Polis Kooperatife Uye Olabilir mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Polis Kooperatife Üye Olabilir mi?​

Devlet memurları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri haricindeki kooperatiflerde Yönetim veya Denetim Kurulu üyesi olamazlar.

Kooperatif ortaklığı nasıl sona erer?​

Kooperatif ortaklığı nasıl sona erer?
Buna göre; “Kooperatif ortaklığına girmek için gerçek kişilerin medeni hakları kullanma yeterliliğine sahip olmaları gerekir.” Kooperatif üyeliğinin sona ermesi ise; 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’na göre ortaklar çıkma (istifa), çıkarılma (ihraç), ortaklığın devri işlemleri ile mümkün olabilmektedir.

Kooperatif nasıl kapanır?​

Asgari tasfiye süreci dolduktan ve borç alacaklar sıfırlandıktan sonra tasfiyeyi bitirmek üzere son bir genel kurul daha yapılıp ticareti sicili tescil ve ilan edilir. Bu tescil ile kooperatif resmen kapatılmış olur. Vergi dairesi kaydı da silindikten sonra tüm tasfiye/kapanış süreci sonlanmış olur.

Kooperatifler bağış yapabilir mi?​

Kooperatifler bağış yapabilir mi?
Bağış: Kooperatifler gerçek ya da tüzel kişilerden bağış alabilirler.
Kooperatif üyeliği nasıl düşer?​
Bir ortağın hiçbir suretle kooperatiften çıkamayacağına dair ana sözleşmeye hüküm koyulamaz. Çıkış, ancak bir hesap senesi sonu için ve en az 6 ay önceden haber verilerek yapılır. Ana sözleşmede daha kısa bir süre belirtilip hesap senesi içinde çıkışa müsaade edilebilir.

Kooperatif üyesi ölürse ne olur?​

Kooperatif üyesi ölürse ne olur?
Kooperatif Üyeliğinin Sona Ermesi Ortağın ölümü ile de ortaklık sıfatı sona erecektir. Buna karşılık ana sözleşmede ölen ortağın mirasçılarının kooperatifte ortak olarak kalması yönünde bir düzenleme bulunuyorsa ölen ortağın mirasçıları da kooperatife ortak olabilecektir.

Kooperatif kurarak arsa alınır mı?​

Kooperatif arazinin sahibidir ve tapu kooperatif adınadır. Sizde bu kooperatiften hisse alarak hisseniz oranında kooperatife ortak olup sahibi olduğu arazi-arsanın sahibi olursunuz. Hisse devri Noter aracılığıyla ile yapılır ve E-Devletinizde hemen görünür olur.

Evet, devlet memurları genel olarak yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri haricindeki kooperatiflerde Yönetim veya Denetim Kurulu üyesi olamazlar. Bu durum, kooperatiflerin demokratik ve katılımcı yapısını korumak amacıyla getirilmiş bir kuraldır.

Kooperatif ortaklığı, ortakların istifa etmesi, ihraç edilmesi veya ortaklığın devredilmesi gibi durumlarla sona erebilir. 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'na göre, ortakların çıkma, çıkarılma ve devretme işlemleri ile kooperatif üyeliği sona erebilir.

Kooperatifin kapanması ise belirli bir süreçten geçer. Asgari tasfiye sürecinin tamamlanması ve borç ve alacakların sıfırlanması ardından son bir genel kurul daha yapılır ve ticaret siciline tescil edilir. Bu süreç tamamlandıktan sonra kooperatif resmen kapatılmış olur.

Kooperatifler, gerçek ya da tüzel kişilerden bağış alabilirler. Yani kooperatifler bağış yapma yetkisine sahiptirler ve destek alabilirler.

Kooperatif üyeliği düşürülmesi ise belirli prosedürlere bağlıdır. Örneğin, hesap senesi sonu için en az 6 ay önceden haber verilerek ortaklık sonlandırılabilir. Bu süreç, ana sözleşmede belirtilen kurallar doğrultusunda gerçekleşir.

Bir kooperatif üyesinin ölmesi durumunda, üyeliği de sona erer. Ancak, eğer ana sözleşmede ölen üyenin mirasçılarının kooperatifte ortak olarak kalması konusunda bir düzenleme varsa, mirasçılar da kooperatif üyesi olabilirler.

Son olarak, kooperatif arazi sahibi olabilir ve tapusu kooperatif adına düzenlenebilir. Dolayısıyla, kooperatifte hisse alarak arazi sahibi olmak mümkündür. Hissenin devri Noter aracılığıyla gerçekleştirilir ve E-Devlet üzerinden görülebilir hale gelir. Bu şekilde kooperatif arazi veya arsa alımı da gerçekleştirilebilir.

Geri