AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Pismanlikla beyan nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Pişmanlıkla beyan nedir?​

Pişmanlık ve ıslah, beyana dayanan vergilerde, vergi ziyaı cezasını gerektiren fiilleri işleyen mükelleflerle bunların işlenişine iştirak eden diğer kişilerin kanuna aykırı hareketlerini, vergi idaresine kendiliğinden haber vermeleri halinde, belli şartlarla vergi ziyaı cezası kesilmemesini esas alan bir uygulamadır.
E beyanname özel onay nedir?
Kanuni süresinden sonra beyan edilen ödeme çıkmayan beyannameler ”Özel Onay” ile birlikte KSS seçeneği seçilerek beyan edilir. Bu seçimler yapıldıktan sonra “Mükellef Grubu” seçilir. Eğer indirim talebinde bulunulmazsa, beyannamenin onaylandığı günü takip eden 30 gün içerisinde uzlaşma talebinde bulunulabilir.
Pişmanlık talepli ne demek?
Maddeye göre, mükellefler yasal süresinde vermedikleri veya vermekle birlikte eksik verdikleri beyannamelerini bir dilekçe ekinde vergi dairesine 371’inci madde kapsamında (yani pişmanlık talepli olarak) verirler ve gerekli şartları yerine getirirlerse kendilerine ceza kesilmiyor.

Beyannamede KSS nedir?​

Kanuni süresinden sonra verilen beyannameler, elektronik ortamda gönderilirken PIS (Pişmanlık Talepli Beyanname) kutucuğunun işaretlenmesi durumunda pişmanlık talepli, KSS (Kanuni Süresinden Sonra) kutucuğunun işaretlenmesi durumundaysa, kanuni süresinden sonra kendiliğinden verilen beyanname olarak kabul edilerek …

Pişmanlıkla verilen beyanname zamanında ödenmezse ne olur?
Öncelikle, pişmanlıkla verilen beyannamenin elektronik ortamda gönderilmesinin zorunlu olup olmadığına göre usulsüzlük veya özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Beyannamenin süresinde verilmemesi, aynı zamanda VUK’nın 352/I-1. maddesi gereğince usulsüzlük cezasını gerektirir.
Pişmanlık talepli mi kanuni süresinden sonra mı?
15 günlük süre içinde vergi aslı ve pişmanlık zammı ödenmezse pişmanlık hükümleri ihlal edilmiş sayılıyor. Bu durumda verilen beyanname kanuni süresinden sonra verilen beyanname olarak kabul ediliyor. Bu durumda; Pişmanlık zammı kaldırılıp, yerine gecikme faizi tahakkuk ettiriliyor.

Kanuni süresinden sonra ne demek?​

Vergi Usul Kanunu’nun 344. maddesinde ifade edildiği şekliyle, vergi incelemesine başlanmadan veya takdir komisyonuna sevk edilmeden önce ancak yasal süresinden sonra verilen beyannamelere kanuni süresinden sonra verilen beyanname diyoruz.
Hangi durumlarda pişmanlık beyannamesi?
Pişmanlık talebinde bulunabilmek için vergi ziyaının meydana gelmiş olması ve buna bağlı olarak vergi ziyaı cezasının kesilecek olması gerekir. Verilen 15 günlük süre içinde vergi aslı ve pişmanlık zammının tamamı ödenmez ise pişmanlık hükümleri ihlal edilmiş sayılır.
 
Geri
Üst