AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Polikistik over sanci yapar mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.151
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Polikistik over sancı yapar mı?​

– Normalden iri yumurtalıklar: Polikistik over sendromunda yumurtalıklar normalin 1.5 ila 3 katı büyüklüktedir. – Kronik kasık ağrısı: Altı aydan daha uzun süren ağrılar kronik ağrılardır. Ağrının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, iri yumurtalıkların kasıklarda dolgunluk yaptığına inanılır.

Polikistik over sendromu ne zaman ortaya çıkar?​

Korhan Kahraman, polikistik over sendromunun (PKOS) tüm dünyada oldukça yaygın görülen bir hastalık olup yaklaşık olarak her 10 genç kadından birinde görüldüğüne dikkat çekerek, “Hastalık sıklıkla geç ergenlik ve genç erişkin yaş dönemlerinde 18-25 yaş aralığında ortaya çıkmaktadır.

Polikistik over sendromu nelere yol açar?​

Polikistik over sendromu nelere yol açar?
Polikistik Over Sendromu’nun, nedeni bilinmiyor. Ancak genetik olabileceği konusunda birçok bulgu var; aynı ailedeki diğer kadınlarda (anne, kız kardeş) daha sık görülüyor. Polikistik Over Sendromu’nda ana problem yumurtalıklarda gereğinden fazla salgılanan androjendir (erkeklik hormonu).

PCOS kasık ağrısı yapar mı?​

Polikistik Over Sendromu (PCOS) Yaygın bulgular aşırı tüylenme, ciltte yağlanma, sivilce oluşumu, şişmanlık, düzensiz veya hiç olmayan adet dönemleri, yumurtlama bozuklukları ve kısırlıktır. Kasık ağrılarına neden olabilir.

Polikistik over sendromu olanların çocuğu olur mu?​

Polikistik over sendromu yumurtlamayı engellediği ya da düzensiz hale getirdiği için hamile kalma olasılığını düşürmektedir. Polikistik over sendromlu kadınların hamile kalma ihtimali bu sendromun olmadığı kadınlardan daha düşüktür. Bu hastalar çoğunlukla yardımcı üreme teknikleriyle (tüp bebek) hamile kalabilmektedir.

Polikistik over sendromu doğuştan mı?​

Polikistik over sendromu doğuştan mı?
Kadanalı, yaşam tarzı değişikliği yaparak polikistik over ile baş etmenin mümkün olduğunu söyledi ve hastalık hakkında şu bilgileri verdi: “Polikistik over doğuştan ortaya çıkan bir hastalıktır.
Polikistik over kaç yaşında biter?​
Dr. Korhan Kahraman, polikistik over sendromunun (PKOS) tüm dünyada oldukça yaygın görülen bir hastalık olup yaklaşık olarak her 10 genç kadından birinde görüldüğüne dikkat çekerek, “Hastalık sıklıkla geç ergenlik ve genç erişkin yaş dönemlerinde 18-25 yaş aralığında ortaya çıkmaktadır.
Polikistik over sendromu kanser yapar mı?​
PCOS’lu kadında anovulasyon yani yumurtlayamama durumu söz konusudur. Kadındaki progesteron hormonu üretimi olmamakta ve östrojen hormonu tek başına salgılanmaktadır. Bu durum çok uzun süreli devam ederse rahim içi kanseri gelişme riski ortaya çıkar.

Polikistik over sendromu ameliyat gerektirir mi?​

Polikistik over sendromu ameliyat gerektirir mi?
Medikal yoldan yumurtlama elde edilemediği hallerde cerrahi müdahale yöntemiyle yumurtlama sağlanmaya çalışılır. Polikistik over sendromu ameliyatı laparoskopik yöntemle yapılmaktadır.
 
Polikistik over sendromu, kadınların üreme organları olan yumurtalıklarda ve hormon seviyelerinde meydana gelen anormal değişikliklerle karakterize bir durumdur. Bu sendrom genellikle ergenlik döneminde veya genç erişkinlikte ortaya çıkar. Polikistik over sendromu olan kadınlarda görülen belirtiler arasında aşırı tüylenme, ciltte yağlanma, sivilce oluşumu, şişmanlık, düzensiz veya hiç olmayan adet dönemleri, yumurtlama bozuklukları ve kısırlık bulunmaktadır.

Polikistik over sendromu bazı kadınlarda kronik kasık ağrısına neden olabilir. İri yumurtalıkların kasıklarda dolgunluk yapması ve diğer içsel değişiklikler bu ağrılara yol açabilir. Ayrıca, polikistik over sendromu yumurtlamayı etkileyebilir ve hamilelik olasılığını azaltabilir. Ancak, bu durum tüp bebek gibi yardımcı üreme teknikleriyle aşılabilir.

Polikistik over sendromunun nedeni tam olarak bilinmemektedir ancak genetik faktörlerin etkili olabileceği düşünülmektedir. Kadınların yaşam tarzı değişiklikleri yaparak polikistik over sendromu ile başa çıkabilecekleri belirtilmektedir. Bazı durumlarda, medikal tedavi yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi müdahale ile yumurtlama sağlanmaya çalışılabilir. Laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen polikistik over sendromu ameliyatları bu amaçla yapılmaktadır.

Polikistik over sendromu, uzman bir sağlık profesyoneli tarafından tanı konması, tedavi edilmesi ve takip edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu nedenle, herhangi bir belirti veya endişeniz varsa mutlaka bir doktora danışmanız önemlidir.
 
Geri
Üst