AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Polis Hangi Durumlarda Kimlik Sorabilir?

haberci

Yeni Üye
Bazı konular vardır bilmemiz gereken ilgilenmediğimiz işte bu konuda bunlardan biri olsa gerek arkadaşlar
Polisler ne zaman hangi durumlarda kişilere kimlik sorabilir ne zaman kimlik sorgusu yapabilirler hemen bu sorunun yanıtını sizlerle paylaşıyorum
Polis şuphelendiğini herkese kimlik sorabilir diye biliyorum ben ama yinede bu konuyla ilgili bir araştırma yaptım bakın Polis hangi durumlarda kimlik kontrolu yapabilir kişiye kimlik sorabilir
Polis istediği herkeze kimlik sorabilir ve herkezde kimliğini gostermek zorundadırDurduk yerde kimlik sorularak hergun onlarca aranan şuclu ve şahıslar yakalanmaktadır

Polislerin kişilere kimlik sorma yetkisi, genelde kamu düzenini sağlama ve suç önleme amaçlarıyla kendilerine verilmiş olan bir yetkidir. Polis, kişinin kimliğini sorma hakkına sahip olduğu durumları şu şekilde özetleyebiliriz:

1. Kolluk Kuvvetlerinin Görev Alanında Bulunduğu Durumlar: Polis, kolluk kuvvetleri olarak kabul edilen yerlerde (örneğin, polis kontrol noktalarında) kişilerden kimlik isteme hakkına sahiptir. Bu yerlerde polis, kimlik sorgulama yetkisine sahip olabilir.

2. Şüphe Durumları: Polis, bir suçun işlendiği ya da işleneceğine dair mantıklı bir şüphesi olduğunda kişilerden kimlik isteyebilir. Şüphe durumları, genellikle polisin davranışlarından ya da kişinin olay mahallindeki hareketlerinden kaynaklanabilir.

3. Genel Emniyet ve Kamu Düzeni: Polis, genel emniyet ve kamu düzenini sağlama görevini yerine getirirken herhangi bir şüphe olmaksızın da kişilerden kimlik bilgilerini isteyebilir. Örneğin, bir yürüyüş veya eylem sırasında kimlik kontrolü yapabilirler.

4. Kimlik Belgesini Göstermeme Durumu: Türkiye'de kimlik gösterme zorunluluğu bulunduğundan, polisin kimlik sorma yetkisi olduğunda kişi kimliğini ibraz etmek zorundadır. Kimlik ibraz etmeme durumunda cezai yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.

Bu durumların dışında, polisin kişilere kimlik sorma ve kimlik kontrolü yapma yetkisi sınırlıdır ve hukuki temellere dayanması gerekmektedir. Bu nedenle, polisinizin kimlik sorma hakkını kanuna uygun bir şekilde kullanıp kullanmadığını kontrol etmek önemlidir. Ayrıca, polis memurlarının kimlik sorma ve kimlik kontrolü yapma yetkisi sınırlı olup, keyfi davranmamaları gerekmektedir.

Geri