Polar kovalent baglar nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
122.937
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Polar kovalent bağlar nedir?​

Polar bağ, farklı tür atomların bir araya gelerek vektörel olarak net kuvvetin sıfırdan farklı olduğu bağ türüdür. Karbondioksit, su, metan vb farklı atomlar içeren kovalent bağlı bileşikler örnek verilebilir. Bağların gücü karşılaştırılırsa ya polar bağın gücü apolar bağın gücüne eşit ya da polar bağ daha güçlüdür.

Polar kovalent bağlı bileşik nedir?​

POLAR KOVALENT BAĞ : Farkı cins iki ametâl atomu arasında elektronların ortaklaşa kullanımıyla oluşan bağa polar kovalent bağ denir. Polar kovalent bağ oluşumunda atomlar arasında elektron alış– verişi olmaz. Polar kovalent bağ sonucunda oluşan molekül bileşik molekülüdür.
Kovalent bağ nedir kaça ayrılır?
Kovalent bağ, Polar Kovalent Bağ ve Apolar Kovalent Bağ olmak üzere ikiye ayrılır. Kovalent bağ, söz konusu atomların dış yörüngelerinin dolması ile meydana gelir. Bu tür bağlar, moleküller arası hidrojen bağından daima daha güçlü, iyonik bağ ile ise ya aynı güçte ya da daha güçlüdür.
Polar kovalent bağ suda çözünür mü?
Apolar ve polar maddeler genellikle birbiriyle karışmazlar. Apolar olan karbon tetraklorür (CCI4), polar bir madde olan su (H2O) içinde çözünmez.

Polar Kovalent bağ nasıl anlaşılır?​

İki hidrojen atomu elektronları ortaklaşa kullanarak bağ oluştururlar. Aynı cins atomlar arasındaki bağ apolar kovalent bağdır. Farklı ametaller arasında oluşan bağa polar kovalent (kutuplu) bağ denir. Elektronlar iki atom arasında eşit olarak paylaşılmadığından kutuplaşma oluşur ve buna polar kovalent bağ denir.

Kovalent bağlı bileşikler moleküler yapıda mı?​

Atomlar kovalent bağları paylaşmak için bir araya geldiklerinde ortaya çıkan atom topluluğuna molekül denir. Sonuç olarak moleküllerin kovalent bileşiklerin en basit birimi olduğu söylenebilir.
Kovalent bağlı bileşikler nelerdir?
Aynı cins ametal atomları arasında olan kovalent bağlı bileşiklerdir. Örnek olarak iki hidrojen atomu arasında oluşan hidrojen molekülünü inceleyelim: Her bir hidrojen atomu 1 elektrona sahiptir. Bu birer elektronun ortaklaşa kullanılmasıyla hidrojen atomları arasında bir bağ meydana gelir.
Apolar nasıl olur?
Apolar bağ, kutupsuz bağ demektir. Örneğin O2, N2, H2 molekülleri aynı cins atomlardan oluşmuş iki atomlu moleküllerdir ve bu atomlar arasındaki bağ apolar kovalent bağdır.

Polar kovalent bağ olduğunu nasıl anlarız?​

Farklı ametaller arasında oluşan bağa polar kovalent (kutuplu) bağ denir. Elektronlar iki atom arasında eşit olarak paylaşılmadığından kutuplaşma oluşur ve buna polar kovalent bağ denir. Örneğin; HF molekülünde Hidrojen ve Flor atomları elektron ortaklığı ile polar kovalent bağ yaparlar.
 
Geri
Üst