Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Peygamberimizin Yuksek Ahlakı

SoruCevap

Yeni Üye
Peygamberimizin Yuksek Ahlakı

Allahu teala, sevgili Peygamberine (sallallahu aleyhi ve sellem) verdiği iyilikleri, ihsanları sayarak, O’nun mubarek kalbini okşarken, kendisine guzel huylar verdiğini de saymakta, “Sen guzel huylu olarak yaratıldın buyurmaktadır İkrime (radıyallahu anh) buyuruyor ki, Abdullah İbni Abbas’dan işittim: Bu ayeti kerimedeki (Hulukı azim) yani guzel huylar, Kur’anı kerimin bildirdiği ahlaktır Ayeti kerimede “Sen hulukı azim uzeresin buyuruldu Hulukı azim demek, Allahu teala ile sır, gizli şeyleri bulunmak, insanlar ile de guzel huylu olmak demektir Cok kimselerin İslam dinine girmesine, ResUlullahın (sallallahu aleyhi ve sellem) guzel ahlakı sebep oldu Sozleri gayet tatlı olup gonulleri alır, rUhları cezb ederdi Aklı o kadar cokdu ki, Arabistan yarımadasında, sert, inadcı insanlar arasında gelip, cok guzel idare ederek ve cefalarına sabrederek, onları yumuşaklığa ve ita’ate getirdi Coğu dinlerini bırakıp musluman oldu ve dini İslam yolunda babalarına ve oğullarına karşı harb etdi Onun uğrunda mallarını, yurtlarını feda edip, kanlarını akıtdı Halbuki, boyle şeylere alışık değildiler Guzel huyu, yumuşaklığı, afvı, sabrı, ihsanı, ikramı, o kadar cokdu ki, herkesi hayran bırakırdı Gorenler ve işitenler seve seve musluman olurdu Hicbir hareketinde, hicbir işinde, hicbir sozunde, hicbir zeman, hicbir cirkinlik, hicbir kusur gorulmemişdir Kendisi icin kimseye gucenmediği halde, din duşmanlarına, dine dil ve el uzatanlara karşı sert ve şiddetli idi

