Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Pnomotoraksa neden olan faktorler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Pnömotoraksa neden olan faktörler?​

Pnömotoraks neden olur? Genel olarak pnömotoraks, kistleşmiş veya zayıflamış akciğer duvarlarının varlığında, çeşitli dış veya iç etmenlerin akciğer dokusunu zorlaması veya zarar vermesi sonucunda; bu dokularda biriken havanın akciğere kaçması sonucu gelişir.

Akciğer çökmesi ne demek?​

Pnömotoraks, akciğerin bir kısmının veya tamamının “çökme” olarak tarif edilen büzülüp ufalması olayıdır. Akciğerler göğüs kafesine “plevra” adı verilen, çift yapraklı ve yapraklarının arasında hava bulunmayan bir zar ile yapışmaktadır.

Akciğerde yırtık neden olur?​

Akciğerde yırtık neden olur?
En sık görülen neden travmalardır. Bunun yanında yaşa ve/veya kronik hastalıklara bağlı gelişmiş hava keseciklerinin kendiliğinden patlaması sonucunda da görülebilir. Göğüs kafesi yaralanmaları: Düşme, çarpma veya vurma sonrası; trafik kazası, şiddetli darbe, ateşli veya delici silah yaralanmalarıdır.

Akciğer büzüşmesi neden olur?​

Çeşitli anatomik veya fizyolojik durumun sonucu olarak gelişebilir. Özellikle uzun süreli cerrahi işlemler öncesinde, solunum yoluyla alınan gaz formdaki anestezik maddeler nedeniyle akciğer içindeki havanın içeriği değişerek akciğerlerin büzüşmesine zemin hazırlar.

Ciğer sönmesine ne iyi gelir?​

SARIMSAK. Doğal şifa kaynaklarından biri olan sarımsak, oldukça güçlü bir antioksidandır.

Pnömotoraks ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli?​

Pnömotoraks ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli?
Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmelidir?
- *Sigara kesinlikle bir daha hiç kullanılmamalı
- Sigara içilen ortamda dahi durulmamalı (sigarada akciğerin ve diğer organların dahil elastin ve kollajen liflerini parçalayan maddeler hızla ciltten nüfuz ederek kana karışırlar)
- Verilen ilaçlar düzenli kullanılmalı
 
Pnömotoraksa neden olan faktörler genellikle şu durumlardan kaynaklanır:

1. **Yaralanma veya Travma**: Akciğerdeki kitleşmiş veya zayıf duvarlar, çeşitli dış etkenlerin (trafik kazaları, düşmeler, darbeler, ateşli silah yaralanmaları vb.) akciğer dokusuna zarar vermesi sonucu havanın akciğere kaçmasıyla pnömotoraks gelişebilir.

2. **Yaş ve Kronik Hastalıklar**: Yaşa ve kronik hastalıklara bağlı olarak gelişebilen hava keseciklerinin kendiliğinden patlaması da akciğerde yırtıklara yol açabilir.

3. **Cerrahi İşlemler**: Uzun süreli cerrahi işlemler sırasında solunum yoluyla alınan gaz formundaki anestezik maddelerin akciğer içindeki havanın içeriğini değiştirmesi, akciğerlerin büzülmesine ve pnömotoraks gelişimine neden olabilir.

Pnömotoraksi önlemek veya tedavi etmek için belirtilen nedenlere dikkat edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması önemlidir. Eğer bir kişide pnömotoraks belirtileri varsa derhal tıbbi yardım alınması gerekmektedir.
 
Geri
Üst