- Konu Yazar
- #1
Pişmiş ette kan olur mu?
Aslında et piştikten sonra içinden çıkan şey kanı değil! Ancak bilmemiz gereken şey aslında bunun kan olmadığı. Bu kan görünümlü madde myoglobin, myoglobin bir protein türü ve görevi hayvanın kaslarına oksijeni taşımak.Etteki kırmızılık kan mı?
Düşünülenin aksine etteki kırmızı su kan değil, sadece su ve miyoglobin denilen protein. Yani aslında tamamen tüketilebilir. Miyoglobinin görevi, oksijeni kas hücrelerine taşımak ve kendi doğal rengi kırmızı.Et çok pişerse sertleşir mi?
Et çok pişerse sertleşir mi?Eti fazla pişirmek etin daha sert olmasına sebep olur. Bu yüzden etinizi kavururken pişirme süresini çok iyi ayarlamanız gerekir.
Az pişmiş kanlı ete ne denir?
Az pişmiş kanlı ete ne denir?Ama uluslararası mutfaklarda İngilizce’sinden ziyade Fransızca’sı kullanılır. Etin içi pembe renkte kalır ve hafif kanlı olur. Bu pişirme derecesi bizde “az pişmiş” diye bilinir ve “ree” diye okunur. Aynı zamanda “english” olarak da isimlendirilir.
Etin kanı yenir mi?
Etin temizlenmesinin önemi son derece büyüktür. Etin bünyesindeki bakteriler insan sağlığı açısından son derece tehlikelidir. Bu yüzden bütün et çeşitlerinin yıkanması, kanından arındırılması gerekmektedir. İster kasaptan aldığınız bir et olsun ister kurban etiolsun mutlaka temizleme aşamasından geçmelidir.Pişmiş etin bozuk olduğu nasıl anlaşılır?
Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız. KESİNLİKLE tüketmeyiniz.Et haşlandıktan sonra kavrulur mu?
Et haşlandıktan sonra kavrulur mu?Et bir süre haşlandıktan sonra bir kenara alın. Ardından tencereye yağ koyun. Yağlı sevenler etin kendi yağından bir miktar koyabilir. Yağın içine kimyon, karabiber, kekik, tuz ve pul biber serpin ve 5 dk karıştırın.
Etin kanı nasıl gider?
Etin kanı nasıl gider?Etin kanının temizlenmesi sırasında en çok tercih edilen yöntemlerden biri et çiğ haldeyken bir kap içerisine konulduktan sonra soğuk suda 15 ila 20 dakika bekletilmesidir. Soğuk su etin üzerindeki kanın arındırılmasında büyük rol oynamaktadır.