AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Polimeraz zincir reaksiyonu nedir 12 sinif?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Polimeraz zincir reaksiyonu nedir 12 sınıf?​

Polimeraz Zincir Reaksiyonu, DNA’nın belirli bir bölgesinin tüp içinde çoğaltılması işlemidir. Bu teknik ile DNA molekülünün milyonlarca hatta milyarlarca kopyasını yapmak mümkündür. PCR, 1985 yılında Cetus adlı biyoteknoloji firmasında çalışan Kary Mullis adlı araştırmacı tarafından bulunmuştur.
Polimeraz zincir reaksiyonu ana hedef nedir?
PCR yapmaktaki amaç yüksek ısıda zarar görmeyen DNA’daki özgün bölgelerin polimeraz yardımı ile çoğaltılmasını sağlamaktır.
dNTP ne işe yarar?
— Primerler, yani kopyalanmak istenen DNA bölümünün her iki yanına bağlanarak, zincirleme polimeraz tepkimesini başlatacak olan kısa DNA iplikleri. — DNA nükleotit bazları (yani dNTP’ler). DNA bazları (A, C, G ve T), DNA’nın yapı taşları olup, yeni DNA ipliğini yapılandırmak için gereklidirler.

PCR yöntemi nedir kullanım alanları nerelerdir?​

PCR yöntemi, insan vücuduna ait örneklerde yer alan virüslerin tespiti konusunda da etkili bir testtir. Bakterilere bağlı oluşan hastalıklarda ise özellikle kültürde üremesi geç olan bakterilere bağlı oluştuğu düşünülen rahatsızlıklarda bu hastalıkların erken dönemlerinde tanı almasına katkı sağlayabilir.
PCR ne işe yarar Biyoloji?
PCR sırasında yapılan yeni DNA fragmanları, DNA polimeraz enziminin DNA’yı bağlayabileceği ve DNA yapmaya başlayabileceği şablonlar olarak da hizmet eder. Sonuç, kısa bir sürede üretilen spesifik DNA segmentinin çok sayıda kopyasıdır.
PCR kullanım alanları nelerdir?
Şu an için tüm kanser türleri için tanısal yaklaşımda sınırlı bir uygulama alanı olan PCR testi, mesane kanseri, meme kanseri, kolorektal kanser ve endometrial kanser gibi bazı kanser türlerinde tanıya katkı sağlayabilir.

Primer sulandırma nasıl yapılır?​

Primer/Probe Sulandırma İşlemi Nasıl Yapılır?
- 100 μM = X nmol liyofilize primer + (X × 10 μl H2O)
- Örneğin; 155.5 nmol primer varsa 1555 μl H2O eklenerek 100 μM primer ana stok oluşturulur.
- Çalışma stoğu = 10 μM olacak ise.
- Primer ana stoğunu, H2O ile 1:10 steril mikrosantrifüj tüpünde seyreltilir.
 
Geri
Üst