AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Piyojenik granulom nasil gecer?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.172
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Piyojenik granülom nasıl geçer?​

Piyojenik granülom lezyonları özellikle gebelikte oluşanlar ve retinoid kullanımına bağlı gelişenler başta olmak üzere, kendiliğinden gerileyebilen lezyonlardır. Bunun dışındaki piyojenik granülom lezyonları devam etme eğilimindedir. Ameliyatla çıkarılabilir, küretaj, lazer, kriyoterapi tedavi seçenekleri arasındadır.

Piyojenik granülom kanser mi?​

Piyojenik granülom kanser mi?
Piyojenik granülom, her ne kadar genellikle boyutları küçük ve patolojik olarak iyi huylu bir tümör olsa da yerleştiği yer itibarı ile rezeksiyon sonrası oluşacak defektin onarımı ciddi rekonstrüktif teknikleri gerekli kılabilir.

Granuloma Pyogenicum nedir?​

Granuloma pyogenicum (Piyojenik granülom; Lobuler kapiller hemangioma), deride ve ağızda mukozasında (özellikle dişetinde), kalınca bir sapı olan yuvarlakça, kırmızı renkli, yüzeyleri genellikle ülserli (kanayan) oluşumlardır.

Granülom kanser mi?​

Granülom kanser mi?
Glanülom, dokunun kanserli olmayan iltihabıyla tanımlanan tıbbi bir durumdur. Genel olarak, dokunun sadece küçük bir kısmını sarar ve buna sahip kişi genelde hiç belirti yaşamaz. Aslında, granülomların çoğu ilişkisiz sebeplerle yapılan bir röntgen yoluyla keşfedilir.
Granüloma ne demek?​
Granülom, ortadan kaldırılamayan canlı etkenleri (mikobakteri, mantar, parazit) sınırlandırılmak ya da yabancı cisimlerin (silisyum, talk, sütür, vb) olumsuz etkilerini önlemek amacını taşıyan makrofajların oluşturduğu, yuvarlakça-oval hücre kümeleridir.

Göbek Granülomu neden olur?​

Göbek Granülomu neden olur?
Göbek granülomu göbek kordonu düştükten veya göbekten ayrıldıktan sonra göbekte kalan kırmızı-pembe parlak yuvarlak doku parçasıdır. Nedeni tam olarak belli olmamakla birlikte göbek sulantıkordunu bakımının iyi olmadığını göstermez.

Granülom ne demek?​

Periferal dev hücreli granülom nedir?​

Periferal dev hücreli granülom nedir?
Periferal dev hücreli granülom (PDHG) oral bölgenin sık izlenen dev hücreli bir lezyonudur. PDHG’ler gerçek bir neoplazmı temsil etmezler. Etyolojileri çok açık olmayan bu lezyonların, travma veya lokal irritasyonlara bağlı gelişen reaktif bir lezyon olduğu düşünülmektedir.

Diş granülom nedir?​

Dişteki çürükle başlayan enfeksiyon, tedavi edilmediğinde sırasıyla pulpa odasına, oradan köke, sonrasında da kök ucu sert dokularına ilerler. Kök ucunda oluşan apse, uzun süre burada kalırsa vücut tarafından sınırlandırılmaya çalışılır ve apse granülom adı verilen bir keseciğe dönüşür.

Eozinofilik granülom ne demek?​

Eozinofilik granülom ne demek?
Eozinofilik granülom, tümör görüntüsü veren, iyi huylu ama aslında tedavisi de bazı hastalarda çok zor olabilen bir hastalıktır. Buraya alma nedenim histopatolojik incelemelerinde eozinofillerin birikmiş olarak bulunmasıdır. Granülomlar kafatası, çene kemiği ve uzun kemiklerde, kaburga, omurgada yerleşebilirler.
Granüloma Annulare ne hastalıgı ne demek?​
Granüloma annülare (GA), iyi huylu, etiyolojisi bilinmeyen, inflamatuvar bir dermatozdur. Histolojik olarak, dejenere kollajeni çevreleyen ve palizad özelliği gösteren histiyositlerle karakterizedir (1). Lokalize GA en sık rastlanan form olmakla birlikte, jeneralize, perforan ve subkutan tipleri de vardır (2).

Granülomatöz hastalıklar nelerdir?​

Granülomatöz hastalıklar nelerdir?
Kronik granülomatöz hastalık (KGH), nikotinamid adenin dinükleotit fosfat (NADPH) oksidaz sisa temindeki defektlere bağlı olarak gelişen, tekrarlayan ve yaşamı tehdit eden enfeksiyonlar ve artmış enflamatuvar yanıta bağlı granülom oluşumu ile karakterize heterojen, kalıtsal primer bir immün yetmezlik hastalığıdır.
 
Piyojenik granülom, genellikle kendiliğinden gerileyebilen lezyonlardır, ancak bazı durumlarda tedavi gerekebilir. Piyojenik granülom lezyonları ameliyatla çıkarılabilir ve tedavide küretaj, lazer ve kriyoterapi gibi seçenekler kullanılabilir.

Piyojenik granülomların genellikle iyi huylu tümörler olduğu bilinmektedir. Ancak, yerleştiği yer itibarıyla rezeksiyon sonrası oluşacak defektin onarımı ciddi rekonstrüktif teknikleri gerektirebilir. Bu nedenle tedavi sürecinde uzman bir sağlık ekibiyle çalışmak önemlidir.

Granuloma pyogenicum olarak da bilinen piyojenik granülomlar, deri ve mukoza dokusunda (özellikle dişetlerinde) kırmızı renkli, yüzeyleri genellikle ülserli olan yuvarlakça lezyonlardır. Tedavi seçenekleri arasında cerrahi müdahale, lazer veya kriyoterapi gibi yöntemler yer alabilir.

Granülomlar genellikle iltihaplı bir durumu ifade eder ve kanserli olmayan bir durumdur. Belirli sebeplerle oluşabilir, genellikle belirti vermezler ve tanımlanmaları genellikle röntgen yoluyla olur.

Diş granülomu, dişteki çürük nedeniyle oluşan enfeksiyonun tedavi edilmediği durumlarda kök ucunda apse oluşumuna neden olabilir. Bu durumda vücut tarafından sınırlandırılmaya çalışılan apse, granülom adı verilen bir keseciğe dönüşebilir.

Eozinofilik granülom, tümör görünümüne sahip olabilen ancak genellikle iyi huylu bir durumdur. Eozinofilik granülomlar, histolojik incelemelerde eozinofillerin biriktiği bölgelerdir ve çeşitli bölgelerde görülebilirler.

Granüloma annulare, inflamatuvar bir dermatoz olan iyi huylu bir hastalıktır. Etyolojisi bilinmemektedir ve farklı tipleri bulunmaktadır. Histolojik olarak, dejenere kollajeni çevreleyen histiyositlerle karakterizedir.

Granülomatöz hastalıklar, tekrarlayan enfeksiyonlar ve artmış enflamatuvar yanıta bağlı granülom oluşumuyla karakterize edilen kalıtsal bir immün yetmezlik hastalığı olan kronik granülomatöz hastalığı içerebilir. Bu hastalık, NADPH oksidaz sistemindeki bir defekten kaynaklanır. Tedavisinde genellikle uzman bir sağlık ekibi yer alır.

Sağlık sorunlarında kesin tanı ve tedavi için bir sağlık profesyoneline danışmanız önemlidir.
 
Geri
Üst