AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Polikistik bobrek hastalari kac yasinda diyalize girer?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Polikistik böbrek hastaları kaç yaşında diyalize girer?​

PKD1 gen bozukluğu taşıyanlarda son dönem böbrek yetmezliğine gidiş ortalama 50 yaş gibi daha erken yaşlarda görülür. PKD2 gen bozukluğunda ise diyalize girme yaşı ortalama 74 dür.

Böbrek kisti kaç cm olunca alınır?​

10 cm.’den büyükleri çıkarılmalıYaklaşık 10 cm. civarındaki kistler büyük kabul edilebilir ve böbreğe baskı yaparak organın çalışmasını bozabilir. Kistler nadiren böbrek damarına baskı yaparak hipertansiyona da yol açabilir.
Böbrek nakli olmuş kişinin ömrü ne kadar?
Canlı böbrek nakli sonrası hastaların yarısı 25 yıla sağlıklı girerken kadavra böbrek nakilli hastaların yarısı 10 yıla diyalizden uzak ve sağlıklı girer. Nakil olan hastaların ’i eski işlerini sürdürmektedir.

Polikistik Böbrek Hastalığı Nedir?​

Polikistik böbrek hastalığı(PKBH), her iki böbrekte yer alan çok sayıda kistle kendini gösteren, karaciğer, pankreas gibi diğer organlarda da kistlere neden olabilecek genetik geçişli bir hastalıktır. Başlıca 2 farklı gende gelişen mutasyonlar bu hastalıktan sorumludur.

Polikistik böbrek hastaları nasıl beslenmeli?​

Böbrek kisti tedavisinde beslenme, böbreği yormayacak şekilde olmalıdır. Bu nedenle beslenmeleri biraz kısıtlıdır ve besinlerden yüksek fayda almaları gerekir. Kızartılmış besinler tercih etmek yerine daha çok haşlama besinler tercih etmelilerdir. Beslenme ve diyet şekli kişilere özel düzenlenmesi gereken bir durumdur.
Böbrek nakli olan insan kaç günde iyileşir?
Canlı ve ölüden nakil yapıldıktan sonra hasta, canlı vericili nakilde ortalama 5-6 gün, kadavra vericili nakilden sonra ise ortalama 8-9 gün hastanede kalır. Taburculuk günü evde yaşam şekli ve alacağı ilaçlar ile ilgili eğitim verilir.
Bunlar arasında en sık görülenler böğür ağrısı, kanlı idrar yapma, idrar yolu enfeksiyonu bulguları, böbrek taşı oluşumu ve yüksek tansiyon (hipertansiyon) sayılabilir. Ağrı: Polikistik böbrek hastaları ağrıdan yakınabilirler. Aşırı sayıdaki kistler nedeniyle böbrek boyutları büyümüş olan hastalarda ağrı daha sıktır.
Otozomal dominant polikistik böbrek hastalığı başta böbrek olmak üzere birçok organda kist oluşumuna neden olan adından da anlaşılacağı gibi kalıtsal bir hastalıktır. Hastalığın ortaya çıkması için anne veya babanın birisinde hastalık olmalıdır. Nadiren anne ve babada hastalık olmadan da görülebilir.
 
Geri
Üst