AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

PISA sinavlarinda ogrenciler neden basarisiz oluyoruz?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

PISA sınavlarında öğrenciler neden başarısız oluyoruz?​

Bu sonuçlar, Aydın, Sarıer ve Uysal (2012)’ın çalışmasındaki PISA’daki başarısızlığın nedeninin Türk Eğitim Sistemi’nin öğrencilerin iletişim kurma ve problem çözme yeteneğini geliştirme konusunda eksiklikleri olduğu sonucuyla da tutarlıdır.

Finlandiya’da neden ödev yok?​

Finlandiya’da ödev yok. Öğrencilerin okulda öğrenme sürecini tamamlamaları isteniyor. Finlandiya Eğitim Bakalı zamanında şöyle bir şey söylemişti: Çocukluklarını yaşamak, genç olmak ve hayatın tadını çıkartmak için zamana ihtiyaçları var.
Finlandiya’da ödev verilir mi?
6. Çocukların ödev yapmak yerine dinlenmeleri ve aileleriyle vakit geçirmeleri hedeflendiği için Finlandiya eğitim sisteminde ödev neredeyse hiç verilmiyor. Az verilen bu ev ödevleri kısa sürede bitiyor ve genellikle ilgi çekici konular seçiliyor.

PISA sınavında ne sorulur?​

“Müfredattan çok öğretme yöntemi önemli” Okuma becerilerinde bir ürünün ambalajını okuduğunda ne anladığını, bu bilgiye dayanarak nasıl karar verdiğini soruyor mesela. Bunun yanında çok basit ve alışılmış sorular da var. PISA’da pek çok soru türü birbiriyle ilgili. Okuma ile ilgili soruda da grafik görüyorsunuz.

Finlandiya eğitim sisteminde ödev var mı?​

Öğrenciler ev ödevi yapmıyorlar. Finlandiya’da öğrencilere ödev verilmiyor çünkü öğrencilerin dersleri okulda öğrenmeleri bekleniyor.
Finlandiya’nın eğitim sistemi neden bu kadar iyi?
Finlandiya’da özel okul kavramı bulunmuyor. Herkes koşulsuz bir fırsat eşitliği olan ülkede isteyen her öğrenci üniversiteye gidebiliyor. Normal uygulanan sınav sistemleri yerine öz değerlendirme var. Eğitimciler “kaybedecek tek bir öğrenci bile yok” yaklaşımı ile hareket ediyor ve motivasyonlarının temel kaynağı bu.
Finlandiya’da öğrencilere eğitim hayatlarının ilk altı yılında kesinlikle not verilmez. Çocuklar okullarında 16 yaşına kadar herhangi bir sınavla karşılaşmazlar. Öğrencilerin başarıları, gösterdikleri olumlu davranışlar ve yetenekleri doğrultusunda belirlenir.

Geri