Pirimiz Pir Sultan Dir

theking

Yeni Üye
HIZIR PAŞA Sıvasın Sofular köyünde doğmuştur.Pir Sultan adını duyup Banaza gelir destur alır.Pirden nasip alır onun ilkin azapı(hizmetkarı)sonra müridi olur.Kapısında yedi yıl hizmet görür.Günlerden bir gün Pirine :"Bana himmet et ki bir makama geçeyim der."der. Pir sultan "Hızır sana ,sana himmet ederim ,büyük adam olursun ,sonunda gelip beni asarsın." der.
Hızır Pir Sultan'ın oradan ilerler. Paşa olur. Sıvasa vali gelir yok yoksul halkı ezmeye, haram yemeye ,namus gözetmemeye başlar.
Sıvasta bir Kara Kadı birde Sarı Kadı vardır.ikiside haram yer.Bunun üzerine Pir Sultan , köpeklerine kara kadı sarı kadı ismini koyar.bunu duyan kadılar,Pir Sultanı Sıvas'a getirip sorguya çekerler.Pir Sultan: evet, benim köpeklerim sizden iyidir ; siz haram yersiniz,benim kapımdaki itlerim haram yemez" der.
nereden biliyorsun diye sorarlar??"isterseniz deneyelim." diye karşılık verir.
Şehrin hacıları, hocaları toplanır.Gizlice bir kap haram ,bir kap helal yemek hazırlarlar.Köpeler haram yemeği bırakıp helal yemeği yerler.Bunu gören hacı hocalar:"iyi köpek kötü kaıdan üstündür" derler.
Bunun üzerine Pir Sultan kadıları yeren deyişler söyler.
Hızır paşanın buyruğu üzerine ,koca başlı Kör Müftü Şah'ın adını anmayı yasak eden ananların dilinin kesilip öldürüleceğine dair "fetva"verir.Pir Sultan Abdal bu fetvayı dinlemez. Nereye gitse "Ala Gözlü"Şahını öven deyişler söyler.Onun uğrunda ölümü göze aldığını bildirir.Bunu duyan Hızır Paşa Pir Sultan'ı Sıvas'a çagırır.Eski Şeyhi'ne ilkin saygı gösterir.ona güzel yemekler sunar.Pir Sultan bu haram mı yer, yemez.paşa nedenini sorunca:
"Sen yoldan çıktın,haram yedin,yetimlerin hakkını yedin,bu haram yemekleri değil ben köpeklerim bilr yemez" der.Pencereden seslenip,Banaz'daki köpeklerini çağırır.Yemekleri köpekler de yemekleri yemez.Buna kızan Hızır Paşa Pir Sultanı Sıvas'ın toprak kalesine atar.Ne de olsa eski şeyhine kıymak istemez.Bir süre sonra huzuruna çağırır.İçinde Şah adı geçmeyen üç deyiş söylerse bağışlayacağını söyler.Pir Sultan söylediği üç deyişde de baştan sona Şahı anar.Hızır Paşa büsbütün öfkelenir.Şeyhinin asılmasını buyurur.Sıvasta Keçibulan denen yerde darağacı kurulur .Pir Sultan asılmaya giderken çoluK çocuğunun yas tutmaması için telkinde bulunur deyişler söyler.
Hızır Pasa bir buyruk daha verir. Pir Sultan asılırken halkın taşlamasını emreder.Taşlamayanların öldürüleceğini bildirirler.Pir Sultan'ın Musayip'i bu buyruğa gönlü razı gelmesede katlanmak zorunda kalır ancak taş atamaz Pirine kankızılı gül atar .Pir Sultan :"Beni düşmanımın attığı taş değil Musayip'imin attığı gül yaralar deyip sitem eder".
Ertesi sabah halk kahvede toplanır.İçlerinden biri:
Hızır Pasa Pir Sultan'ı astırdı der.Bir başkası:
"Olamaz,ben onu bu sabah Koçhisar yolunda gördüm
der.Bir üçüncüsü:
Malatya yolunda Kardeşler' gediğinde gördüm" diye karşı çıkar.Bir dördüncüsü:"Yenihan yolunda,Şahna gediğinde"gördüğünü söyler.Beşinci kişi:"Tavra Boğazında " karsılaştığını söyler.
Topluca darağacının bulunduğu yere giderler.Bakarlar ki ,darağacında Pir Sultan'ın hırkası duruyor ,kendisi yok.
Darağacından inip yola düzülen Pir Sultan'ın peşine asesler düşer.Onu yakalamak isterler. o sırada Kızılırmak köprüsünün öte başına geçen Pir Sultan :"Eğel köprü!!!!!!" der.köprü eğilir, suya batar.Irmağın beri yakasında kalan asesler bir sey yapamadan geri dönerler.
Pir Sultan Abdal dogruca Horasana gider.Şah'ın huzura çıkıp iki deme söyler.Oradan Erdebil'e gidip orada "Hakka yürür" orada gömülür...

AÇILIN KAPILAR ŞAHA GİDELİM!!!!!!

YÜRÜ BRE HIZIR PAŞA SENİNDE ÇARKIN KIRILIR GÜVENDİĞİN PADİŞAHIN ONUN DA ÇARKI KIRILIR ...

BİNLERCE KEZ KARA BAŞ OLACAĞIMA ONURUMLA BİR KEZ KIZILBAŞ OLURUM

BU DA BANA TÜM ÖMRÜMCE YETER CANLAR!!!!!!!

Açılın kapılar

Hızır Paşa bizi berdar etmeden

Açılın kapılar şaha gidelim

Siyaset günleri gelip çatmadan

Yıkılın kaleler dosta gidelim

Kalenin kapısı taşdan demirden

Yanlarım çürüdü yaşdan yağmurdan

Bir kimsem yoktur ki dostu cağırtam

Yıkılın kaleler dosta gidelim

Çıkarım bakarım kale başına