Muhammed aleyhisselamın bin mu’cizesi gorundu, dost duşman herkes de bunu soyledi Bu kadar mucizelerinin en kıymetlisi, edebli olması ve guzel huyları idi EbU Saidi Hudri hazretleri buyurdu ki: ResUlullah (sallallahu aleyhi ve sellem), hayvana ot verirdi Deveyi bağlardı Evini supururdu Koyunun sutunu sağardı Ayakkabısının sokuğunu dikerdi Camaşırını yamardı Hizmetcisi ile birlikte yerdi Hizmetcisi el değirmeni cekerken yorulunca ona yardım ederdi Pazardan ote beri alıp, torba icinde eve getirirdi Fakirle, zenginle, buyukle, kucukle karşılaşınca, once selam verirdi Bunlarla musafeha etmek icin, mubarek elini once uzatırdı Koleyi, efendiyi, beyi, siyahı ve beyazı bir tutardı Her kim olursa olsun, cağrılan yere giderdi, onune konulan şeyi, az olsa da, hafif, aşağı gormezdi Akşamdan sabaha ve sabandan akşama yemek bırakmazdı Guzel huylu idi İyilik etmesini sever idi Herkesle iyi gecinirdi Guler yuzlu, tatlı sozlu idi Soylerken gulmezdi Uzuntulu gorunurdu Fakat, catık kaşlı değildi Aşağı gonullu idi Fakat, alcak tabiatlı değildi Heybetli idi Yani saygı ve korku hasıl ederdi Fakat, kaba değildi Nazik idi Comert idi Fakat, israf etmez, faydasız yere birşey vermezdi Herkese acır idi Mubarek başı hep onune eğik idi Kimseden birşey beklemezdi Se’adet, huzur isteyen, O’nun gibi olmalıdır Enes bin Malik (radıyallahu anh) buyuruyor ki, (ResUlullaha (sallallahu aleyhi ve sellem) on sene hizmetcilik ettim Bana bir kerre uf demedi Şunu nicin boyle yaptın, bunu nicin yapmadın buyurmadı) Yine (Mesabih) de, Enes bin Malik diyor ki, (ResUlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) insanların en guzel huylusu idi Beni bir gun, bir yere gonderdi Vallahi gitmem dedim Fakat, gidecektim Emrini yapmak icin dışarı cıktım Cocuklar sokakta oynuyordu Onların yanından gecerken arkama baktım ResUlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) arkamdan geliyordu Mubarek yuzu guluyordu “Ya Enes! Dediğim yere gittin mi? buyurdu Evet gidiyorum Ya ResUlallah (sallallahu aleyhi ve sellem) dedim) EbU Hureyre (radıyallahu anh) diyor ki, (Bir gazada, kafirlerin yok olması icin dua buyurmasını soyledik (Ben, la’net etmek icin, insanların azap cekmesi icin gonderilmedim Ben, herkese iyilik etmek icin, insanların huzura kavuşması icin gonderildim buyurdu) Allahu teala, Enbiya sUresinin yuzyedinci ayetinde (Seni, alemlere rahmet, iyilik icin gonderdik) buyuruyor EbU Saidi Hudri (radıyallahu anh) buyurdu ki: (ResUlullah’ın (sallallahu aleyhi ve sellem) hayası, bakire İslam kızlarının hayalarından daha coktu) Enes bin Malik (radıyallahu anh) diyor ki, (ResUlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bir kimse ile musafeha edince, o kimse elini cekmedikce, mubarek elini ondan ayırmazdı O kimse, yuzunu cevirmedikce, mubarek yuzunu ondan cevirmezdi Bir kimsenin yanında otururken iki diz uzerinde oturur, ona saygı olmak icin mubarek bacağını dikip oturmazdı) Cabir bin Sumre (radıyallahu anh) diyor ki, (ResUlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) az konuşurdu Luzumlu olduğu zaman veya birşey sorulunca soylerdi) Bundan anlaşılıyor ki, her muslumanın (Malaya’ni), faydasız şey soylememesi, susması lazımdır Mubarek sozlerinde tertil ve tersil vardı Yani, gayet acık ve metodlu konuşur ve kolay anlaşılırdı Enes bin Malik (radıyallahu anh) buyuruyor ki, (ResUl “aleyhisselam hastayı ziyarete gider, cenaze arkasında yurur, cağrılan yere giderdi Eşeğe de binerdi ResUl aleyhisselamı Hayber gazasında gordum Yuları bir ip olan eşek uzerinde idi ResUl “aleyhisselam sabah namazından cıkınca, Medine cocukları ve işcileri su dolu kablarını onune getirirler Mubarek parmağını icine sokmasını dilerlerdi Kış ve soğuk su olsa da, her birine mubarek parmağını sokar, gonullerini yapardı) Yine Enes (radıyallahu anh) diyor ki, (Bir kucuk kız, ResUl aleyhisselamın elini tutup bir iş icin goturseydi, birlikte gider, muşkulunu hallederdi)

