AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Polio nereyi tutar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Polio nereyi tutar?​

Çocuk felci (Poliomyelit), özellikle omurilikteki kasların kasılmasını başlatan sinir hücrelerine zarar veren bir virüsün (Polio virus) yol açtığı bulaşıcı enfeksiyondur.

Polio sekeli neden olur?​

Çok bulaşıcı bir virüs olan polio virüsü, bu hastalığı barındıran (enfekte) dışkı ile temas yoluyla bulaşır. Virüs barındıran dışkılara temas eden ya da yaklaşan oyuncaklar da çocuklar için risk oluşturmaktadır. Çok ender de olsa virüs bazen hapşırık veya öksürük yoluyla da bulaşabilir.

Polio sekeli ne demek?​

Polio sekeli ne demek?
Poliomiyelit, üç tip enterovirüs (poliovirus tip 1, 2 ve 3) kaynaklı bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Poliomiyelit aynı zamanda “çocuk felci” olarak da bilinir, çünkü genellikle küçük çocuklarda ve çocuklarda felce neden olur. Hastalığın kuluçka süresi genellikle 6-20 gündür.

Polio virüsü tedavisi var mı?​

Polio virüsü tedavisi var mı?
Hastalıktan korunmanın tek yolu aşılamadır. Çocuk felcinin iki farklı aşısı mevcuttur. Biri ağızdan iki damla şeklinde yapılan Oral Polio Aşısı (OPA=Canlı Aşı), diğeri koldan kas içerisine yapılan İnaktif Polio Aşısı (İPA=Ölü Aşı)’dır.

Çocuk felci Türkiyede var mı?​

Ülkemizde 1963 yılından beri çocukluk döneminde çocuk felci aşısı uygulanmaktadır. Son çocuk felci vakamız 26 Kasım 1998 yılında görülmüştür. Ülkemiz 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ile birlikte çocuk felcinden arındırılmış ülke sertifikası almıştır. 17 yıldan beri çocuk felci vakamız bulunmamaktadır.

Polio sendromu nedir?​

PostPolio sendromu (PPS) daha önce akut poliomiyelit geçirmiş hastalarrda enaz 15 yıllık stabiliteden sonra olan yeni nöromuskuler semptomları anlatır. Bunlar 1)ekstremitelerde, bulber veya solunum kaslarında yeni kas güçsüzlüğü ve atrofi (PPMA) ve 2)aşırı kas yorgunluğu ve fizik dayanıklılıkta azalmadır.

Polio aşısı kim buldu?​

Polio aşısı kim buldu?
Jonas Salk
Milliyet | Yahudi
Vatandaşlık | ABD
Mezun olduğu okul(lar) | New York Şehir Koleji New York Üniversitesi Michigan Üniversitesi
Tanınma nedeni | Polio vaccine aşısını buldu

Polio aşısı ateş yapar mı?​

Polio aşısı ateş yapar mı?
Ateş, baş ağrısı, kas ağrısı ve iştahsızlık aşılardan sonra görülebilen sistemik belirtilerdir. Farklı aşılarda değişen oranlarda gözlenmektedir. Örneğin ağızdan uygulanan çocuk felci aşısından sonra %1’den az sıklıkta görülürken, beşli karma aşı sonrası, % 20-40 arasında değişen sıklıkta görülmektedir.

Çocuklar neden felç geçirir?​

Sinir sistemine saldıran bir virüsün neden olduğu oldukça bulaşıcı ve ölümcül bir enfeksiyöz hastalıktır. Hastalığa poliovirüs neden olur. Virüs insandan insana bulaşır ve enfekte olmuş bir kişinin beyin ve omuriliğini istila ederek felce neden olabilir (vücudun bazı kısımlarını hareket ettiremez).

Çocuk felci eradike edildi mi?​

Tüm dünyada çocuk felci aşısının yaygın olarak kullanılmasını sağlamak için, 1988’de Küresel Polio Eradikasyon Girişimi’nin (GPEI) kurulmuştur. Ülkemizdeki başarılı aşılama programları sayesinde, son çocuk felci vakası 1998’de görülmüş olup, 2002 yılında ülkemiz “Polio’dan Arındırılmış” kabul edilmiştir.

Çocuk felci aşısı Türkiyede ne zaman başladı?​

Çocuk felci aşısı Türkiyede ne zaman başladı?
Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2002 yılında Türkiye’ye, “çocuk felcinden arındırılmış bölge” sertifikası verildi.

Post sendromu ne demek?​

Post sendromu ne demek?
Post-polio sendromu, hastalığı geçirdikten ortalama 30-40 yıl sonra hastayı zorlayan belirti ve bulgularla seyreden tablodur. Polio önceleri felç ve ölümle sonlanabildiği için çok korkulan bir hastalıktı. 1950’lerde toplumda en fazla görüldü.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Çocuk felci (Poliomyelit), özellikle omurilikteki kasların kasılmasını başlatan sinir hücrelerine zarar veren bir virüsün (Polio virus) yol açtığı bulaşıcı enfeksiyondur.

