AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Pineal bezde kalsifikasyon nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Pineal bezde kalsifikasyon nedir?​

Beyinle beyincik arasında yer alan pineal bezden kaynaklanan kistler Pineal kist olarak adlandırılır. Bu bölgede oluşan kistler çoğunlukla iyi huylu olurlar. Pineal bez, seratonin ve melatonin isimli hormonları salgılayarak vücudun biyoritmine katkı sağlamaktadır.
Melatonin hormonu pineal bez dışında retina başta olmak üzere bütün organ ve hücrelerde de üretilir ancak bu melatonin pineal bezden salınan melatonin gibi sirkadiyan ritme etkisi olmaz. Pineal bezde bir süre sonra kireçlenme-kalsifikasyon oluşur.

Pineal bezde kist tehlikeli midir?​

Dr. Türkkahraman, “Pineal bezdeki bu kistler 5 milimetreye kadar zararsız olarak kabul ediliyor. Boyutları 10-15 milimetreyi aştığında tehlikeli olabiliyor.

Pinealosit ne demek?​

Pinealosit ne demek?
Korpus pineale olarak da adlandırılan epifiz bezinin parenkiminde yer alan ve melatonin hormonunu salgılayan hücre.

Kalsifikasyon ne anlama gelir?​

Kalsifikasyon ne anlama gelir?
Kalsifikasyon, vücuttaki değişik dokularda kalsiyum mineralinin tortu halinde birikmesidir. Kalsifikasyon sonucunda birikmenin olduğu doku ve organlarda çeşitli problemler görülebilir.

Beyinde kalsifikasyon tehlikeli mıdır?​

Beyinde biriken kalsiyum birikme sonucu plak ve kistlerin oluşmasına neden olur. Bu durumun sorun yaratmasa dahi takip edilmesi ve oluşabilecek beyin kanaması, yumuşak dokuda hasar ve kalp krizi riski için önemlidir.

Pineal kist ne demek?​

Beyin zarı 3 katmanlıdır. Bu zarlar arasında beyin boşlukları vardır. Bazen bu boşluklarda normalden aşırı genişlemeler olabilir. Pineal bölge kistleri de bu boşluklarda gelişen genelikle iyi huylu olan kistlerdir.

Epifiz nedir ve ne işe yarar?​

Epifiz nedir ve ne işe yarar?
Epifiz bezi hipofiz bezinin arka kısmında bir oyuk içinde bulunan bezelye tanesi büyüklüğünde bir bezdir. Bu oldukça küçük bez melatonin isimli hormonun salgılanmasını sağlar. Bu hormon gece ile gündüzün kontrolünü yapar ve bedenimizin günlük ritminin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.

Epifiz bezi hormonları nelerdir?​

Epifiz bezi hormonları nelerdir?
Beynin orta bölgesinde yer alan ve her iki yarı küre arasında bulunan pineal bez ya da diğer adıyla epifiz bezi tarafından salgılanan melatonin, uyku döngüsünü ve sirkadiyen ritim olarak tanımlanan vücudun biyolojik saatini düzenleyen bir hormondur.

Beyinde kalsifikasyon ne demek?​

İntraserebral kalsifikasyon beyin parankiminde kalsiyum ve çeşitli minerallerin birikimi ile gelişebi- len patolojidir. Genellikle Bilgisayar Tomografi’de (BT) insidental olarak saptanırlar. Bu kalsifikasyonlar primer ya da sekonder olarak gelişebilirler.
 
Geri
Üst