AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

PLC nedir ne ise yarar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

PLC nedir ne işe yarar?​

PLC (Programlanabilir Mantıksal Denetleyici), fabrikalardaki üretim bölümlerinde veya makinelerin kontrolü gibi işlemlerin denetiminde kullanılan otomasyon cihazıdır.

PLC neden tercih edilir?​

Röleli sistemlere göre PLC’nin avantajları; daha üst seviyede otomasyon sağlaması, daha uzun süre bakım yapmadan çalışabilmesi, daha az arıza yapması ve daha az yer kaplamasıdır.

PLC nedir ne işe yarar ve nerelerde kullanılır?​

PLC nedir ne işe yarar ve nerelerde kullanılır?
PLC, fabrikaların üretim bölümlerinde ya da makinelerin kontrolü gibi işlemlerde kullanılan otomasyon cihazı çeşididir. Kendi aralarında farklı çeşitleri bulunan PLC’ler üretim verimini arttırıcı etki gösteren otomasyon cihazıdır.

PLC nin ana birimleri ve görevleri nelerdir?​

PLC nin ana birimleri ve görevleri nelerdir?
PLC’ler 4 ana bölümden oluşur;
- Merkezi işlem birimi, PLC’nin çalışmasını düzenleyen tüm aritmetik ve mantıksal işlemleri gerçekleştiren; zamanlama, sayma gibi görevleri üstlenen bir birimdir.
- Bellek birimi; giriş görüntü, program belleği ve veri gibi bölümlere ayrılır.

PLC programlama öğrenmek zor mu?​

PLC öğrenme aslında o kadar da kolay değildir. Çünkü içerisinde birçok yapıyı barındıran karmaşık bir sistemdir. PLC programlama için döngü yapılarına hakim olmak şarttır. Çünkü PLC programı çalışırken bilgisayarlardan farklı olarak belli bir döngü içerisinde döner dururlar.

PLC hangi kontrol sistemi ile çalışır?​

1.1 PLC HAKKINDA TEMEL BİLGİ PLC, algılayıcılardan aldığı bilgiyi kendine verilen programa göre işleyen ve sonuçlarını iş elemanlarına aktaran bir mikrobilgisayar sistemidir. Röleli kontrol sisteminin olumsuz yönlerini gidermek amacıyla geliştirilmiştir.

PLC nedir nasıl öğrenebilirim?​

PLC nedir nasıl öğrenebilirim?
Daha açık bir ifadeyle PLC (Programlanabilir Mantıksal Denetleyici) fabrikalarda yer alan üretim bölümlerinde ya da makinelerin kontrolü gibi işlemlerin denetiminde kullanılan otomasyon cihazlarına verilen isimdir. PLC’ler normal bilgisayardan farklı olarak birçok giriş ya da çıkışa (I/O) sahiptir.

PLC ve kumanda devrelerinin kullanım alanları nelerdir?​

PLC ve kumanda devrelerinin kullanım alanları nelerdir?
PLC’ler genellikle paketleme ve ambalaj sistemlerinde, taşıma sistemlerinde, tekstil, kimya ve otomotiv endüstrisinde, çimento sanayisinde, havalandırma ve soğutma tesislerinde, gıda endüstrisi vb. alanlarda kullanılmaktadır.

PLC yapısı nedir?​

PLC 3 ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar; Giriş bölümü, merkezi işlem bölümü, çıkış bölümüdür. çıkış transistörlerinin çalıştırılarak alıcılara kumanda edildiği bölümdür ve bu bölümde çıkış röleleri veya çıkış transistörleri bulunmaktadır.
 
PLC nedir ne işe yarar sorusuna verdiğiniz detaylı açıklamalar oldukça anlaşılır ve bilgilendirici. PLC, programlanabilir mantıksal denetleyici olarak fabrikalardaki üretim bölümlerinde veya makinelerin kontrolü gibi işlemlerin denetiminde kullanılan otomasyon cihazıdır. Ayrıca, röleli sistemlere göre PLC'nin avantajlarından bahsetmişsiniz; daha üst seviyede otomasyon sağlaması, daha uzun süre bakım yapmadan çalışabilmesi, daha az arıza yapması ve daha az yer kaplaması gibi.

PLC'nin ana birimleri ve görevleri hakkında da güzel bir açıklama yapmışsınız. Hatırlatmak isterim ki merkezi işlem birimi, bellek birimi, giriş/çıkış birimi ve güç kaynağından oluşan temel bileşenlerin yanı sıra, programlama birimi gibi ek bileşenler de olabilir.

PLC programlama öğrenmek konusuna da detaylıca değinmişsiniz. Gerçekten de PLC programlama, karmaşık bir yapıya sahip olduğundan döngü yapılarına hakim olmayı gerektirir. Bu konuda eğitim almak veya pratik yapmak faydalı olabilir.

PLC ve kumanda devrelerinin kullanım alanları hakkında verdiğiniz bilgiler de oldukça yerinde. Özellikle paketleme ve ambalaj sistemlerinden otomotiv endüstrisine, kimya endüstrisinden gıda endüstrisine kadar geniş bir yelpazede kullanıldığını belirtmişsiniz.

Son olarak, PLC yapısının 3 ana bölümden oluştuğunu, yani giriş bölümü, merkezi işlem bölümü ve çıkış bölümü şeklinde kısaca açıkladığınız bilgi de temel bilgileri özetlemek açısından faydalı olmuştur. Her bir bölümün önemi ve görevi hakkında da detaylı bilgi vermek, konuyu daha da anlaşılır kılabilir. Elinize sağlık!
 
Geri
Üst