Cabir (radıyallahu anh) diyor ki, (ResUl aleyhisselamdan birşey istenip de yok dediği işitilmedi) Enes bin Malik buyuruyor ki, (ResUl “aleyhisselam ile birlikde gidiyordum Uzerinde burdi Necrani vardı Yani Yemen kumaşından bir palto vardı Arkadan bir koylu gelip, yakasından oyle cekti ki, paltonun yakası mubarek boynunu cizdi, yeri kaldı ResUl “aleyhisselam, onun bu haline guldu Ona birşey verilmesi icin emir buyurdu) ResUl aleyhisselamın komşusu bir ihtiyar kadın vardı Kızını ResUl aleyhisselama gonderdi Namaz kılmak icin ortunecek bir elbisem yok Bana, namazda ortunecek bir elbise gonder diye yalvardı ResUl aleyhisselamın o anda başka elbisesi yokdu Mubarek arkasındaki antariyi cıkarıp, o kadına gonderdi Namaz vakti gelince, elbisesiz mescide gidemedi Eshabı kiram, bu hali işitince, ResUl “aleyhisselam o kadar comertlik yapıyor ki, gomleksiz kalıp, mescide cemaate gelemiyor Biz de her şeyimizi fakirlere dağıtalım dediler Allahu teala, hemen İsra sUresinin yirmidokuzuncu ayetini gonderdi Once habibine, hasislik etme, birşey vermemezlik yapma buyurup, sonra da, sıkıntıya duşecek ve namazı kacırarak, uzulecek kadar da dağıtma! Sadakada ortalama davran buyurdu O gun, namazdan sonra, Hz Ali (radıyallahu anh), ResUlullahın yanına gelip, (Ya ResUlallah (sallallahu aleyhi ve sellem)! Bugun, coluk cocuğuma nafaka yapmak icin sekiz dirhem gumuş odunc almıştım Bunun yarısını size vereyim Kendinize entari alınız) dedi ResUl “aleyhisselam carşıya cıkıp, iki dirhem ile bir entari satın aldı Geri kalan iki dirhem ile yiyecek almağa giderken gordu ki, bir a’ma oturmuş Allah rızası icin ve Cennet elbiselerine kavuşmak icin, bana kim bir gomlek verir diyordu Almış olduğu entariyi bu a’maya verdi A’ma, entariyi eline alınca, misk gibi guzel koku duydu Bunun, ResUl aleyhisselamın mubarek elinden geldiğini anladı Cunku, ResUl aleyhisselamın bir kere giydiği her şey, eskiyip dağılsa bile, parcaları da misk gibi guzel kokardı A’ma dua ederek, (Ya Rabbi! Bu gomlek hurmetine, benim gozlerimi ac) dedi İki gozu hemen acıldı ResUl aleyhisselamın ayaklarına kapandı ResUl aleyhisselam oradan ayrıldı Bir dirhem ile bir entari satın aldı Bir dirhem ile yiyecek satın almaya giderken, bir hizmetci kızın ağladığını gordu (Kızım, nicin boyle ağlıyorsun) buyurdu Bir yahudinin hizmetcisiyim Bana bir dirhem verdi Yarım dirhem ile bir şişe ve yarım dirhem ile de yağ satın al dedi Bunları alıp gidiyordum Elimden duştu Hem şişe, hem de yağ gitti Şimdi ne yapacağımı şaşırdım dedi ResUl “aleyhisselam, son dirhemini kıza verdi “Bununla şişe ve yağ al, evine gotur buyurdu Kızcağız, eve gec kaldığım icin yahudinin beni doğeceğinden korkuyorum dedi ResUl “aleyhisselam, “Korkma! Seninle birlikte gelir, sana birşey yapmamasını soylerim buyurdu Eve gelip, kapıyı caldılar Yahudi kapıyı acıp, ResUlullahı (sallallahu aleyhi ve sellem) gorunce şaşırıp kaldı Yahudiye, olan biteni anlatıp, kıza birşey yapmaması icin şefaat buyurdu Yahudi, ResUlullahın ayaklarına kapanıp, (Binlerce insanın baş tacı olan, binlerce arslanın, emrini yapmak icin beklediği ey koca Peygamber! Bir hizmetci kız icin, benim gibi bir miskinin kapısını şereflendirdin Ya ResUlallah! Bu kızı senin şerefine azad ettim Bana imanı, İslamı oğret Huzurunda musluman olayım) dedi ResUl “aleyhisselam, ona muslumanlığı oğretti Musluman oldu Evine girdi Coluğuna cocuğuna anlattı Hepsi musluman oldu Bunlar, hep ResUlullahın (sallallahu aleyhi ve sellem) guzel huylarının bereketi ile oldu ResUl aleyhisselamın guzel huyları pek coktur Her muslumanın bunları oğrenmesi ve bunlar gibi ahlaklanması lazımdır Boylece, dunyada ve ahirette felaketlerden, sıkınalardan kurtulmak ve o iki cihan efendisinin şefaatine kavuşmak nasib olur ResUlullah efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şu duayı cok okurdu: (Allahumme inni es’eluke sıhhate velafiyete velemanete ve husnelhulkı verrıdae bilkaderi birahmetike ya erhamerrahimin) Bunun manası (Ya Rabbi! Senden, sıhhat, afiyet ve emanete hıyanet etmemek ve guzel ahlak ve kaderden razı olmak istiyorum Ey merhamet sahiplerinin en merhametlisi! Merhametin hakkı icin, bunları bana ver!) demektir Biz zavallılar da, ulu ve şanlı Peygamberimiz gibi dua etmeliyiz!

Geri