AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Pompe hastaligi iyilesir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Pompe hastalığı iyileşir mi?​

Pompe’ye karşı tedavi yöntemi gen tekniğiyle değiştirilmiş bir enzim kullanılarak yapılan bir enzim replasman (yerine koyma) tedavisidir. En azından belirtilerini azaltmak için başka yaklaşımlar da vardır: Çocuk hastalarda alanin, karnitin verilerek ve fizyoterapi yapılabilmektedir.

Pompe hastalığı nasıl oluşur?​

Pompe hastalığı lizozomal alfa 1,4 glikozidaz enzim eksikliğine bağlı olarak kalp ve iskelet kasında glikojen birikmesi sonucu klinik tablosu oluşan, 17 kromozom üzerinde lokalize gende mutasyonun sebep olduğu, otozomal resesif geçişli genetik bir hastalıktır.
Pompa hastalığı nedir?
Pompe hastalığı, her iki ebeveyn de özürlü gene sahip olduklarında genetik kalıtsallık yolu ile çocuklara aktarılan ve ender görülen ilerleyici bir hastalıktır. Hastalık, zaman içerisinde daha da kötüye giden ve sık olarak solunum problemlerine yol açan kas güçsüzlüğüne sebep olur.

Lizozomal depo hastalığı nedir?​

Lizozomal depo hastalıkları (LDH); lizozomal enzim aktivitelerinde veya transportunda bozukluk ya da lizozomal membranların reseptör proteinlerindeki defektlere bağlı olarak substratların lizozomlarda depolanması ile karekterize olan önemli bir metabolik hastalık grubudur. Genel prevelansı 1/7000-8000 kadardır.

Pompe hastalığı hangi enzim?​

Pompe hastalığı asit maltaz ( lizozomal alfa 1,4 glikosidaz-GAA ) enzimi eksikliği sonucu ortaya çıkan bir glikojen depo hastalığıdır. Otozomal resesif kalıtım gösterir. Enzim eksikliğinin derecesine göre infantil veya erişkin formları vardır.
Von Gierke hastalığı ne demek?
tip 1 glikojen depo hastalığı. glikoz-6-fosfataz eksikliğine bağlı olarak gelişir. karaciğer, böbrek ve bağırsak etkilenir. yağlı karaciğer ve hepatomegali görülür. laktik asit ve ürik asit seviyeleri yükselmiştir. glikojen yapısı normaldir ve depolama artmıştır, şiddetli açlık hipoglisemisi mevcuttur.

Enzim hastalığı neden olur?​

Alfa-L-iduronidaz adı verilen enzimi üreten gendeki bir değişiklikten kaynaklanır. Bu değişiklik nedeniyle, hücreler ya enzimi düşük miktarlarda üretir ya da hiç üretemez. Enzim, vücut hücrelerindeki kimyasal reaksiyonların yan ürünleri olan “glikozaminoglikanlar” (GAG) adı verilen maddeleri parçalamak için gereklidir.

Tip 1 Gaucher hastalığı nedir?​

Tip 1 Gaucher Hastalığı Kemikleri ve çok sayıda organları etkiler, ancak belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişir. Tip 1 Gaucher Hastalığı’nın belirtileri, dalak ve karaciğer büyümesi, akciğer hastalığı, düşük trombosit ve alyuvar sayısı, artrit ve sık yaşanan kemik kırıklarıdır.
Lizozomal ne demek?
Lizozom, ökaryotik hücrelerin sitoplazmasında bulunan, zarla çevrili, genellikle küçük, yuvarlak ve çapları 0,2-0,8 mikron arasında değişen yapılardır. İçerikleri asidiktir ve çeşitli sindirici enzimler içerirler. Lizozomun görevleri; Lizozomların en önemli görevi, hücre içindeki maddeleri sindirmektir.

Sanfilippo hastalığı nedir?​

MPS III (Sanfilippo sendromu), heparan sülfat adı verilen belirli bir mukopolisakkariti parçalayabilen enzim eksikliğinden kaynaklanır. Sanfilippo sendromu olarak da bilinen mukopolisakkaridoz tip III (MPS III), öncelikle beyni ve omuriliği etkileyen merkezi bir sistemdir (merkezi sinir sistemi).

McArdle hastalığı nedir?​

GİRİŞ: McArdle (Tip 5 Glikojen Depo) hastalığı kas fosforilaz enzim eksikliğine bağlı otozomal resesif geçen, kalıtsal kas enerji metabolizma bozukluğudur. Tipik formu egzersiz sonrası artan kas güçsüzlüğü ve kramplarla kendini gösterir. Sıklıkla çocukluk ve erken erişkinlik döneminde bulgu vermeye başlar.
Infantil hastalığı nedir?
Yaşamın ilk veya ikinci haftasında başlayan ve altıncı haftada şiddetlenen kolik, genellikle akşam saatlerine doğru birden tiz bir çığlık şeklinde başlar. Suratta kızarma, dizlerini karnına çekme şeklinde kendini gösterir ve birkaç dakika içinde geçer.
 
Geri
Üst