Polio virüsü nasıl yayılmaktadır?​

Virüs vücuda ağız yolu ile girer. Boğazda ve sindirim sisteminde çoğalarak vücuda yayılır. Boğazda yerleşir ve dışkıda bulunur. Dışkı ile virüsün vücuttan atılımı haftalarca sürer (10 hafta).

Çocuk felci yetişkinlerde görülür mü?​

15 yaşının altındaki çocuklarda özellikle de 5 yaşından küçük çocuklarda daha sık görülür. Ancak çocuk felci, yetişkinlerde de görülebilir. Poliovirüsle enfekte olan çoğu insan (yaklaşık 100 kişiden 72’si) herhangi bir belirtiye sahip değildir.

Polio Post polio nedir?​

Polio Post polio nedir?
Postpolio sendromu (PPS), akut paralitik poliomiyelit stabil hale geldikten sonra yeni kas güçsüzlü¤ü, atrofi, a¤r› ve yorgunluk gibi kom- pleks nöromusküler, kas-iskelet ve psikososyal semp- tom ve bulgularla ortaya ç›kan ve günlük yaflamda yeni güçlükler ve sakatl›klara neden olan bir sendromdur.

Polio nasıl bir hastalıktır?​

Polio nasıl bir hastalıktır?
Poliomiyelit, üç tip enterovirüs (poliovirus tip 1, 2 ve 3) kaynaklı bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Poliomiyelit aynı zamanda “çocuk felci” olarak da bilinir, çünkü genellikle küçük çocuklarda ve çocuklarda felce neden olur.

Post hastalığı ne demek?​

Poliomyelit, çocukluk çağında görülen bir virüs hastalığıdır. Bu virus omurilikte yerleşmiş, kol ve bacaklardaki kasların işlevlerini sağlayan sinirlerin ana gövdesi olan hücrelerin (motor nöron) harap olmasına ve ölmesine neden olur.

Poliomyelit hangi klinik tabloya yol açar?​

Çocuk felci sendromunun (PPS) ortak belirtileri şunlardır:
- İlerleyici kas ve eklem zayıflığı: Tek taraflı ya da parçalı şekilde gözlenebilir.
- Gittikçe kötüleşen kas ağrıları: Kasları kullanma miktarı arttıkça ağrının da arttığı gözlenmektedir.
- Yorgunluk: Sık gözlenen bir semptomdur.
- Kas kaybı (kas atrofisi)

Türkiye’de çocuk felci aşısı yapılıyor mu?​

Türkiye’de çocuk felci aşısı yapılıyor mu?
Ülkemizde 1963 yılından beri çocukluk döneminde çocuk felci aşısı uygulanmaktadır. Son çocuk felci vakamız 26 Kasım 1998 yılında görülmüştür. Ülkemiz 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ile birlikte çocuk felcinden arındırılmış ülke sertifikası almıştır.

Polio neden olur?​

Polio neden olur?
Polio, virüslerin neden olduğu çok bulaşıcı bir hastalıktır. Esas olarak fekal-oral yolla kişiden kişiye yayılır. Daha az sıklıkla ise kontamine (kirli-virüslü) su veya gıda ile ve kalabalık ortamlarda havaya yayılan damlacık şeklinde bulunan virüslerin solunmasıyla bulaşır.
 
Polio virüsü, insan vücuduna genellikle ağız yoluyla girer. Daha sonra boğazda ve sindirim sisteminde çoğalır ve vücuda yayılır. Virüsün vücuttan atılması ise dışkı yoluyla gerçekleşir ve bu süre yaklaşık 10 hafta sürer. Bulaşma şekilleri arasında fekal-oral yolla kişiden kişiye temas, kontamine su veya gıda ile temas ve havada bulunan virüslerin solunması gibi yollar bulunmaktadır.

Polio hastalığı esas olarak virüslerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Polio virüsü, özellikle omurilikteki kasların kasılmasını başlatan sinir hücrelerine zarar veren bir virüstür. Bu hastalığa poliovirüs neden olurken, virüs insan vücudunda beyin ve omurilik bölgesini istila ederek felce neden olabilir. Genellikle küçük çocuklarda ve çocuklarda daha sık görülen bir hastalıktır.

Özellikle çocuk felci, çok bulaşıcı ve ölümcül bir enfeksiyöz hastalıktır. Hastalığın bulaşma yollarından biri virüsün insan dışkısı ile temas yoluyla yayılmasıdır. Bu sebeple dışkı temizliğine ve hijyenine dikkat etmek, aşılama programlarına düzenli olarak katılmak ve toplumda aşılanmanın yaygınlaştırılması gibi önlemler hastalığın kontrol altına alınmasında büyük önem taşır.
 
Geri
Üst