AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Piyojenik granulom kendiliginden gecer mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Piyojenik granülom kendiliğinden geçer mi?​

Piyojenik granülom lezyonları özellikle gebelikte oluşanlar ve retinoid kullanımına bağlı gelişenler başta olmak üzere, kendiliğinden gerileyebilen lezyonlardır. Bunun dışındaki piyojenik granülom lezyonları devam etme eğilimindedir. Ameliyatla çıkarılabilir, küretaj, lazer, kriyoterapi tedavi seçenekleri arasındadır.

Granulom neden olur?​

Granulom neden olur?
İmmun granülom oluşması T-lenfositlerinin etkin olduğu bir tür geç aşırı duyarlılık reaksiyonu sonucudur. T-lenfositlerini aktive eden canlı etkenler ve başkaca nedenler immun granülomların oluşmasına yol açar.

Granülomatöz enfeksiyon ne demek?​

Granulomatöz inflamasyon bir organizmaya karşı bağışıklık sisteminin kronik inflamatuar reaksiyonu ardından aktive makrofajların yer aldığı patolojik form olarak tanımlanmaktadır. Mikobakterium tüberkülozis kompleksi bilinen en yaygın formdur.

Tıpta granülom nedir?​

Tıpta granülom nedir?
Granülom, ortadan kaldırılamayan canlı etkenleri (mikobakteri, mantar, parazit) sınırlandırılmak ya da yabancı cisimlerin (silisyum, talk, sütür, vb) olumsuz etkilerini önlemek amacını taşıyan makrofajların oluşturduğu, yuvarlakça-oval hücre kümeleridir.
Granülom neden olur?​

Granülomatöz iltihap hangisinde görülür?​

Granülomatöz iltihap hangisinde görülür?
Sonuç olarak ciltte, iç organlarda karaciğer, akciğer, beyin ve kemik dokusu gibi organlarda apseler oluşmaya başlar. Bu hastalarda nötrofil fonksiyonlarının dışındaki bağışıklık sisteminin elemanları normal görevlerini yaparlar. Enfeksiyon geçirene kadar da bu hastalar sağlıklı görünüme sahiptirler.

Göbek granülomu nasil gecer?​

Gümüş nitrattan sonra en sık kullanılan tedavi yöntemi cerrahi dikiş yardımı ile granülomun göbeğe birleştiği kısımdan bağlanmasıdır. Böylece granülomun beslenme yolu kesilerek ölü doku haline gelmesi ve düşmesi sağlanır. Umbilikal granülom tedavisi bittikten sonra bebek normal banyosunu yapabilir.

Granülomatöz inflamasyon ne demek?​

Granülomatöz inflamasyon ne demek?

Göbek Granülomu tedavi edilmezse ne olur?​

Tedavi edilmezse göbekten sürekli akıntı ve sulantıya neden olarak bebeğin cildini tahriş eder. Göbek kordonu anne karnında en önemli yapılardan biridir. Doğumdan sonra görevi ve önemi kalmaz Göbek kordonu ile ilgili tün yapıların kapanması ve gerilemesi gerekir.
 
Piyojenik granülomlar genellikle gebelikte ortaya çıkanlar ve retinoid kullanımına bağlı olanlar gibi durumlarda kendiliğinden gerileyebilirler. Ancak bu tür durumlar dışında piyojenik granülomlar genellikle devam eden bir eğilime sahiptirler ve tedavi gerektirebilirler. Bu lezyonlar ameliyatla çıkarılabilir veya küretaj, lazer veya kriyoterapi gibi tedavi seçenekleriyle tedavi edilebilirler.

Granülomların oluşumu genellikle T-lenfositlerinin etkilediği bir tür aşırı duyarlılık reaksiyonu sonucu meydana gelir. Canlı etkenlerin veya diğer nedenlerin bu reaksiyonları tetiklediği bilinmektedir.

Granülomatöz enfeksiyon, bağışıklık sisteminin bir organizmaya karşı kronik inflamatuar tepkisinin bir sonucu olarak tanımlanabilir. Bu durumda, aktive olan makrofajlar tarafından patolojik bir reaksiyon meydana gelir. Örneğin, Mikobakterium tüberküloz kompleksi en yaygın bilinen granülomatöz enfeksiyon formudur.

Granülom tıpta, ortadan kaldırılamayan canlı etkenlerin sınırlandırılması veya yabancı cisimlerin olumsuz etkilerini engellemek amacıyla makrofajlar tarafından oluşturulan, yuvarlak veya oval hücre kümelerini ifade eder.

Granülomatöz iltihap genellikle ciltte veya iç organlarda, örneğin karaciğer, akciğer, beyin veya kemik dokusunda meydana gelebilir. Bu durumda, apseler oluşabilir ve hastalar genellikle enfeksiyon belirtileri göstermeden sağlıklı görünebilirler.

Göbek granülomu genellikle gümüş nitrat veya cerrahi dikiş gibi tedavilerle tedavi edilir. Bu tedaviler granülomun beslenme yolunu keserek ölmesini ve düşmesini sağlar. Tedavi sonrasında bebek normal banyo yapabilir ve granülomun olumsuz etkileri ortadan kalkabilir.

Eğer göbek granülomu tedavi edilmezse, sürekli akıntı ve sulanmaya neden olarak bebeğin cildini tahriş edebilir. Göbek kordonu doğumdan sonra önemini yitirir ve düşmesi gereken bir yapıdır. Bu nedenle tedavi edilmeyen göbek granülomları ciltte problemlere neden olabilir.
 
Geri
Üst