AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Polis ne anlama geliyor?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.245
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Polis ne anlama geliyor?​

Polis (Yunanca ἡ πόλις), Eski Yunanistan’da bir şehir, veya şehir devleti. Kelimenin bir diğer anlamı ise böyle bir şehrin vatandaşlar topluluğu idi. Klasik Atina ve aynı dönemdeki şehirler için bu terim çoğu zaman “şehir devleti” olarak çevrilir. Aynı kavramın Latincesi civitas tır.

Polis devleti özellikleri nelerdir?​

Polis devleti
- Polis devleti, gücünü polis ile kullanan bir devlettir.
- Elektronik polis devleti, devletin vatandaşlarına karşı adli delilleri kaydetmek, düzenlemek, aramak ve dağıtmak için elektronik teknolojileri agresif bir şekilde kullandığı bir devlettir.

Polis devleti kavramı ilk nerede?​

Polis devleti kavramı ilk nerede?
Polis devleti anlayışının ilk kez ortaya çıktığı ülke ise Almanya’dır.

Polis Devleti’nin amacı nedir?​

Polis Devleti’nin amacı nedir?
polis devleti, “kamunun refahı ve selameti için, her türlü önlemi alabilen, bu amaçla kişilerin hak ve özgürlüklerine alabildiğine müdahale edebilen, onlara külfetler yükleyebilen ve fakat tüm bunları yaparken idaresi hukuka bağlı olmayan” devlet demektir.

Polis devleti neleri kapsar?​

Polis devleti, yöneticilerin halka karşı hiçbir hukuk kuralıyla bağlı olmadığı yönetim biçiminin adıdır. Bu kurama göre hükümdar Devlet adına yetkilerini kullanırken yalnızca Tanrı’ya ve vicdanına karşı sorumluluk taşır. Hükümdarın emirlerini uygulayan memurlar da halka karşı hiçbir hukuk kuralıyla bağlı değildir.

Polis devleti neleri kabul eder?​

Polis devleti, yöneticilerin halka karşı hiçbir hukuk kuralıyla bağlı olmadığı yönetim biçiminin adıdır. Hükümdarın emirleri birer hukuk kuralı sayılır; halkın kayıtsız şartsız bunlara uyması gerekir. Modern çağ siyasal terminolojisinde, polis devleti terimi monarşik olmayan siyasal biçimler için de kullanılır.

Polis devleti hangisi?​

Polis devleti hangisi?
Polis devleti, yöneticilerin halka karşı hiçbir hukuk kuralıyla bağlı olmadığı yönetim biçiminin adıdır. Günümüzde “Hukuk Devleti” kavramının karşıtı olarak kullanılan terimin tarihsel kaynağı, mülk devlet kuramından sonra Orta Çağ’da ortaya çıkan polis devleti kuramıdır.

Hukuk devleti kavramı ilk kez ne zaman ortaya çıktı?​

Hukuk devleti kavramı ilk kez ne zaman ortaya çıktı?
Teorik anlamda temelleri Antik Yunan düşünürlerine kadar götürülebilecek olan “hukuk devleti” kavramı, tarih içinde gerçekliğini; 1215 yılında Magna Carta ile başlayıp 1789’da İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi ile devam eden ve 1948 yılında İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile sonuçlanan bir süreç içerisinde var …

Devlet karşıtı nedir?​

Anti-devletçilik, devletin bireylerin kişisel, sosyal ve ekonomik işlerine karışmasına yönelik karşıtlığı ifade eden bir terimdir. Anti-devletçiler devletsiz bir toplumu savunur ve devleti tamamen reddeder.

Polis devleti hangi uygarlığa aittir?​

Özet: Kentleşme ve kent (polis) olgusu Antik Yunan uygarlığının en önemli göstergelerinden biri olarak kabul edilir.
 
Polis kelimesi, Eski Yunanistan'da bir şehir ya da şehir devletini ifade etmek için kullanılırdı. Bu terim aynı zamanda söz konusu şehrin vatandaşlar topluluğunu da temsil ederdi. Klasik Atina gibi şehirler için genellikle "şehir devleti" olarak çevrilirdi. Polis devleti ise, gücünü polis (ya da polis gücü) ile kullanan bir devlet şeklini ifade eder. Bu kavram günümüzde genellikle, devletin elektronik teknolojileri agresif bir şekilde kullanarak vatandaşlarının adli delillerini kaydetmek, düzenlemek, aramak ve dağıtmak için kullanılması anlamında da kullanılmaktadır.

Polis devletinin kökeninin Almanya'da olduğu belirtilmektedir. Polis devleti, "kamunun refahı ve selameti için, her türlü önlemi alabilen, bu amaçla kişilerin hak ve özgürlüklerine alabildiğine müdahale edebilen, onlara külfetler yükleyebilen ve fakat tüm bunları yaparken idaresi hukuka bağlı olmayan" bir devlet şeklini temsil eder.

Bir polis devleti, yöneticilerin halka karşı hiçbir hukuk kuralıyla bağlı olmadığı bir yönetim biçimidir. Hükümdar ve memurlar halka karşı hukuk kuralı olmaksızın hareket ederler. Bu tip bir devlette hükümdarın emirleri hukuk kuralı olarak kabul edilir ve halkın buna uyması beklenir.

Polis devleti teriminin tarihsel kaynağı, mülk devlet kuramından sonra Orta Çağ'da ortaya çıkan polis devleti kuramıdır. Günümüzde ise genellikle "Hukuk Devleti" kavramının karşıtı olarak kullanılan bir terimdir. Polis devleti kavramı, modern çağ siyasal terminolojisinde monarşik olmayan siyasal biçimler için de kullanılır.

Hukuk devleti kavramı ise, bireylerin kişisel, sosyal ve ekonomik işlerine devletin karışmamasını savunan anti-devletçiler tarafından desteklenir. Bu kavramın kökenleri Antik Yunan düşünürlerine kadar uzanabilir ve tarih içinde gelişerek Magna Carta, İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi gibi belgelerle güçlenmiştir.
 
Geri
Üst