AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Peygamberler neden insanlar arasindan secilmistir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Peygamberler neden insanlar arasından seçilmiştir?​

1- Peygamberler insanlardan seçilmiştir Çünkü Allah (cc) tarafından gelen emirleri insanlara anlatırken onları anlayarak onların da anlayacağı üslüpla anlatabilmelidir. 2- Peygamberler insanlardan seçilmiştir. Çünkü; Cenabı Allah tarafından emredilenleri önce kendileri uygulamalı böylece insanlara örnek olmalıdır.
Nübüvvet konuları nelerdir?
Yani kısaca nübüvvet dilimize peygamberlik görevi olarak geçmiştir. Allah’ın yarattığı akıl sahibi kullarına emir, yasaklara uymaları, dünya ve ahret ihtiyaçlarını düzenlemeleri bakımından aracı olan kişilerin yürüttüğü görev alarak tanımlanabilir. Nübüvvet yani peygamberlik görevi vahiy yoluyla bildiriliyor.
Peygamberlikle ilgili kavramlar nelerdir?
Bu bağlamda, peygamberler ile ilgili kullanılan kavram ve sıfatların anlamının doğru bilinmesi gerekmektedir. İslam inancında peygamberlere esas olan toplamda 5 sıfat bulunmaktadır. Bu sıfatlar; emanet, ismet, fetanet, sıdk ve tebliğ olarak sıralanmaktadır.

Nübüvvet ve risalet ne anlama geliyor?​

Ahmet GÜZEL, “Nübüvvet kelimesi sözlükte ‘haber’ anlamına gelen ‘en-Nebe’ ya da yükseklik anlamlarına gelen ‘en-Nebvetü’ veya ‘en-Nebavet’ aslından türemiştir. Nebî kelimesinin ‘yol’ ve ‘rütbe’ anlamları da vardır. Risalet ise mesaj ve sözü taşıyan, elçilik, sefaret anlamında kullanılır.
Peygamberler insanlar arasından seçilmiştir mi?
Bu ayete göre insan, yeryüzüne Allah’ın halifesi olarak gönderilmiştir. Bu nedenle peygamberlik gibi kutsi bir görevin insanlara verilmiştir. İnsan idrak eden, konuşma ve muhakeme yeteneği olan tek canlı türüdür. Peygamberler, yaşadıkları toplumda, en güvenilir ve en günahsız insanlar arasından seçilmiştir.
Hz muhammed niçin peygamber olarak seçildi?
Peygamberimiz, diğer insanlardan her yönüyle farklıydı. Bataklığa bulaşmış insanlar arasında bir yıldız gibi parlıyordu. Bu yüzden Allah, O’nu peygamber olarak seçmiş olabilir.
Nübüvvet kelimesi peygamberlik anlamına gelen bir terimdir. Bu terim özellikle İslami açıdan özellikle Hz. Muhammed (S.A.V.)”i anlatan bir sözcük olarak öne çıkıyor.
Hangisine diğerlerinden sonra peygamberlik verilmiştir?
Musa en büyük peygamberdir ve peygamberlik çağı Malaki (M.Ö. 5. yy) ile son bulmuştur ve yeni bir peygambere ihtiyaç yoktur. Oysa Müslümanlara göre ise Hz. Muhammed (SAV) peygamberlerin sonuncusudur.
Vahiy kavramları ne anlama gelmektedir?
Vahiy (Arapça: وحي), İslamî terminolojide buyruk veya düşüncelerin Allah tarafından peygamberlere bildirilmesine veya bu bildirinin kendisine denir. İslamî inanışta vahiy peygamberlere gelir ve sadece Cebrail aracılığıyla iner.

Kuranı Kerimde peygamberler kelimesi hangi kavramlar kullanılmıştır?​

Kur’an-ı Kerim’de peygamberler için kullanılan en genel kavramlardan biri “nebî”dir. Nübüvvet ve nebî kelimeleri aynı anlamları ifade eden değişik kalıplardır. Nebî kelimesi sıfat, nübüvvet ise mastardır.
Risalet ne demek?
Risalet Arapça kökenli bir kelimedir. Tebliğ etmek, haber götürmek, elçilik etmek, birinin bir amaçla bir yere gönderilmesi gibi anlamlara gelir. Risalet kelimesi sözlük anlamında elçilik etmek anlamına gelse de dini literatürde peygamberlik anlamında kullanılır.
Risalet ne demek Diyanet?
Sözlükte “göndermek; elçilik, mektup, mesaj” gibi anlamlara gelen risâlet kelimesi fıkıh terimi olarak bir kimsenin irade beyanını -tasarrufta dahli olmaksızın- diğer bir kimseye tebliğ etmeyi ifade eder.

Peygamberlerin insanlar arasından seçilmesinin akli temeli nedir?​

Allah’ın kullarından istediklerini insanlara rahatça ve anlayacakları bir dilde anlatabilmeleri için, Allah’ın emir ve yasaklarını insan olarak kendileri uygulayarak diğer insanlara örnek olmaları için, Eğer peygamberler insanlar içinden seçilmeseydi melekler ya da cinler peygamber olacaklardı.
 
Geri
Üst