Pirasa ilk nerede Yetisti?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.404
Çözümler
6
Tepkime puanı
1
Puan
38

Pırasa ilk nerede Yetisti?​

Ana vatanı: Orta ve Doğu Akdeniz Bölgesi (Portekiz’den tüm Akdeniz ülkelerin kadar, Doğuda İran’a kadar olan alan) Pırasanın yabani formları ana başa yakın ya da kısa stolonlar üzerinde küçük başlar oluştururlar.

Pırasa tarımı nasıl yapılır?​

Pırasa tohumları ile üretilir. İki farklı üretim şekli vardır. Doğrudan tohum ekimi ile üretim : Pırasalar doğrudan tohum ekimi yoluyla üretilebilirse de üretimi çok büyük ölçüde önce tavalarda fidelerinin üretimi, daha sonra bu fidelerin esas yerlerine dikilmesi suretiyle yapılmaktadır.
Pırasa dönüme kaç kilo ekilir?
Daha sonra tırmıkla düzeltilerek ekime hazırlanır. Ekimi: İnegöl pırasa tohumu ekimi ilkbaharda dekara 200-300 kg olarak yapılır.İnegöl pırasaların önceden fide haline getirilerek tablodaki değerlere göre 2-2.5 cm derine ekilmesi daha uygun olmaktadır. Daha sonra uygun seyreltmede yapılabilir.

Pırasa hangi ülkeye aittir?​

Pırasa adı dilimize Yunancadaki “prason” sözünden geliyor. Botanikçilere göre yaban pırasası Akdeniz havzası ve Ortadoğu’nun yerli bitkilerindendir. Pırasa Antikçağda Ortadoğu ve Mezopotamya’nın en sevilen sebzelerinden biri.

Pırasa hangi ülkeye ait?​

Oldukça fazla tür sayısı mevcut olmasına karşın, pırasanın gerçek kökenini belirtmek neredeyse imkânsızdır. Kesinlikle, hem Roma, hem de Mısır medeniyetleri çökene değin pırasa yenmeye devam etmiştir. Birçok kimse ise “moder sativa” yı elde edebilmek için yabanî tip olan “serriola” ile hibritlemiştir.
Pırasa hangi toprakta yetişir?
TOPRAK İSTEĞİ Pırasalar her toprakta yetiştirebilmekle beraber nemli,humuslu ve besin maddelerince zengin tınlı-killi topraklar idealdir.Topraktaki humusun artması kaliteyi yükseltir.Toprak PH sı 6-6,5 civarında olmalıdır. Pırasa yetiştiriciliğinde asitli topraklardan kaçınılmalıdır.
Pırasa tohumu ekimi genelde İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları içindeki aylar tavsiye edilir.Pırasa tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi; hasadın verimliliği açısından önemlidir.
Pırasanın verimi çeşitlere göre farklılık göstermekle beraber dekara 2-5 ton arasında değişmektedir. Pırasalar , piyasaya yıkanmış, temizlenmiş, kökleri kısaltılmış,yaprakların 1/3 ü kesilmiş olarak 10-15 kg lık demetler halinde gönderilir.
1 dönümden kaç kilo pırasa çıkar?

Dekara ne kadar pırasa ekilir?​

Ekimde 1 m2 alana 10-12 gr kadar tohum atılır. 50.000 adet fide için 300 gr tohum 25 m2 tava gereklidir. Dikim 30×12 cm aralıklarla yapılacaksa dekara yaklaşık 28-30 bin adet fide gereklidir.

Pırasa yemeği hangi yöreye ait?​

Pırasa kullanılarak yapılan mutfak işleri Trakya yöre mutfağında da oldukça yaygındır. Daha da geneli Rumeli kökenli herkes pırasayı sofradan eksik etmez. Daha çok böreklerin-pidelerin iç harcı olarak hamur işlerinde kullanılan pırasa, şimdi tarifte vereceğimiz gibi tencere yemeği olarak da mutfakta yer bulur.
 
Geri
Üst