AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Plantar fleksiyonu hangi kas yaptirir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.398
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Plantar fleksiyonu hangi kas yaptırır?​

Ayak bileğinde plantar fleksiyon yaptıran 8 adet kas vardır. Bunlardan 7 tanesi birden fazla eklemde hareket oluştururlar. Gastrocnemius, soleus, peroneus longus, tibialis posterior. peroneus brevis, fieksör digitorum longus, fleksör hallucis longus ve plantaris kaslarının yardımlarıyla yapılır.

Plantar fleksiyon ne demek?​

Plantar fleksiyon ne demek?
Plantar fleksiyon; ayağın, ayak bileği ekleminden plantar (Planta pedis, ayak tabanı) tarafa doğru hareket ettirilmesidir. Hareket sonucunda ayağın anatomik duruşta zemine değen (görünmeyen) yüzü, bacağın arkaya bakan yüzüne yaklaşır. Bu, aynı zamanda bir fleksiyon hareketidir.

Ayak hangi hareketleri yapar?​

Ayak hangi hareketleri yapar?
Ayak eklemi yaklaşık 65 derece fleksiyon ve ekstansiyon yapar. Normal yürüme sırasında yaklaşık 30ºlik hareket (10º dorsifleksiyon, 20º plantar fleksiyon) yeterlidir. Ayak yaklaşık 35 derece inversiyon 20 derece eversiyon hareketine sahiptir.

Ayağın en kuvvetli Flexor kası nedir?​

M. brachialis: Önkolun en kuvvetli flexor kasıdır.

Ayağın en kuvvetli fleksör kası nedir?​

Ayağın en kuvvetli fleksör kası nedir?
Musculus quadriceps femoris; dört başlı kastır. İçlerinden musculus rectus femoris kası bacağa ekstansiyon ilave ola- rak uyluğa fleksiyon yaptırır. Bacağın en kuvvetli ve tek eks- tensör kasıdır.

Plantar fleksiyon kaç derece olmalı?​

Plantar fleksiyon kaç derece olmalı?
Plantar ve dorsal fleksiyon hareketlerinin ölçümü için denek muayene masasına sırt üstü yatırılarak, ayak bileği 90 derecelik açıya getirildi (Bu işlem için dik açılı tahta destekten yararlanıldı) ve bu pozisyon başlangıç olarak kabul edildi.

Ayak Ekin pozisyonu nedir?​

Ayak bileğinin yukarıya doğru çekilerek nötral pozisyona getirilememesi ekin deformitesi olarak tanımlanır. Baldır kasları ve/veya tendonlarındaki gerginlik, ayak bileği ön yüzünde eklem kapsülündeki kalınlaşmalar veya bu bölgedeki kemik çıkıntıları ekin deformitesinin başlıca nedenleridir.

Ayak bileği hareketleri nelerdir?​

Ayak bileği hareketleri nelerdir?
Ayak bileğinizi kalçanıza 5 cm kadar yaklaştırın. Sol elinizle ayağınızın ucundan tutarak sol yana doğru çekin ve ayak bileğinizi gerin. 10’a kadar sayın ve sonra diğer ayağa geçin. Hareketi 10 kez tekrarlayın.

Peroneal kaslar ayağa hangi hareketi yaptırır?​

Peroneal kaslar ayağa hangi hareketi yaptırır?
Işlevi; Salınan bacak tarafında bu kas, uyluğa fleksiyon, dışa rotasyon ve addüksiyon yaptırır.

En güçlü fleksör kası nedir?​

Kalçanın en güçlü Abdüktörü nedir?​

Kalçanın en güçlü Abdüktörü nedir?
Kalçanın esas abdüktör kası gluteus medius ve minimus kaslarıdır.

Fleksör nedir?​

Fleksör nedir?
Parmakların içeriye bükülmesini sağlayan kaslara fleksor kaslar denir. Önkolda mevcut kaslardan çıkan kordona benzeyen tendon denen yapılar ile parmak kemiklerine bağlanırlar. Fleksor kaslar dirsek veya önkoldan başlar ve kolun orta kısımlarında tendonlara dönüşerek parmak uçlarına kadar uzanırlar (Şekil 1).
 
Plantar fleksiyonu yaptıran kaslar, 8 adet kas içerir. Bu kaslar, ayağın ayak bileği ekleminden plantar tarafa doğru hareket etmesini sağlarlar. Bu kaslar şunlardır:

1. Gastrocnemius
2. Soleus
3. Peroneus longus
4. Tibialis posterior
5. Peroneus brevis
6. Flexor digitorum longus
7. Flexor hallucis longus
8. Plantaris

Bu kasların yardımıyla ayak bileği plantar fleksiyon hareketini gerçekleştirir.

Plantar fleksiyon, ayağın ayak bileği ekleminden plantar (ayak tabanı) tarafa doğru hareket ettirilmesidir. Bu hareket sonunda ayak tabanı, bacağın arkaya bakan yüzüne yaklaşır. Bu aynı zamanda bir fleksiyon hareketidir.

Ayak, genel olarak 65 derece fleksiyon ve ekstansiyon yapabilir. Normal yürüme sırasında yaklaşık 30 derecelik hareket (10 derece dorsifleksiyon, 20 derece plantar fleksiyon) yeterli olabilir. Ayak aynı zamanda yaklaşık 35 derece inversiyon (ayak bileğinin içe dönmesi) ve 20 derece eversiyon (ayak bileğinin dışa dönmesi) hareketine sahiptir.

Plantar fleksiyon 90 dereceye kadar olabilir. Bu hareketin ölçümü için denek sırt üstü yatırılarak ayak bileği 90 derece açıyla getirilir.

Peroneal kaslar, salınan bacak tarafında uyluğa fleksiyon, dışa rotasyon ve addüksiyon yaparlar.

Kalçanın en kuvvetli abdüktör kasları ise gluteus medius ve minimus kaslarıdır.

Fleksör kaslar, parmakların içeriye bükülmesini sağlayan kaslardır. Önkolda bulunan bu kaslar, parmak uçlarına tendonlar aracılığıyla uzanırlar.

Ekin deformitesi, ayak bileğinin yukarıya doğru çekilememesi durumunda meydana gelir ve farklı faktörler tarafından tetiklenebilir.
 
Geri
Üst