AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Pilor neden daralir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Pilor neden daralır?​

Pilor, mide ile onikiparmak bağırsağını birbirine bağlayan kanala verilen isimdir. Bu kanaldaki kas tabakasının kalınlaşması sonucu mide içeriğinin bağırsağa geçememesi durumuna Pilor Darlığı (Stenozu) denir. Bu hastalık bebeklerde tipik olarak 2-8. haftalarda görülür ve 500-1000 canlı doğumda bir bebek etkilenir.

Pilor stenozu tedavi edilmezse ne olur?​

Giderek artan kusmalarla mide içeriğinin sürekli dışarı atılması ciddi su ve sodyum, potasyum gibi elektrolitlerde eksikliklere neden olur. Çocukta bitkinlik, uyku hali görülmeye başlar. Bebek kilo alamaz hatta kilo kaybı gözlenir. Pilor stenozlu bebeklerin %2-5’inde sarılık da olur.
Pilor darlığı ne demek?
Pilor Darlığı Nedir? Resimde de görüldüğü gibi, midenin çıkış bölgesi olan pilor’un darlığıdır. normalde midedeki gıdalar pilordan ince bağırsağa geçmelidir. Pilor bölgesinde düz kaslarda kalınlaşma olup daralma ortaya çıkar ve mide içindeki gıdalar piloru geçip bağırsağa akamaz.
Pilor normal ne demek?
Normalde mide ve ince bağırsak arasındaki kaslı kapakçık (pilor), yiyecekleri sindirim sürecinin bir sonraki aşamasına hazır olana kadar midede tutar.

Pilor stenozu ne zaman olur?​

Pilor stenozu (IHPS) yenidoğan döneminde rastlanan önemli bir kusma nedenidir. Yaklaşık olarak her 1000 canlı doğumda 1-3 oranında görülür. Yaşamın ilk günlerinde normal olan bebekte 3-6. Haftalarda her beslenme sonrasında ağzından ve burnundan fışkırır tarzda kusma ile kendisini gösterir.

Pilor stenozu nasıl geçer?​

Bebeklerde pilor stenozu (darlığı) tedavisi Tek tedavisi ameliyattır. İlaçla daralan kısmın açılması ve olanağı 2019 tıbbında mümkün değildir. Operasyondan önce sıvı ve elektrolit dengesi ile kan asit-baz dengesi mutlaka düzenlenmelidir.
Pilor ödemli ne demek?
doğuştan pilor kasının kalınlaşmış olması, pilor bölgesindeki iltihap nedeniyle bu bölgenin ödemli yani şiş oluşu, pilor bölgesindeki ülsere bağlı gelişen nedbe dokusu ile bu kanalın daralması, pilor kasının kalınlaşması, pilor bölgesinde gelişen sifilis, tüberküloz, kanser gibi hastalıklar, midedeki yabancı cisimle …
Pilor stenozu ameliyatı kaç saat sürer?
Bu durum hastanın ölümüne yol açabilir. Kusma devam edecektir, akciğerlerine kaçarsa çocuk boğulup ölebilir. Bu mide çıkışı tıkanıklığı cerrahi olarak düzeltilmelidir, kendiliğinden iyileşme ihtimali yoktur. Ameliyat yaklaşık olarak 1-2 saat sürebilir.
Pilor, midenin en alt bölgesidir ve sfinkter görevine sahiptir. Mideden oniki parmak bağırsağına geçecek besin miktarını pilor belirler. Pilor sfinkteri midenin sonuna yerleşmiş kalın kas yapısıdır ve midede sindirilen besinlerin ince bağırsağa geçişine izin verir.
Pilorik stenoz ya da hipertrofik pilor stenozu, midenin duodenum olarak bilinen ince barsak ilk bölümüne açılan kısmındaki kasın kalınlaşması (hipertrofi) nedeniyle daralmasını (stenoz) tarif eder. Bu tıkanıklık safra içermeyen ciddi, fışkırır tarzda kusmaları beraberinde getirir.
Pilor stenozu genetik mi?
Genetik. Mevcut bilgilerle hipertrofik pilor stenozunun genetik ve çevre etkisiyle ortaya çıkan multifaktoriyel bir hastalık olduğu söylenebilir. Yaklaşık olarak her 300 çocuktan birinde izlenir. Erkek bebeklerde kızlardan 4-5 kat daha fazla görülür.
Pilor stenozu neden olur?
pilor stenozuna neden olduğu düşünülmektedir. Genetik olarak neden olan bozukluk tam olarak ortaya koyulmasa da, erkek çocuklarında kızlara göre 3-4 kat fazla olması, anne ve babadan birinde veya kardeşlerden birinde bebekikte pilor stenozu olması, yenidoğan bebekte de bu hastalığın görülme riskini artırmaktadır.
 
Geri
Üst