- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Peygamberimizin yapılmasını tavsiye ettiği davranışlara mendup yerine ne denir?
Edep ya da mendub adı da verilir. Efâl-i mükellefin’dendir. İslam’da yapılması durumunda sevap sayılan, yapılmaması durumunda ise günah olmayan eylemlere mendub adı verilir.Gayri lazım Akit ne demek?
Gayri câiz akid, hiçbir hukukî sonuç doğurmayan bâtıl akid yanında ilâve bazı işlemlere bağlı olarak sonuç doğurabilen fâsid akdi ve mevkuf akdi de içine aldığı için genel anlamdaki hükümsüz akid mânasındadır.Fasid olur ne demek?
Fasid olur ne demek?Hukuk doktrinlerinin doğması ve terminolojinin teşekkül etmeye başlamasından sonra fesad kelimesi, butlân ile birlikte yeni bir fıkhî muhteva kazanarak gerek ibadetlerde gerekse akid ve hukukî işlemlerdeki bozukluk ve hükümsüzlük durumunu ifade eden bir terim haline gelmiş, bu durumdaki fiil ve işlemlere de fâsid …
Allah’ın mükelleften yapılmasını kesin ve bağlayıcı tarzda istediği fiiller hangisi ile isimlendirilir?
Efali mükkelefin’in kelime anlamı ise mükelleflerin fiilleridir. Efali mükellefin içinde vacip, farz ve sünnet gibi terimler bulunur.Mendup yerine ne kullanılır?
Her ikisi de Kur’an’da ya da hadislerde kesin bir emir bulunmamasına rağmen yapılması sevap olan ibadetler demektir. Mutasavvıflar ve İslam ulemasının önde gelen isimleri mendup yerine edep kelimesini kullanmıştır.Mendup nedir diyanet?
Mendup nedir diyanet?Müstehap (veya Müstehab), “sevilen, beğenilen” anlamına gelen İslam dini terimi. Edeb ve mendub da denir. Efâl-i mükellefin’dendir. İslam’da yapılınca sevap sayılan, yapılmayınca günah olmayan eylemlere verilen isimdir.
Nikâh-ı gayr-i lâzım: Sahih (geçerli) olmakla birlikte feshi (bozulması) mümkün olan nikâh. Nikâh-ı hezl: Hakiki ya da mecazi mana kast olunmayarak latife suretiyle yapılan nikâhtır ki gerçekten yapılan nikâh gibi sahihtir. Nikâh-ı lâzım: Feshi kabil olmayan nikâh.
Sözlükte “bir şeyin kenarlarını bir araya toplamak, ipin iki ucunu birbirine sıkıca düğümlemek; taahhüt altına girmek” anlamlarındaki akdden türeyen in’ikād, bu işlemler sonrasında ortaya çıkan durumu ve sağlamlaşmayı ifade eder.
Fasit şart ne demek?
Fasit şart ne demek?Satıcı veya alıcıdan yalnız birisine, tek taraflı olarak bir yarar sağlamaya yönelik şarta, fasit şart denir.