AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Peygamber efendimizin ahirete goc etmeleri

SoruCevap

Yeni Üye
Peygamber efendimizin ahirete goc etmesi

Peygamber Efendimiz, Veda haccından sonra ahiret hazırlıklarına başlamıştı Hicretin on birinci yılı Sefer ayının son gunlerinde şiddetli bir baş ağrısı ile ateşli bir hastalığa tutuldu Hastalığı ağırdı; buna rağmen Mescidi Saadete cıkıp bir hutbe okudu

Peygamber Efendimiz as veda haccından sonra ahiret hazırlıklarına başlamışdıHicretin 11 yılı sefer ayının son gunlerinde şiddetli bir baş ağrısı ile ateşli bir hastalığa tutulduHastalığı ağırdıBuna rağmen Mescidi saadete cıkıp bir hutbe okuduAshabı kirama cok yuksek bir ifade ile hitab ettiOnlara yuksek bir adalet ve fazilet ve bir hayırseverlik dersi vermek icin şoyle buyurdu;

Ey insanlar!her kimin arkasına vurmussam ,işde arkam !Kalksın bana vursunHer kimin bende alacağı varsa ,işde malım gelsin alsın

Kendisinden sonra ,Arap yarımadasından muşriklerin cıkarılmasını emrettiCevreden gelecek elcilere ikramda bulunulmasını oğutlediSonra ahiret alemine goceceğine işaret eden şu konuşmayı yapdı;Yuce Allah ,kulunu,dunya ile kendisine kavuşma arasında serbest bırakdıOkulda ona kavuşmayı secdi

Peygamber Efendimiz as ın hastalığı ağırlaşınca EnsarAcaba ne olacak halimiz diye endişelenmişlerdiBunu duyan Peygamber Efendimiz hz ali ile amcası hz Abbasın oğlu Fadlın kolauna girerek tekrar mescidi şerife cıkdı Etkili bir hutbe okuduŞoyle oğut verdi;

Ey insanlar!Benim vefat edeceğimi duşunerek telaşlanıyormusnuz Hic bir peygamber ummeti arasında ebedi kalmadı ki,ben de sizin aranızda ebedi kalayımEy Ensar! Size oğudum şudur ;İlk muhacirlere hurmet ediniz ve onları gozetiniz Ey Muhacirle!Size oğudum şudur ;Ensara guzel muamele edinizEy İnsanlar!Gunah nimetin kaybolmasına sebep olurEper insanlar Allahın emirlerine boyun eğerlerse ,onların amirleri de oyle olurİnsanlar asi olursa ,onların amirleride boyle olur
Peygamber Efendimiz hasta olduğu halde her ezan okundukca mescidi şerife cıkıyor ashabı kirama imam olup namaz kıldırıyorduFakat gocmelerine 3 gun kala ,hastalığı arttıArtık mescide cıkamaz oldu Ebu bekire soyleyiniz imamet etsin buyurdu

Rebiulevvel ayının 12pazartesi gunu ebu bekir hzleri ashabı kirama sabah namazı kıldırıyordu Hz Peygamber kendisinde bir kuvvet buldu,mesicde cıkdıAshabının saf saf olup ibadet ettiklerini gorunce ,bundan pek hoşlandı ve ebu bekire uyup namaz kıldı

Ashabı kiram peygamber efendimizin iyleşdiğini sanarak sevinmişlerdi Oysaki Peygamber efendimiz namazdan sonra saadetli evine donup rahat doşeğine yattıArtık yuce Allahın manevi huzurlarına kavuşacakları zaman gelmişdi O gullerden mubaerk yuzu bazen kızarıyor bazen sararıyorduAlnından ter damlaları akıyorduNihayet zeval vakdi idi
guzel gozlerini semaya doğru kaldırdı

Allahım beni en yuce dosta kavuşdur diye dua ettiSonra mubarek başları aşağı doğru meyleerdi