- Konu Yazar
- #1
Plastikten yapılmış eşyaları neden daha az kullanmalıyız?
Ayrıca plastik poşetlerin üretiminde kullanılan fosil yakıtlar, insan sağlığını da büyük ölçüde tehdit ediyor. Çeşitli plastik ürünlerin doğada çözünme süresi 400 yıl ile 2 bin yıl arasında değişiyor. Ürkütücü olan ise, bu çözünme süresi içinde plastikte bulunan tüm zararlı maddelerin toprak ve suya karışıyor olması.Plastik torba kullanımının yaygınlaşmasının nedenleri nelerdir?
Plastik torba kullanımının yaygınlaşmasının nedenleri nelerdir- Atık plastik malzemelerin kullanılarak değerlendirilmiş olması,
- Dış ortamın nem, sıcaklık, ve benzeri şartlarına karşı dayanıklılık göstermesi,
- Oldukça ucuza mal edilmesi, yani üretiminin çok ucuz olması.
Fabrika atıkları, şehirlerden nehir ve kanalizasyonlar yoluyla denizlere dökülen atıklar, çöp yığınlarından kurtulup yolunu deniz sularında bulan atıklar, tuvaletlere atılan atıklar, polyester içeren tekstil malzemelerinin yıkanması ile kanalizasyona karışan mikroplastik atıklar denizlerin kirlenmesine sebep olur.
Siyah poşet neden zararlı?
Siyah poşet neden zararlı?Böyle plastik, çatal, bardak, kaşık ve tabakları kesinlikle sıcak yiyeceklerde kullanmamamız gerekiyor. Çünkü o sıcaklıkla birlikte polimerik (plastik parça) madde molümerlere dönüşüyor. Onlar vücuda temas ettiği zaman kansere neden oluyor.
Plastik torba kullanımının yaygınlaşması ve diğer canlıların yaşamını nasıl etkiler?
Plastik torba kullanımının yaygınlaşması ve diğer canlıların yaşamını nasıl etkiler?Isıya veya güneşe maruz kaldıklarında bileşimindeki maddeler çözünerek kansere neden oluyor. – Doğaya atılan naylon poşetler nedeniyle yunus, fok, balina,deniz kaplumbağaları gibi hayvanlar denize atılan poşetleri yiyecek sanıp yerler. Bu da onların sindirim sistemlerinde bozulmalara yol açarak ölmelerine neden olur.
Plastik ürünlerin nasıl elde edilir?
Plastik üretimi nasıl yapılır?- Plastikler, organik ürünlerden elde edilirler.
- Ham petrol, binlerce bileşenden oluşan kompleks bir karışımdır.
- Plastik üretimi, bir petrol rafinerisinde gerçekleşen damıtma işlemiyle başlar.
- Damıtma işleminde, ağır ham petrolün fraksiyon denilen daha hafif gruplara ayrılması işi yapılır.
Siyah poşet zararlı mı?
Çevre Bilincini Geliştirme Derneği (ÇEBİD) Başkanı ve Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel, plastikler içerisinde en zehirli ve kanserojen maddeler taşıyanın siyah poşetler olduğunu belirtti.Plastik ürünlerin içerdiği Bisfenol A ve Flalein adlı maddelerin, gıdaya geçtiği taktirde, kanserojen etkilerinin yanı sıra, tiroid bezini, pankreası, kadınlarda yumurtalıkları, erkeklerde ise testisleri etkilediği ve kısırlığa neden olduğu, plastik ürünleri fazla kullanan kişilerde, özellikle karaciğer enzimlerinin …