AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Polikistik over sendromu kimlerde gorulur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.715
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Polikistik over sendromu kimlerde görülür?​

Dr. Korhan Kahraman, polikistik over sendromunun (PKOS) tüm dünyada oldukça yaygın görülen bir hastalık olup yaklaşık olarak her 10 genç kadından birinde görüldüğüne dikkat çekerek, “Hastalık sıklıkla geç ergenlik ve genç erişkin yaş dönemlerinde 18-25 yaş aralığında ortaya çıkmaktadır.

Polikistik over sendromu doğuştan gelen bir hastalık mı?​

Polikistik over sendromu doğuştan gelen bir hastalık mı?
Kadınlar için can sıkıcı bir sorun olan “Polikistik Over Sendromu” yumurtalıklarda, büyüyemeyen çok fazla yumurta birikmesiyle ortaya çıkan hormonal bir bozukluk. Aslında bir hastalık değil, doğuştan gelen bir özellik.

Polikistik kısır yapar mı?​

Üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen endokrin bozukluk olan polikistik over sendromu (PCOS), yumurtlama sorununu ortaya çıkardığı için kısırlığın önemli nedenleri arasında yer alıyor.

Polikistik over sendromu genç kızlarda olur mu?​

Polikistik over sendromu genç kızlarda olur mu?
”Polikistik over, yumurtalığın içerisinde çoklu kistler anlamına gelir. Kadınlarda farklı farklı şikayetlere neden olur. Genelde hiçbir şikâyet vermeyebilir. Gelişme çağında, 13-14 yaşlarda genç kızlar adet görmeye başladığı zaman bu sendromun etkileri ortaya çıkar.

Polikistik over sendromu ne zaman ortaya çıkar?​

Polikistik over sendromu doğurganlık döneminde görülen endokrin bir hastalıktır. 13 ila 19 yaşlarında kıllanma artışı ve akne problemi ile kendini belli eder. Bu durumu, adet gecikmeleri yani adet düzensizliği takip eder.

Polikistik over sonradan ortaya çıkar mı?​

Polikistik over sonradan ortaya çıkar mı?
cevap – pcos genellikle sonradan oluşmaz, ilk reglden itibaren vardır, kilo, moral, kullanılan ilaçlar vb. durumlara göre ortaya çıkar. berbat ya da tedavisi mümkün olmayan bir şey değil, hormonal bir durumdur.

Polikistik over anne olmaya engel mi?​

Polikistik over sendromu yumurtlamayı engellediği ya da düzensiz hale getirdiği için hamile kalma olasılığını düşürmektedir. Polikistik over sendromlu kadınların hamile kalma ihtimali bu sendromun olmadığı kadınlardan daha düşüktür. Bu hastalar çoğunlukla yardımcı üreme teknikleriyle (tüp bebek) hamile kalabilmektedir.

Polikistik over sendromu testi nasıl yapılır?​

Polikistik over sendromu testi nasıl yapılır?
Polikistik over sendromunun tanısında hangi kan testleri yapılır? Kapsamlı bir biyokimya, kan yağ ve şeker yükleme testleri yapılmalıdır. Luteinize edici hormon (LH) ve folikül uyarıcı hormon (FSH) oranları, total testosteron, androstenedion, prolaktin ve tiroid bezi hormonlarına bakılmalıdır.

Polikistik over için ne yapılmalı?​

Her Polikistik Over Sendromlu hasta bir olmasa da her hastanın tedavi sürecinin başında sağlıklı bir kiloda olmak, spor yapmak, insülin seviyesini düşürmek, sigara içmemek, alkol kullanmamaktır. Sağlıklı Beslenme ve Spor; En önemli faktörler sağlıklı beslenme, spor ve kilo kontrolüdür.

Genc kizlarda polikistik over sendromu nedir?​

Genc kizlarda polikistik over sendromu nedir?
YUMURTLAMA TAM OLUŞMADIĞI İÇİN ADET DÜZENSİZLİĞİ OLUYOR Problemin kaynağı, normalde yumurtalar her ay bir veya iki tane büyüyüp yumurtlama olması gerekirken, hormonların düzensiz salgılandığı dönemde, bu tür kadınlarda yumurtlamanın gecikmesidir.

Polikistik over hangi yaşlarda görülür?​

 
Polikistik over sendromu genellikle ergenlik döneminde, yani 13-19 yaş aralığında ortaya çıkmaya başlayabilir. Ancak, bazı durumlarda belirtiler ileriki yaşlarda da ortaya çıkabilir. Hastalık sıklıkla genç kadınlarda görülse de ilerleyen yaşlarda da karşımıza çıkabilir.

Polikistik over sendromu, doğuştan gelen bir özellik olup hormonal bir bozukluktur. Bu sendrom, yumurtalıklarda büyüyemeyen ve çok fazla yumurta birikmesine yol açan hormonal dengesizlikler sonucunda ortaya çıkar. Yumurtalık kistleri, adet düzensizlikleri, kıl artışı, cilt sorunları gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Genç kızlarda polikistik over sendromu, genellikle adet görmeye başladıkları dönemde yavaş yavaş belirtilerini göstermeye başlar. Bu durum, hormonal değişikliklerin etkisiyle ortaya çıkabilir ve adet düzensizlikleri, duraksamalar, kıl artışı gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Polikistik over sendromu, kadınların doğurganlık döneminde görülen endokrin bir hastalıktır. Hastalığın etkileri genellikle 13-19 yaşlarında başlar ve kıl artışı, akne problemleri gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Adet gecikmeleri ve düzensizlikleri de bu sendroma eşlik edebilir.

Polikistik over sendromu genellikle sonradan oluşmaz, genellikle ilk regl döneminden itibaren vardır. Ancak, yaşam tarzı faktörleri like kilo, stres, kullanılan ilaçlar gibi durumlar hastalığın belirtilerini etkileyebilir ve şiddetlendirebilir. Tedavisi mümkün olan hormonal bir durumdur ve uygun tedavi ile belirtiler kontrol altına alınabilir.
 
Geri
Üst