Pilav Neden lastik gibi olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Pilav Neden lastik gibi olur?​

Birçok insan sıcak suda yıkayarak ya da bekleterek pişirme işlemine geçiyor. Sıcak suyun içerisinde pirinçler şişer ve pilavınızın lapa olmasına neden olabilir. Dilerseniz öncesinde pirinçlerinizi soğuk suda bekleterek de pişirme işlemine geçebilirsiniz.

Baldo pirinç mi Osmancık pirinç mi?​

Osmancık ve baldo pirinç arasında kalanlara her iki pirinç de önerilir; fakat iki çeşit de birbirinden farklı özelliklere sahiptir: Baldo pirinç özellikleri arasında çok su istemesi yer alır. Osmancık pirinç ise daha yumuşak yapıya sahiptir ve daha hızlı pişmektedir.
Pilav kapağı kapatılır mı?
Tencerenin kapağını kapatıp pilavı pişmeye bırakın. Bu sürede pirinçlerin suyu azalmadan asla tencerenin kapağını açmayın. Kapağı açmak pilavın buharının tencereden kaçmasına neden olur.
Pilavın lapa olduğunu nasıl anlarız?
Tane tane pilav yapmak için pirinç mutlaka ölçü ile kullanılmalıdır. Sıcak suda bekletilirse bire bir ölçüde su konulmalıdır. Sıcak suda bekletilmediği takdirde bire iki ölçüsünde su ilave edilmelidir. Pirinç yıkanırken nişastası tamamen akıtılmazsa lapa olur.

Pirinç pilavı lapa olursa ne yapılır?​

Böyle bir durumda üzerine kağıt havlular ya da temiz kuru bir bez koyup tencerenin kapağını kapatın ve ocağın altını en kısığa getirin. Bu şekilde kapağını bir daha hiç açmayarak suyunu azar azar çekmesini sağlayın. Ardından yine kapağını hiç açmayarak oda sıcaklığında dinlendirin.

En faydali pirinç hangisi?​

Genel olarak esmer pirinç, beyaz pirinçten daha sağlıklıdır. Öğütme işlemi, beyaz pirincin sağlık yararlarının çoğunu ortadan kaldırır. Esmer pirinç bir tam tahıldır ve daha önemli vitaminlere sahiptir. Aynı zamanda bir lif kaynağıdır.
Pilav kapaksız pişer mi?
tencerede değil de tavada yapın pilavı. pirinçler daha geniş alana yayıldığı için alınan randıman artacaktır. 1 bardak pirinçe karşılık 2 bardak su ilave edin (çarpı 2 bardak su). pilav pişerken tencerenin kapağı kontrol amaçlı olsa dahi açılmasın. içindeki buhar kaçarsa, pilavın büyüsü de kaçar.
Pirincin kavrulduğunu nasıl anlarız?
Pilavın beyaz olmasını sağlamak için, pirinçleri yağı yakmadan kısık ateşte kavurmak gerekir. Rengi hafif saydamlaşınca suyu eklenir, fazla kavrulan pirincin rengi sararır ve su çekmez. Baldo pirinçler genellikle 1’e 1 ölçü su çeker.
Pirinç içeriğindeki nişasta sebebiyle yıkanadan pişirildiği takdirde kendinden soslu gibi yapış yapış olur.
Az pişmiş pilav tekrar pişirilir mi?
NHS (National Health Service), kalan pilavı yeniden ısıtıp yemenin insan sağlığı için tehlikeli olduğunu söylüyor. Zira artan pilavı yeniden ısıtmak gıda zehirlenmesine yol açabiliyor.
 
Geri
Üst