- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.105
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Pinositoz nedir kısaca anlamı?
Pinositoz (Eski Yunanca pino içmek, sito hücre anlamında), hayvansal hücrelerin sıvı haldeki maddeleri, vezikül oluşturarak, sitoplazmalarına almalarına verilen ad. Hücre zarının içeri doğru çökmesi ile oluşan küçük cepler, daha sonra zarın kapanmasıyla birlikte içi sıvı dolu pinositotik vakuollere dönüşür.Pinositik vezikül ne demek?
Yüksek molekül ağırlıklı maddelerin, kolloidal taneciklerin veya ilaç taşıyan lipozomların, hücre zarının dış yüzeyinde oluşan bir çukur içine girip çevresindeki zar kısmı tarafından tamamıyla sarılmasından sonra oluşan keseciğin (pinositik vezikül) zardan kopup içindeki maddeyle birlikte sitoplazma içine girmesi olayı …
Pinositozda besin kofulu oluşur mu?
Pinositoz: Büyük moleküllü sıvı maddelerin hücre içine alınması olayıdır. Sıvı moleküllerin zara değmesi ile zar içeri doğru çöküntü yaparak pinositoz cebini meydana getirir . Sıvı moleküller pinositoz cebine dolar ve cebin boğumlanması ile pinositik koful oluşur. Böylece sıvı besin sitoplazma içine alınır.Fagositoz ve endositoz nedir?
Endositozla hücre içine alınan parçalar daima bir hücre içi vaküole girerler. Hücrede teşekkül eden bu sitoplâzmik vaküole endozom denir. Özelleşmiş bazı hücreler tarafından bakteri ve protozoon gibi mikroorganizmaların veya katı parçacıklar gibi spesifik olmayanların yutulması veya yenmesi olayı fagositoz’dur.
Pinositoz işlemi bitkilerde görülmez. Bu durumun nedeni endositozun yani fagositoz ve pinositoz işlemlerinin yalnızca hayvan hücrelerinde görülmesinden kaynaklanır. Ekdositoz işlemi (dışarı atma) ise hem hayvan hücresinde hem de bitki hücresinde görülür.
Ekzositozda besin kofulu oluşur mu?
Solunum yollarındaki mukus salgısı üreten hücreler hazırlanan mukusu dışarı verir. Ekzositoz hücrelerin koful içindeki maddeleri hücre dışına vermesi olayıdır. Prokaryotik canlılar (bakteri ve arke) zarlı organel bulundurmadığından ve koful oluşturamadıklarından ekzositoz olayını gerçektiremezler.
Mikrovillus neden oluşur?
Mikrovillus hücrenin serbest yüzey farklılaşmalarından, özellikle emme görevi fazla olan hücrelerde, hücre dış yüzeyini arttırmak için, hücre zarının bir miktar sitoplazma ile meydana getirdiği parmak şeklindeki çıkıntılardır.Hücre zarı ve hücre duvarı ortak özellikleri nelerdir?
Hücre zarının dış tarafında bulunur ve genellikle selüloz yapılıdır. Mantar hücrelerindeki hücre duvarı kitin yapıda iken, bakterilerde bulunan hücre duvarı ise peptidoglikan yapılıdır….Hücre Zarı ve Hücre Duvarı Arasındaki Farklar.