AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Peygamber Efendimizin Akraba Ziyaretine Verdiği Onem

SoruCevap

Yeni Üye
Peygamber Efendimizin Akraba Ziyaretine Verdiği Onem Hakkında Bilgi

Peygamber Efendimiz Hz Muhammed SAV'in akraba ziyaretlerine verdiği onemi bir cok hadislerinde bircok oğutlerinde bizlere bildirmiştir

Halit b Zeyd (Ebu Eyyub elEnsari) hazretlerinden rivayet edildiğine gore bir adam Hz Peygamber ’e gelerek: Ya RasUlallah; beni Cennete sokacak bir ibadet soyler misiniz? dedi… RasUlullah şu cevabı verdi:

Allah ’a ibadet eder ve O ’na hic bir şeyi ortak koşmazsın, namaz kılar, zekat verir ve sılai rahm edersin

(Buhari, Zekat, 1)

Peygamber Efendimizin bu kadar onemle uzerinde durduğu ve yapıldığı zaman muslumanların Cennete girmelerine sebep olacağını haber verdiği sılai rahim; her turlu hayır işlerinde akraba ve yakınların gorulup gozetilmesidir Gerek ayetlerde, gerek hadislerde, bunun, namaz, zekat gibi farz ibadetlerden hemen sonra zikredilmesi, İslamdaki onemini gostermektedir Alimler sılai rahimde bulunmanın vacib olduğu goruşundedirler Bunun, terkedilmesi, yani akraba ve yakınlarla olan ilgisinin kesilmesi, buyuk gunah sayılmıştır Cenabı Hakk şoyle buyuruyor:

Allah ’tan korkun ve akrabalık bağlarını kesmekten sakının

(enNisa, 4I);

Yine Hz Peygamber şoyle buyurmuştur:

Allah ’a ve ahiret gunune iman eden kimse akrabasını gorup gozetsin

(Buhari, İlim, 37; Muslim, İmam, 7477)

Akrabalık, Arş ’ta asılıdır Der ki: Beni gozeteni Allah gozetsin; beni terk edeni Allah terk etsin

(Muslim, Birr ve Sıla, 17)

Akrabalık bağlarını kesip koparan kimse Cennete giremez

(Buhari, Edeb, 11)

Her kim rızkının bol olmasını ve ecelinin gecikmesini istiyorsa akrabasını gorup gozetsin

(Buhari, Edeb, 12)

Ey insanlar, birbirinize selam verin, akrabanızı gozetin, yemeği yedirin! Geceleyin insanlar uyurken namaz kılın ki selametle Cennete giresiniz

(Tirmizi, Et ’ime, 45)

Yoksula yapılan sadaka bir sadakadır Bu sadaka akrabaya yapılmışsa iki sadaka demektir Biri sadaka, diğeri sılai rahimdir ki bu da sadaka sayılır

(Tirmizi, Zekat, 26)