AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Platon a gore devletin amaci nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.785
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Platon a göre devletin amacı nedir?​

Platon, devleti başka deyişle toplumu doğal olan iş bölümüne dayandırmıştır. Devleti canlı bir organizma gibi düşünmektedir. Ona göre devletin her organı ancak bütün yapı içinde yaşamını sürdürebilecektir. Bu nedenle birey toplum dışında var olamayacak; toplum da bireylerle var olacaktır.

Platon devlet neden önemlidir?​

Devlet (Grekçe: Πολιτεία, Politeía), Sokrates’in sağlıklı ve mutlu bir toplum hayatı için düşündüğü devlet modelini anlatan Platon’un bir eseridir. Günümüzdeki devlet felsefesi üzerinde temel kaynaklardan biri olması açısından önemlidir. Aynı zamanda mutluluk felsefesi üzerine yazılmış bir metindir.
Platon kimdir ne yapmıştır?​
427 – ö. M.Ö. 347) çok önemli bir Antik Yunan filozofu. Hayatını geçirdiği Atina’daki ünlü akademiyi kurdu. Asıl adı Aristokles’di. Geniş omuzları ve atletik yapısı yüzünden, Yunanca Platon (geniş göğüslü) lakabı ile anıldı ve tanındı.

Devlet ütopyası nedir?​

Devlet ütopyası nedir?
Avrupa dillerinde “ideal devlet” olarak anlam kazanan Ütopya kelimesi, Türkçe de “Gerçekleştirilmesi olanaksız tasarı ya da düşünce, bilimselliği olmayan” bir kavram anlamına gelmektedir. Bilinen ilk ütopya ise “ideal devlet” tasarımı yapan Platon’un “Devlet” adlı eseridir.

İyi bir devlet nasıl olmalı?​

İyi bir devlet nasıl olmalı?
Devlet, insanlar arasında cinsiyet, ırk, din, dil, etnik köken farkı gözetmeyen bir kurum olmalıdır. Bir ülkedeki tüm dinlere, dillere, ırklara ve kültürlere aynı ölçüde saygı duyulmalı ve eşit davranılmalıdır. İdeal devletin bu boyutunu, Çoğulcu (Plüralist) Devlet olarak adlandırabiliriz.

Platon hangi alanda çalışmalar yapmıştır?​

Eski Yunan filozofu Platon, Sokrates’in öğrencisi ve Aristoteles’in öğretmenidir. Makaleleri adalet, güzellik ve eşitlik konularını ele almasının yanı sıra estetik, siyasal felsefe, ilahiyat, evren bilimi, epistemoloji (bilgi bilimi) ve dilin felsefesi alanlarında tartışmaları içeriyordu.

Platon’un felsefeye katkıları nelerdir?​

Platon’un felsefeye en önemli katkısı, epistemolojisinden de anlaşılacağı üzere, geliştirmiş olduğu ünlü İdealar kuramıdır. İdealar, gözle görülür nesnelerin kendilerinin soluk kopya ya da suretleri olduğu değişmez, maddi olmayan, ezeli ve ebedi özler veya örüntülerdir.
 
Platon'a göre devletin amacı, doğal iş bölümüne dayanarak toplumu düzenlemek ve her bir bireyin toplum içinde var olmasını sağlamaktır. Platon devleti bir organizma gibi görmekte ve her bir unsurun bütün yapı içinde yaşamını sürdürebileceğini savunmaktadır. Birey toplumdan ayrı olarak var olamayacak; toplum da bireylerle birlikte var olacaktır.

Platon'un "Devlet" eseri günümüzdeki devlet felsefesi üzerinde önemli bir kaynak olarak kabul edilmektedir. Sokrates'in sağlıklı ve mutlu bir toplum modelini anlatan bu eser, mutluluk felsefesi üzerine yazılmıştır ve temel felsefi metinler arasında yer almaktadır.

Platon, Antik Yunan filozoflarından biri olup Atina'da ünlü bir akademi kurmuştur. Geniş omuzları ve atletik yapısı nedeniyle "Platon" lakabı ile anılmıştır. Felsefe alanında birçok önemli konuya değinmiş, adalet, güzellik, eşitlik gibi kavramları ele almış ve epistemoloji, siyasal felsefe, estetik, evren bilimi gibi alanlarda çalışmalar yapmıştır.

Platon'un felsefeye en önemli katkılarından biri, İdealar kuramıdır. Bu kurama göre, değişmez, maddi olmayan, ezeli ve ebedi özler olan İdealar, gözle görülen nesnelerin özünde yer almaktadır. Dolayısıyla Platon'un felsefesi, gerçeklik anlayışını şekillendirmede önemli bir yere sahiptir.
 
Geri
Üst