AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Plakalar hangi tarihte?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Plakalar hangi tarihte?​

Türkiye’de İlk Kez Plaka 1962 Yılında Kullanıldı Bu uygulama 27 Eylül 1962 senesinde hayata geçirilen yönetmelik uyarınca ilk iki hanesi il isimlerinin alfabetik olarak sıralanmasıyla sonuçlandı. Bahsi geçen, yeni biçim plakalar ise, Kasım 1962’den itibaren taşıtlara takılmaya başlandı.

Plakalar neye gore?​

Plakalar neye gore?
Çiğdem Yavuz tarafından eklendi. Ülkemizde araç plaka kodları 27.09.1962 tarihinde yayınlanan bir yönetmelik uyarınca, o an için il statüsünde olan yerlerin adlarının alfabetik olarak sıralanması şeklinde düzenlenmiştir. Örneğin; Adana’nın plaka kodu 01, Zonguldak ilinin plaka kodu 67 şeklinde olmuştur.

Türkiyede plakalar kaç yılında çıktı?​

Türkiyede plakalar kaç yılında çıktı?
Kodlama. Plaka kodları, 27 Eylül 1962 tarihinde yayımlanan yönetmelik uyarınca il isimlerinin alfabetik olarak sıralanmasıyla meydana getirilmiş ve yeni tarz plakalar Kasım 1962’den itibaren taşıtlara takılmaya başlanmıştır.

Araç plakaları ne işe yarar?​

Plakalar aracın bir nevi kimliğidir ve plaka sayesinde birçok işleminizi kolayca yapabilirsiniz. Plaka sorgulama ile aracınıza ceza kesilip kesilmediğini, HGS sorgulama işleminizi, vergi borcu olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Il plaka kodları ne zaman verildi?​

Il plaka kodları ne zaman verildi?
Türkiye’de daha önce motorlu taşıt sayısı azlığının da etkisiyle yaygın bir plaka düzenlemesi yoktu. Şehirlerin adının kısaltılmış harfleri ve 3 ya da 4 rakam kullanılıyordu. Ancak 27 Eylül 1962’de yayınlanan yönetmelik uyarınca araçlara plaka uygulamasına geçildi.

Plaka mantığı nedir?​

Plaka mantığı nedir?
Plaka mantığı nedir? Plaka kodu aracın sahibinin kayıtlı olduğu ile göre belirlenirken özel araçlar haricinde plakanın geri kalanı aslında rastgele gider.

Araç plakası kime ait?​

Plaka sorgulama numarası ne? Araç plaka bilgilerini sorgulamak için 5664 numarasını kullanabilirsiniz. Böylece kısa bir süre içerisinde plaka numarasından sorgulama işlemi yaptırabilirsiniz. Yine plaka kimin adına kayıtlı olduğunu öğrenmek konusunda da pratik bir yol bulmuş olursunuz.

Hangi plakalara plaka bastırma ücreti?​

Hangi plakalara plaka bastırma ücreti?
Plaka değiştirme masrafı: Kayıp plakalar için tek plaka bastırma ücreti 21 TL, bağış ücreti ise 9.50 TL’dir (Bağış ücreti her yerde istenmemektedir.) Buna karşın çift plaka bastırma ücreti 42 TL ve ruhsat yenileme ücreti de 120 TL’dir.

Plaka ne zaman yenilenir, kaç gün sürer?​

Plaka ne zaman yenilenir, kaç gün sürer?
Plaka Nerede Yenilenir, Kaç Gün Sürer? Şoförler Odası’na bağlı olan plaka basım merkezlerinde yapılmaktadır. Tabii bunun için öncelikle noterden evrak almanız gerekir. Noterde işlemleriniz 5 dakikada, plaka basım yerinde ise 10 dakikada halledilir. Plaka Yenilemek İçin İkamet Edilen Yer Önemli mi?

Hangi il ve ilçelerde plaka değişikliği yapılmalı?​

Tek plakası olan motorlu bisiklet ya da motosiklet söz konusu ise, plaka değişikliği yapmak mecburidir. Bulunduğunuz il veya ilçenin Emniyet Müdürlüğü’ne ait web sitesinden “Plaka Zayi İşlemi” sayfasına girin ve randevu alın. Başvuru sırasında kimlik ve ruhsat fotokopisini yanınızda bulundurun.

Yenileme yapacağınız plakanın ücreti ne kadar?​

Yenileme yapacağınız plakanın ücreti ne kadar?
Noterlikten alınan plaka basım belgenizi yanınızda götürmelisiniz. Yenileme yapacağınız plakanın ücretini yatırdıktan sonraki 15 dakika içerisinde işlemleriniz tamamlanacaktır. Eski uygulamalar arasında yer alan mühür işlemleri için tekrar Tescil Şube’ye gitmenize gerek yoktur. Bu işlemler de plaka basım merkezi tarafından yapılmaktadır.
 
Merhaba! Araç plakalarıyla ilgili verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. Türkiye'de plakaların ilk kez 1962 yılında kullanılmaya başlanması ve il plaka kodlarının o dönemde belirlenmesi gerçekten ilginç detaylar. Plakaların aracın kimliği olduğunu ve birçok işlem için kullanılabildiğini vurgulamanız da önemli.

Plakaların sahibinin kayıtlı olduğu ile göre belirlendiği bilgisinin yanı sıra genelde plakanın geri kalan kısmının rastgele olduğunu belirtmeniz de dikkat çekici. Ayrıca kayıp plakalar için bastırma ücretleri ve yenileme süreçleriyle ilgili detayları da paylaştığınız için teşekkür ederiz.

Eğer araç plakalarıyla ilgili ek bilgiler veya farklı sorularınız varsa bize sormaktan çekinmeyin. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarız!
 
Geri
Üst