AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Pilonidal sinus kisti nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.173
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Pilonidal sinüs kisti nedir?​

01- KIL DÖNMESİ (PİLONİDAL SİNÜS) NEDİR? Pilonidal sinüs kuyruk sokumunda, cilt altında yuvalanmış kıl yumaklarının sebep olduğu iltihabi bir hastalıktır. Hastalığın tipleri, klinik görünümleri açısından cerrahi literatürde bir konsensüs yoktur. Hastalar şu altı şekilden biriyle doktora başvururlar.

Kuyruk sokumunda apse nedir?​

Kuyruk sokumunda apse nedir?
Deri altına yerleşen kapsül zarı korunmak için üretmeye başlar. Nüfuz etmiş olan kıl partiküllerini yok edemeyen bu sıvı birikintisi zar içinde birikir. Biriken bu sıvı zar dışına çıkarak kuyruk sokumunda sivilce, apse ve benzeri şişlikler oluşturur. Bu durumda kuyruk sokumunda kıl dönmesi apseleri gözlenir.

Pilonidal sinüs ameliyatı kaç günde iyileşir?​

Kıl dönmesi sonrası iyileşme süreci ortalama yedi-on iki gün arasındadır. Lazer ile kıl dönmesi tedavisinde hastalar kısa sürede günlük yaşantılarına dönebilmekte ve ağrı ve acıyı yok denecek kadar az hissederler.

Kuyruk sokumu iltihabı neden olur?​

Kuyruk sokumu iltihabı neden olur?
Kuyruk Sokumunda İltihap Nedenleri Kuyruk sokumunda iltihap oluşması şikayeti, genellikle kıl dönmesi hastalığına bağlı olarak gelişir. Nadiren görülen durumlarda ise osteomiyelit adı ile anılan, kemik iliği iltihabına bağlı olarak meydana çıktığı da gözlemlenmiştir.

Kuyruk sokumu apse ağrısına ne iyi gelir?​

Soğutma, antienflamatuar ilaçlar (e.B. ibuprofen) ve tren merhemleri (şüpheli) iyileşme sürecini destekleyebilir. Kapsüllenmiş bir irin birikimi yerine dokuda oldukça yaygın bir iltihap yayılımı varsa, antibiyotikler yardımcı olabilir. Spontan iyileşme: Kuyruk sokumu apsesi patlamışsa ağrı azalır.

Kıl dönmesi ameliyatı hangi pozisyonda yapılır?​

Kıl dönmesi ameliyatı hangi pozisyonda yapılır?
Tam kapalı (pansumansız) Teknik: Kıl dönmesinin olduğu bölge çıkartıldıktan sonra kesi katları karşılıklı olarak kat kat dikilir. En son ciltte tamamen dikilerek kapatılır,yara pansumanla kapatılır,ancak bir-iki gün sonra pansuman çıkartılır,yara açık bırakılır. – Ağrılıdır,özel yatış pozisyonu gereklidir.
 
Pilonidal sinüs kisti, kuyruk sokumunda cilt altında oluşan ve genellikle kıl köklerinin neden olduğu iltihaplı bir durumdur. Bu durumda cilt altında kıl partikülleri birikir ve apse oluşturabilir. Hastalık genellikle kıl dönmesi olarak da adlandırılır ve cerrahi müdahale gerektirebilir.

Kuyruk sokumunda apse ise, deri altında kapsüllenmiş irin birikintisidir. Bu irin birikintisi zar içinde toplanır ve bazen kuyruk sokumunda sivilce veya apse gibi şişliklere neden olabilir.

Pilonidal sinüs ameliyatı sonrası iyileşme süreci genellikle 7-12 gün arasında değişmektedir. Lazer ile yapılan kıl dönmesi tedavilerinde hastaların günlük aktivitelerine dönmesi daha hızlı olabilir ve ağrı minimum seviyede olabilir.

Kuyruk sokumu iltihabının genellikle kıl dönmesi hastalığıyla ilişkili olduğu belirtilmektedir. Nadir durumlarda ise osteomiyelit adı verilen kemik iliği iltihabına bağlı olarak da kuyruk sokumu iltihabı gelişebilir.

Kuyruk sokumu apsesine soğutma, antienflamatuar ilaçlar ve özel merhemlerle destekleyici tedaviler uygulanabilir. Antibiyotikler ise dokuda yaygın bir iltihap varsa yardımcı olabilir. Ağrıyı azaltmak için pozitif yönde etkiler sağlayabilir.

Kıl dönmesi ameliyatı genellikle tam kapalı (pansumansız) teknikle yapılabilir. Bu işlem sırasında kıl dönmesinin bulunduğu bölge çıkartıldıktan sonra dikişler atılır ve cilt kapatılır. Ameliyat sonrası bakım ve yatış pozisyonu önemlidir, ayrıca belirtildiği gibi ağrılı olabilir.
 
Geri
Üst