Piston nasil hareket eder?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
171.662
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Piston nasıl hareket eder?​

Motor çalışırken piston silindir içerisinde yukarı ve aşağı hareket eder. Tersinme noktasında frenlenir ve sonra patlama biçiminde ivmelendirilir. Böylece piston üzerinde etki eden kütle atalet kuvvetleri oluşur.

Piston nasıl soğutulur?​

Isınan sıvı su pompası vasıtasıyla basınçlı bir şekilde radyatöre gönderilir. Radyatöre giren sıcak sıvı burada soğutulur ve motor kanallarına tekrar gönderilir. Termostat yüksek sıcaklık tespit ederse radyatör fanını devreye alır ve ekstra soğutma sağlar.
Hangisi pistonun hareketini krank miline iletir?
Biyel Kolu (Piston Kolu) pistonla, krank milini mafsallı olarak birbirine bağlar. Pistondan aldığı yanmış gaz basıncını krank miline iletir. Pistonun yanmış gaz basıncı etkisiyle silindirde yaptığı düz hareketi, krank milinde, süreli (dairesel) hareket hâline dönüşmesine yardım eder.
Pistonlu motorların çalışma prensibi nedir?
Çalışma prensibi
- Yakıt ve hava karışımı pistonun dışarı hareketiyle dolar.
- Karışım pistonun içeri hareket etmesiyle sıkıştırılır.
- Sıkışmış karışım benzinli motorlarda bir kıvılcım ile tutuşturulur, dizel motorlarda ise yüksek basınç ve sıcaklık altında kendiliğinden tutuşur ve yanma gerçekleşir.

Krank mili hareketini nereden alır?​

Krank mili, hareketini pistonların kollarından alan “U” çıkıntılara sahip genelde döküm yapıya sahip parçadır. Motorda yatay konumda bulunan bu parçanın “U” şeklindeki bölümlerine pistonların kolları bağlanır. Bağlanma açısı 90 derecedir. Yanma odasında yakıtın yanması ile bir itme kuvveti oluşur.

Krank mili piston nedir?​

Krank mili, motor pistonlarının üzerindeki demir çubuğa verilen isimdir. Bu çubuk, metalik bir parçadan oluşan uzun bir çubuktur ve her 5-10 cm’de bir pistonların birbirine tamamen zıttı olan ”U” biçimindeki yuvalara bağlanır. Yuvalara bağlanan U şeklinde çıkıntıları vardır.
 
Geri
Üst