AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Polis arabasi kirmizi isikta gecebilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.495
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Polis arabası kırmızı ışıkta geçebilir mi?​

“Trafik ışıkları ve polisin olduğu yerde geçiş üstünlüğü hakkını onlar verir. Geçiş üstünlüğünde eğer kırmızı, sarı ve yeşil ışık varsa ona riayet etmek lazım.

Polis hangi durumlarda kimlik sorabilir?​

Polis hangi durumlarda kimlik sorabilir?
Kanun koyucu, ‘polis görevini yerine getirirken kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra kişilere kimliğini sorabilir’ diyor ama bu bizim hukukumuz açısından yeterli bir güvence değil. İhbar olması veya şüpheli eylem görmesi gibi… Yalnızca gerekçesi olduğu sürece kimlik sorması hukuka uygundur.

Bir polis kaç saat çalışır?​

Bir polis kaç saat çalışır?
12/24 çalışan polis memuru ek görevler hariç yılda 1450 saat gece 1250 saat gündüz, yaklaşık 150-200 saat ek görev toplam 2900 saat çalışıyor. Yani normal memurdan 30 hafta, yılda 7 ay fazla çalışıyor. 1200 saat fazla mesai yapıyor.

Ambulans gelince kırmızı ışıkta geçebilir mi?​

“Bu ışık sistemlerimizde, kırmızı ışıkta geçiş üstünlüğüne sahip itfaiye, ambulans ve polis araçlarına yol veren diğer sürücülere herhangi bir cezai işlem uygulanmamaktadır. Ambulansa yol verirken kırmızı ışıkta geçen sürücülerin endişe etmemesi gerekiyor.

Polisin kimlik sorma yetkisini hangi yasadan alır?​

Polisin kimlik sorma yetkisini hangi yasadan alır?
Polisin Kimlik Sorma Yetkisinin Yasal Dayanağı Bu kapsamda polisin “durdurma ve kimlik sorma yetkisi” Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun 4/A maddesinde düzenlenmiş ve kamuoyuna duyrulmuştur. Polis yasada belirtilen şartların gerçekleşmesi halinde kişileri durdurarak kimlik sorma yetkisine sahiptir.

Polis kafasına göre kimlik sorabilir mi?​

Polis kafasına göre kimlik sorabilir mi?
şimdi diyeceksiniz ki öyle şey mi olur, avukat suç işler. cevabı “yapılır” olan soru. polisin avukata yapamayacağı şey “arama”dır. ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suça ilişkin suçüstü yapılması durumları dışında avukatın üstü aranamaz. ama gbt yapılabilir, bunun önünde yasal bir engel yoktur.
Polisin kimlik sorma yetkisi var mı?​
Polis yasada belirtilen şartların gerçekleşmesi halinde kişileri durdurarak kimlik sorma yetkisine sahiptir. Polisin bir kişiyi durdurarak kimlik sorması doğal olarak belli hakların kısıtlanması anlamına gelmektedir.

Polis hangi kanuna göre kimlik sorar?​

Polis hangi kanuna göre kimlik sorar?
Buna göre: Polis Vazife ve Salâhiyet Kanunu’nun (PVSK) 4/A maddesi hükümleri gereğince polis “durdurma ve kimlik sorma” yetkisine sahiptir. Bu yetki kapsamında, polisin tecrübesine ve içinde bulunulan durumdan edindiği izlenime dayanan makul bir sebebin bulunması durumunda kişiler ve araçlar durdurulmaktadır.
 
Evet, polis araçları ve diğer öncelikli acil durum araçları (itfaiye, ambulans) belirli durumlarda kırmızı ışıkta geçiş üstünlüğüne sahiptir. Bu durumda diğer sürücülerin bu araçlara yol vermesi gerekmektedir. Kırmızı ışıkta geçiş üstünlüğüne sahip olan araçlara yol veren sürücülere herhangi bir cezai işlem uygulanmamaktadır.

Polis'in kimlik sorma yetkisi Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nun 4/A maddesinde düzenlenmiştir. Polis, belirli şartların gerçekleşmesi durumunda kişileri durdurarak kimlik sorma yetkisine sahiptir. Bu durum genellikle polisin görevini yerine getirirken gerekli olduğu durumlarda uygulanmaktadır.

Polisin çalışma süresi ise genellikle diğer memurlardan farklı olabilmektedir. 12/24 vardiya şeklinde çalışan polis memurları yılda 1450 saat gece, 1250 saat gündüz olmak üzere yaklaşık 2900 saat çalışmaktadırlar. Ayrıca ek görevler de dahil edildiğinde normal memurlardan daha fazla mesai yapabilmektedirler.

Son olarak, polisin kimlik sorma yetkisi Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nun 4/A maddesine dayanmaktadır. Bu kanunun hükümleri çerçevesinde polis, durdurma ve kimlik sorma yetkisine sahiptir. Polisin bu yetkisini kullanırken belirli şartların gerçekleşmesi ve hukuka uygun olarak hareket etmesi beklenmektedir.
 
Geri
Üst