- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 175.615
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Peynir kim icat etti?
Yaygınlaşmasının Roma İmparatorluğu zamanlarında olduğu düşünülür. İlk üretimi için önerilen tarih M.Ö. 8. binyıl (koyunun evcilleştirildiği tarih) ile 9. binyıla kadar değişir. İlk peynirin Orta Doğu insanları ve Orta Asya göçebe Türkleri tarafından yapıldığı düşünülmektedir.Peynir ismi nereden gelir?
Peynir kökeni oldukça eskiye dayanan bir yiyecektir. Peynir üretimine dair elde mevcut en eski arkeolojik bulgular M.Ö. 5000 yıllarına aittir ve günümüz Polonya’sında ortaya çıkarılmıştır. Çıkış noktaları Orta Asya, Orta Doğu ya da Avrupa olarak tahmin edilmektedir.
Peynir hangi sınıfa girer?
İkinci grup, Süt ve süt ürünlerinin oluşturduğu gruptur. Bu grupta; süt, yoğurt, ayran, peynir çeşitleri, süt tozu, kefir, probiyotik yoğurtlar gibi besinler yer alır. Süt grubu da et grubu gibi protein bakımından zengindir.Peynir kültürü ne demek?
Adından da anlaşılacağı gibi, termofilik bakteriler daha sıcak koşulları tercih eder ve bu başlangıç kültürünü kullananlar tariflerde 42C (108F) süt sıcaklığına ihtiyaç duyar. Bu starter kültürle birlikte, peynir üreticilerinden satın alınabilen bir çok peynir kültürü bulunmaktadır.
Yıllanmış peynirler grubundaki en lezzetli örneklerden biri Kars gravyeri. Kocaman delikleri ve altın sarısı rengiyle cezbeden bu peynir, Kars denince ilk akla gelenlerden. Öz Kars Süt gibi, Ser Süt gibi mandıra ürünleri firmalarından alabilirsin.
Peynir protein mi karbonhidrat mı?
Peynir içinde az miktarda kalan laktoz da olgunlaşma boyunca laktik aside dönüşür (21-28 gün olgunlaştırılan peynirde laktoz yok denecek kadar azdır). Yani peynir bir karbonhidrat kaynağı değildir. Herhangi bir sebeple karbonhidrattan kaçınmak isteyenlerin tercih etmesi gereken süt ürünü peynirdir.
Peynir nerede üretiliyor?
Salamurada olgunlaştırılan ve tam yağlı olan bu peynir sadece belirli bölgelerde üretilmektedir. Kaz Dağları bölgesinde olan Çanakkale ili Ezine, Bayramiç, Ayvacık ve bazı köylerinde üretimi yapılmaktadır. Coğrafi şekilde üretilen bu peynire Ezine adı verilmiştir.En eski kaşar kaç yıllık?
Taze kaşar yapıldıktan kısa süre sonra tüketilir. Eski kaşar ise yapıldıktan sonra altı ay buzhanede çuvalda bekletilirek eskitilir. Bu sayede lezzet kazanan kaşar peyniri eğer saf koyun sütünden yapılmışsa 3 yıl saklanabilir.