AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Platonun Magara ideasi nedir kisaca?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Platonun Mağara ideası nedir kısaca?​

Alegoriye göre bazı insanlar karanlık bir mağaraya zincirlenmişlerdir ve bu insanlar başlarını sağa ve sola çeviremezler sadece karşılarındakini görebilmektelerdir. Doğuştan beri bu mağarada bulunan insanlar mağaranın girişinden yansıyan nesnelerin gölgelerini görür ve bunları gerçeklikleri olarak algılarlar.

Platon a göre gerçek bilgi nedir?​

Platon’a göre 2 tür bilgi vardır “Doxa”, “Episteme”. Doxa yanılsamalı bilgidir ya da yanlış, doğruluğu şüpheli olan bilgidir. Episteme ise doğru, doğruluğundan şüphe edilmeyen bilgidir. Platon’a göre, Doxa duyu organlarıyla algılayabildiğimiz dünyamız, Episteme ise aklımızla kavradığmız dünyamızdır.
İdea nedir vikipedi?
İdea nedir sorusuna Platon’un cevabı “gerçek olan şey” gibi görünüyor.

Mağara alegorisi nedir Ekşi?​

matrix beyaz perdeye getirdiği plato veya diğer ismi ile ,eflatunun dünyanın ve yaşam tecrübesinin ne denli gerçek olup olmadığını tartışan felsefe teorisi.

Platonun mağara metaforu bize ne anlatmak ister?​

Mağara benzetmesiyle Platon, bulanık düşüncelerden doğadaki şeylerin gerisinde yatan gerçek idealara uzanan felsefe yolunu anlatır. Bu şekilde mağara benzetmesi filozofun cesareti ve pedagojik sorumluluğunu anlatan bir benzetme olur.
Nous kavramı nedir?
Nous, Latincede intelectus olarak kullanılan Yunancada genel anlamda akıl ya da tin anlamına gelen kelime. İlk olarak Anaksagoras tarafından kullanılmıştır ve maddi olmayan ancak evreni düzenleyen ilke anlamında bir içerikle belirtilmiştir. Ayrıca us anlamında insanın en yüksek yeteği olarak da kabul edilmektedir.
İdealar, gözle görülür nesnelerin kendilerinin soluk kopya ya da suretleri olduğu değişmez, maddi olmayan, ezeli ve ebedi özler veya örüntülerdir. Buna göre çok çeşitli büyüklükteki çemberlerin kendisinin kopyaları olduğu bir Çember ideası vardır.
Var olan her şeyi “düşünce”ye bağlayıp ondan türeten; düşünce dışında nesnel bir gerçekliğin var olmadığını, başka bir deyişle düşünceden bağımsız bir varlığın ya da maddi gerçekliğin bulunmadığını dile getiren felsefe akımını niteler.
Mağara metaforu kime ait?
Bunca bilgi görüşünün arasında “Eflatun” olarak da bilinen Platon’un kendinden sonraki birçok düşünüre yol göstermiş, onlara ilham kaynağı olmuş “mağara benzetmesi” hakkında konuşacağız. Önce biraz Platon’u tanıyalım.

Mağara alegorisi neyi temsil eder?​

Platon’un bu mağara benzetmesinde: Mağaraya zincirlenmiş insan; toplumun parçası olan ancak bireyselleşmemiş, farkındalığı gelişmemiş kişiyi temsil eder. Mağara; toplumu simgeler. Zincir; toplum içerisinde bireyi sınırlayan kalıplar, dogmalar, kurallardır.

Magara Duvarina yansiyan Golgeler Platona gore hangi dunyayi temsil etmektedir?​

Bu deneyim anlatımı ve aktarımı ile Benjamin’in betimlediği hikaye anlatıcısı, Platon’un mağara metaforunda idealar dünyasını gördükten sonra mağaraya geri dönen ve zincirlerine bağlı insanlara idealar dünyasını tarif etmeye çalışan insanları çağrıştırır.
Platonun Mağara metaforunun amacı nedir?
Bir şekilde toplumdan daha meraklı olan bireyler, toplum ve kuralları dışındaki hayatı da öğrenmek isterler. Ancak içinde yaşadıkları ortamın dışına çıktıkları zaman bocalarlar. Sabırla yoluna devam eden birey, aslında içinde yaşadığı toplumun ve kuralların yalnızca kendi gerçeklikleri olduğunu fark eder.

Mağara duvarına yansıyan gölgeler Platona göre hangi dünyayı temsil etmektedir?​

Magara Duvarina yansiyan Golgeler Platon a gore hangi dunyayi temsil etmektedir?​

Platona göre idea nedir?
Platon’un gözünde, bir İdea var olan bir şey değildir; o, gerçekten var olan, bütünüyle gerçek ve her ne ise o olan bir şeydir. İdea bir şey hakkında olan bir kavram değil fakat bir şeyin özüdür, mahiyetidir.
 
Geri
Üst