AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Polikistik over sendromu dogumdan sonra gecer mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Polikistik over sendromu doğumdan sonra geçer mi?​

Polikistik over, adet düzensizliği, kıllanma ve kiloda artışla kendini gösterir. En doğru tedavi hastanın şikayetlerine göre doğum kontrol hapı vermek. Bu sendrom evlenince ya da doğum yapınca geçmez.

Polikistik over varsa tüp bebek olur mu?​

Eğer çiftler sürece tamamen adapte olmuşlarsa Polikistik over sendromunda tüp bebek tedavileri başarılı bir şekilde sonuçlanma olasılığı yüksektir. Tüp bebek tedavisi gören genç Polikistik Over hastalarda hamile kalma şansı %70’ler civarındadır.
Polikistik over saç dökülmesi nasıl önlenir?​
Polikistik overe bağlı saç dökülmesinin nasıl önüne geçerim? Saç kaybını ve aşırı kıllanmayı azaltmak için ilk olarak bir endokrinolog ve diyetisyen kontrolünde kilo vermek ve insülin direncinizi azaltmanız gerekir.

Polikistik over sendromu cinsel isteksizlik yapar mı?​

Polikistik over sendromu cinsel isteksizlik yapar mı?
Doğrudan hormonal bozukluklar veya bunun yarattığı kozmetik sorunlar ve kısırlık sonucu oluşan psikolojik sıkıntılar, bu hastaların kendilerini toplumdan uzak tutmalarına, cinsel isteksizlik, suçluluk duygusu ve umutsuzluğa yol açmaktadır.

Polikistik over hastalarında hamile kalanlar var mı?​

Polikistik over hastalarında hamile kalanlar var mı?
Polikistik over sendromlu kadınların hamile kalma ihtimali bu sendromun olmadığı kadınlardan daha düşüktür. Bu hastalar çoğunlukla yardımcı üreme teknikleriyle (tüp bebek) hamile kalabilmektedir. Tüp bebek tedavisi gören hastaların yaklaşık %15-20’si polikistik over sendromuna sahip hastalardan oluşmaktadır.

Polikistik over sendromu olan bir kişi hamile kalabilir mi?​

Polikistik over sendromlu kadınların hamile kalma ihtimali bu sendromun olmadığı kadınlardan daha düşüktür. PCOS’lu kadınlarda hamile kalmayı zorlaştıran başlıca neden ovulasyon ( yumurtlama) olmaması ya da düzensiz yumurtlamadır. Bu hastalar çoğunlukla yardımcı üreme teknikleriyle gebe kalabiliyorlar.

Polikistik over hastaları ne yemeli?​

Polikistik over sendromuna iyi gelen yiyecekler
- Berryler. Berryler, koyu kırmızı renginin temel sorumlusu olan “antosiyanin”lerden zengin meyve gruplarıdır.
- Yağlı tohumlar.
- Balık.
- Ispanak.
- Zeytin yağı
- Avokado.
- Çay.
- Sarımsak.
Polikistik Over Doğumdan Sonra Geçer mi? Polikistik over sendromu 18-44 yaş arası kadınlarda görülebilen bir hastalıktır. Doğumdan sonra düzelmez.
Eğer çiftler sürece tamamen adapte olmuşlarsa Polikistik over sendromunda tüp bebek tedavileri başarılı bir şekilde sonuçlanma olasılığı yüksektir. Tüp bebek tedavisi gören genç Polikistik Over hastalarda hamile kalma şansı p’ler civarındadır.
Polikistik over ilaçla geçer mi?​
Polikistik over sendromu tedavisinin esas ilacı doğum kontrol haplarıdır (7). Doğum kontrol hapları polikistik over sendromu olanlarda hem düzenli adet görmeyi sağlar hem de içerdiği progesteron nedeniyle tüylenme ve sivilcelenme problemini tedavi eder.

Polikistik over düzelir mi?​

Polikistik over düzelir mi?
Tıbbi tedavi ve kilo kaybı sonucunda adette önemli oranda düzelme olabilmekte, yumurtlama probleminin son bulmasıyla bazen gebelik kendiliğinden oluşabilmektedir.

Kilo verince polikistik over düzelir mi?​

Kilo verince polikistik over düzelir mi?
İnsülin direnci ile seyreden polikistik over sendromu kilo verme süresini yavaşlatabilmektedir. Fakat unutulmamalıdır ki, vücut ağırlığının sadece %5-10 oranında azalması bile polikistik over sendromuna büyük ölçüde fayda sağlayacaktır.

Polikistik over neden hamile kalamaz?​

Polikistik over tedavisinde hangi ilaçlar kullanılır?​

Yumurtlama tedavisinde “klomifen sitrat” en sık kullanılan ilaç olup vakaların %80’inde yumurtlamayı ve bunlarında %60-70’inde gebelik elde etmeyi sağlayabilmektedir. Klomifen sitrat kullanımının yarar sağlamadığı kadınlarda; “gonadotropin” olarak adlandırılan ilaçlar kullanılmaktadır.
 
Polikistik over sendromu genellikle adet düzensizliği, kıllanma artışı ve kilo artışı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu sendromun tedavisi genellikle hastanın belirtilerine göre doğum kontrol hapı kullanılmasını gerektirir. Ancak, polikistik over sendromu evlendikten sonra veya doğum yaptıktan sonra genellikle kendiliğinden geçmez.

Polikistik over sendromuna sahip olan kişiler tüp bebek tedavilerine de başvurabilirler. Tedavi sürecine tamamen adapte olan çiftlerde, polikistik over sendromu tüp bebek tedavileri ile başarılı bir şekilde sonuçlanabilir. Tüp bebek tedavisi gören genç polikistik over hastalarda hamile kalma şansı %70'ler civarındadır.

Polikistik overe bağlı saç dökülmesini önlemek için bir endokrinolog ve diyetisyen kontrolünde kilo vermek ve insülin direncini azaltmak önemlidir. Saç kaybı ve aşırı kıllanmayı azaltmak için uygun tedavilerle beraber beslenme alışkanlıklarına da dikkat etmek gerekmektedir.

Polikistik over sendromu cinsel isteksizlik yapabilir. Hormonal bozukluklar, kozmetik sorunlar, kısırlık ve psikolojik sıkıntılar nedeniyle bu sendroma sahip olan kişilerde cinsel isteksizlik, suçluluk duygusu ve umutsuzluk gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Polikistik over sendromu olan kadınların hamile kalma ihtimali genellikle sendromu olmayan kadınlara göre daha düşüktür. Bu hastalar genellikle yardımcı üreme teknikleriyle (tüp bebek) hamile kalabilirler. Tüp bebek tedavisi gören hastaların yaklaşık %15-20'si polikistik over sendromuna sahip hastalardan oluşmaktadır.

Polikistik over sendromu, tedavi edilmediği sürece genellikle kendiliğinden geçmez. Tıbbi tedavi ve kilo kaybı ile belirtilerin düzelme olasılığı artabilir ve bazen gebelik kendiliğinden gerçekleşebilir.

Polikistik over sendromunun yönetiminde kullanılan ilaçlar arasında en sık kullanılanı klomifen sitrattır. Klomifen sitrat, yumurtlamayı sağlayarak gebelik şansını artırabilir. Klomifen sitratın yarar sağlamadığı durumlarda ise gonadotropin adı verilen ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar yumurtlamayı uyararak gebelik şansını artırabilir. Sağlık profesyonelleri tarafından uygun tedavi yöntemleri belirlenmelidir.
 
Geri
Üst