AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Pirinc ilk olarak hangi bolgede kulture alinmistir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.760
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Pirinç ilk olarak hangi bölgede kültüre alınmıştır?​

Pirinç tarımı ilk olarak M.Ö 3.000ˊlerde Hindistan’da başlamış olup, daha sonra Batıya doğru yayılmıştır. Avrupa’ya gelişi ortaçağda rastlanır. Türkiye’ye ise 500 yıl önce güneyden girdiği bilinmektedir.

Pirinç tohum mu?​

Her salkımda ortalama 100-150 başakçık, her başakçıkta da tek bir çiçek bulunur. Çiçekler döllenerek taneleri (Tohum) oluşturur.

Pirinç ilk ne zaman bulundu?​

Pirinç ilk ne zaman bulundu?
Güneydoğu Asya’da pirinç tarımına geçiş sürecini anlatan en güvenilir arkeolojik bulgu, 60’lı yıllarda burada kazı yapan Wilhelm G. Solheim’a ait. Solheim’in 1966 yılında Tayland’ın Korat Bölgesi’nde bulduğu, üzerine pirinç taneleri ve çeltik kabukları basılı kırık çömlekler MÖ yaklaşık 4000 yılına dek uzanıyor.

Pirinci kim icat etti?​

Pirinci kim icat etti?
Yaklaşık 10.000 yıl önce, Çin’in Yangtze Nehri kenarında yaşayan avcı toplayıcılar, yaşam biçimlerini değiştirecek bir hamle yaparak üretime geçtiler ve pirinç yetiştirmeye başladılar.

Nerenin pirinci meşhurdur?​

Türkiye’de başlıca pirinç üretim alanları Marmara, Karadeniz ve Ege bölgelerinde. En çok üretim yapılan iller ise başta Edirne olmak üzere sırasıyla Çorum, Samsun, Sinop, İzmir, Manisa, Balıkesir ve Kastamonu’dur.

Pirinç nasıl ortaya çıkmıştır?​

Taneler çeltik fabrikalarında işlenir, kalburdan geçirilerek kabukları çıkarılır, böylece ortaya çıkan beyaz tanelere pirinç denir. Çeltik tarımının ilk olarak milâttan önce 3000 yıllarında Hindistan’da başladığı kabul edilmektedir. Daha sonra Uzakdoğu ve Ön Asya’ya ulaşmıştır.

Pirinç hangi sıcaklıkta yetişir?​

Pirinç hangi sıcaklıkta yetişir?
Çeltik için çimlenme ve fide devresinde en uygun sıcaklık 18-35 derecedir. Çeltik ekimi yapılması için su sıcaklığının en az 12 derece olması gerekir. Bölgemizde Mayıs ayının 1.haftasından sonra ekim yapılması uygundur. 3. Fideleme.

Pirinç hangi arazide yetişir?​

Pirinç hangi arazide yetişir?
Pirinç, yağmurla sulanan veya sulama uygulamaları ile sulanan, kısacası su ile kaplanmış alanlarda pirinç yetiştirilir. Suyun derinliği 5 ila 50 cm arasında olmalıdır. Derin su şartlarında yapılan üretim. Pirinç derin su altında kalan topraklarda yetişir.

Türkiye’de pirinç ne zaman bulundu?​

Pirinç tarımı ilk olarak İ. Ö 3.000ˊ lerde Hindistanˊda başlamış, daha sonra Batıˊya doğru yayılmıştır.

Pilav hangi kültüre aittir?​

Pirinç tarımı yapan toplumların pirinci yiyecek maddesi olarak kullandığı göz önünde bulundurulursa, pilavın kökeni Güneybatı Asya’da yaşayan toplumlara dayanır.

Türkler pirinçle ne zaman tanıştı?​

Türkler pirinçle ne zaman tanıştı?
Güneybatı Asya toplumlarında yetiştirilmeye başlanılan pirincin o dönemde ana yiyecek maddesi haline gelmesi ile pilavın ortaya çıktığı düşünülüyor. Günümüz sofralarının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan pilavın Türk mutfağı ile buluşması ise 15. yüzyılda oluyor.
 
Pirinç tarımının kökeni ve yayılma süreci hakkında verdiğiniz bilgiler oldukça detaylı ve doğru. Pirinç tohumunun oluşumu ve bulunma süreci ile ilgili bilgiler de oldukça aydınlatıcı. Pirinci kimin icat ettiği sorusuna verilen cevap da pirincin tarihçesi hakkında önemli bir bilgi içeriyor.

Türkiye'de pirinç üretiminin hangi bölgelerde yoğunlaştığına dair bilgiler de paylaşılmış. Marmara, Karadeniz ve Ege bölgelerinde yoğun olarak pirinç üretimi yapıldığı belirtilirken, hangi illerde en çok pirinç üretildiği konusunda da bilgi verilmiş.

Pirincin nasıl işlendiği ve beyaz tanelere dönüştüğü süreci açıklamak, pirincin nasıl yetiştirildiği ve hangi koşullarda büyüdüğü hakkında bilgi vermek oldukça faydalı. Ayrıca Türkiye'de pirincin ne zaman tanındığı ve pilavın hangi kültüre ait olduğu konusunda da aydınlatıcı bilgiler sunulmuş.

Son olarak, Türklerin pirinçle ne zaman tanıştığı konusuna dair bilgi verilmiş ve pilavın Türk mutfağındaki yeri hakkında bilgi paylaşılmış. Verilen bilgilerin video desteği ile desteklenmiş olması da içeriği zenginleştirmiş. Güzel bir paylaşım olmuş. Teşekkürler!
 
Geri
Üst