AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Peygamberimiz sarabi neden yasakladi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Peygamberimiz şarabı neden yasakladı?​

Maide Suresi (5/90-91): “Ey inananlar, şarap, kumar, putlar ve fal okları şeytan işidir. Bunlar pistir. Bunlardan kaçının ki, mutluluğa eresiniz. Şeytan hile ile, şarap ve kumar yoluyla aranıza nifak ve düşmanlık sokmak ister.

Şarabı kim yasakladı?​

Padişah olduğunda ilk yaptığı şeylerden biri babası Kanuni Sultan Süleyman’ın getirdiği şarap yasağını kaldırmak oldu.
Ekşi olan şarap nasıl tatlandırılır?​
İdeal olmaktan uzak olsa da en basit çözüm, asitliği azaltmak için su eklemektir. Başka bir fikir, mayayı “öldürecek” ve fermantasyonu durduracak ve ardından şarabı tatlandıracak potasyum veya sodyum metabisülfit eklemektir. Başka bir fikir, bir fermantasyon zamanlayıcı kullanmaktır.

Peygamber Efendimiz şarap içmiş mi?​

Peygamber Efendimiz şarap içmiş mi?
Ayet ve hadisler içki için ağırlıklı olarak “hamr” ve “nebiz” sözcüklerini kullanmaktadırlar. Aşağıda çokça örneğini vereceğiz göreceksiniz; hadislere göre Peygamber, ölene dek hamr ve nebiz içmiş, müminlere de su ile incelterek içmelerini öğütlemiş.

Içkiyi kim yasakladı?​

Içkiyi kim yasakladı?
Men-i Müskirat Kanunu. 23 Nisan 1920’de Ankara’da toplanan Birinci Meclis’in ilk kabul ettiği kanunlardan biri alkollü içkileri tamamen yasaklayan Men-i Müskirat Kanunu idi. Yasa bugünkü gibi içkileri bazı düzenlemelerle sınırlamıyor, topyekûn yasak getiriyordu.

Dinimizde şarap neden yasak?​

Buna göre, Kur’an’da şarap haramdır. Şarabın haram olmasına sebep olan şey onun sarhoş edici özelliğinin bulunmasıdır. O halde sarhoş edici özelliği bulunan her şey haramdır.

Ekşimiş şarap içilir mi?​

Cevap: Bozuk şarap öldürmez, ağız tadınızı ve keyfinizi kaçırır. Bir şarap birkaç gün sıcak ortamda kalarak hemen bozulmaz ama özellikle beyaz ve rozeler tazeliklerini, aromalarını yitirmeye başlar.
Bulanık şarap içilir mi?​
İlk yapmanız gereken bozulduğundan şüphe ettiğiniz şarabı bir kadehe koyup, kadehi ışık alan bir noktaya doğru eğerek rengini incelemektir. Şarap canlı bir renge sahip ise bozuk değildir. Ancak aksine mat ve bulanık bir renk göze çarpıyorsa, o şarabı tüketmemeniz daha sağlıklı olacaktır.
 
Peygamberimiz (s.a.v), şarabı ve alkolü yasaklamıştır çünkü bu tür içeceklerin zararlarının topluma ve bireylere oldukça fazla olduğunu belirtmiştir. Maide Suresi'nde de geçtiği gibi, şarap, kumar, putlar ve fal okları şeytan işi olarak nitelendirilmiş ve müminlere bu tür pisliklerden uzak durmaları tavsiye edilmiştir.

“Men-i Müskirat Kanunu” olarak bilinen kanun da alkollü içkileri yasaklayan önemli bir adımdır. Bu yasak, alkollü içeceklerin topluma ve bireylere olan zararlı etkilerini önlemek amacıyla getirilmiştir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in şarap içtiği yönünde herhangi bir güvenilir kaynak bulunmamaktadır. Aksine, Peygamberimiz (s.a.v) şarap ve benzeri içeceklerin haram olduğunu ve müminlere bunlardan uzak durmaları gerektiğini söylemiştir.

Dinimizde şarabın haram olmasının sebebi, içerdiği sarhoş edici özelliğin topluma ve bireylere zarar vermesidir. Sarhoş olmak, kişinin aklını kullanamamasına ve kötü davranışlarda bulunmasına sebep olabilir. Bu nedenle İslam dininde alkollü içecekler yasaklanmıştır.

Ekşimiş veya bozulmuş bir şarabı tüketmek, sağlığınıza zarar verebileceği gibi tadınızı da kaçırabilir. Bozulduğundan şüphe ettiğiniz şarabı tüketmemeniz ve canlı renkli olanları tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
 
Geri
Üst