Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Polimerler elektrigi iletir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.228
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Polimerler elektriği iletir mi?​

İletken polimer veya kendiliğinden iletken polimerler (ICP’ler) elektriği ileten organik polimerlerdir. Yüksek elektrik iletkenliği sunabilirler, ancak ticari olarak temin edilebilen diğer polimerlere benzer mekanik özellikler göstermezler.
İletken polimer veya kendiliğinden iletken polimerler (ICP’ler) elektriği ileten organik polimerlerdir. Bu tür bileşikler metalik iletkenliğe sahip olabilir veya yarı iletkenler olabilir. İletken polimerlerin en büyük avantajı, esas olarak dağılma özelliği ile işlenebilir olmalarıdır.

Polimerler nasıl iletken olur?​

İletken polimerleri diğer polimerlerden ayıran en önemli özellik tek ve çift bağlardan oluşan konjuge zincir yapısına sahip olmalarıdır. Uzun konjuge çift bağlı zincirler sayesinde iletkenlik kazanırlar. İletken polimer sentezinde monomer uygun çözücüde çözülür.

Polistiren elektrik iletir mi?​

Polistiren elektrik iletir mi?
Polietilen, poli(vinil klorür), polistiren, polipropilen gibi geleneksel polimerler 1977 yılına ka- dar, elektriksel yalıtkanlığı iyi maddeler olarak bilinmiş, bu özelliklerinden dola- yı elektriksel yalıtkanlığın arandığı alan- larda yaygın olarak kullanılmışlardır, hâlâ da kullanılırlar.

Plastik elektrik geçirir mı?​

Plastik elektrik geçirir mı?
Mükemmel yalıtkanlar bulunmamaktadır. Ancak, cam kâğıt ve polietilen tabanlı vesayre gibi yüksek özdirence sahip bazı maddeler çok iyi elektrik yalıtkanlarıdır. Daha düşük özdirençleri olan maddeler hala elektrik kablolarında kullanılmak için yeterlidir. Kauçuk benzeri polimerler ve birçok plastik bu gruba dâhildir.

Polimer malzemeler yalıtkan mı?​

Son yıllara kadar bilinen organik polimerlerin hepsinin oda sıcaklığında çok düşük iletkenliğe sahip yalıtkanlar olduğu bilinmekteydi. Bu özelliklerinden dolayı polimerler uzun yıllar elektriksel açıdan yalıtkan malzeme olarak kullanılmışlardır.

Çapraz bağlı polimer yapı nedir?​

Çapraz bağlı polimerler: Komşu doğrusal zincirler birbirine değişik yönlerde kovalent bağ ile bağlanırlar. Çapraz bağlanma sentezlenme sırasında veya geri dönüşümsüz kimyasal reaksiyon ile elde edilir. Genellikle bu çapraz bağlanma , zincirlere kovalent bağla bağlanacak atom veya molekül ilavesiyle sağlanır.
 
Polimerler genel olarak elektriği iletmezler, çünkü genellikle yalıtkan özellik gösterirler. Ancak, iletkan polimerler veya kendiliğinden iletken polimerler (ICP'ler) adı verilen özel polimerler, elektriği iletebilen organik polimerlerdir. Bu polimerler, konjuge zincir yapısına sahip oldukları için iletkenlik özelliği gösterirler. Konjuge zincirdeki uzun çift bağlar sayesinde elektrik iletkenliği elde edilir.

Öte yandan, polistiren gibi geleneksel polimerler genellikle elektriği iletmezler ve elektrik yalıtkanı olarak bilinirler. Ancak plastikler genel olarak elektriği iletebilirler, çünkü mükemmel yalıtkanlar bulunmamaktadır. Bazı polimerler ve plastikler yüksek özdirençleri nedeniyle iyi elektrik yalıtkanları olarak kullanılabilirler.

Çapraz bağlı polimer yapı ise komşu doğrusal zincirlerin birbirlerine değişik yönlerde kovalent bağlarla bağlandığı bir yapıdır. Çapraz bağlanma, sentezlenme sırasında veya geri dönüşümsüz kimyasal reaksiyonlarla elde edilir. Bu yapı genellikle zincirlere eklenen atom veya moleküller aracılığıyla sağlanır. Bu çapraz bağlı yapılar, polimerlerin mekanik özelliklerini ve dayanıklılığını artırabilir.
 
Geri
Üst