- Konu Yazar
Peygamber Efendimize Salavat Getirmenin Ozel Vakitleri
Musluman olarak en buyuk vazifelerimizden biri de peygamber efendmizi anmak, ona salavat getirmektir Salavat getirmenin de belirli ve ozel vakitleri vardır
İmam Sehavi mustakil bir başlık altında Allah ResUlune salavat getirmenin belirli ve ozel vakitlerini acıklamıştırBenzer şeyi ibn Kayyım da yapmıştır Haşimi de bunları derleyip toparlamıştır:
1Son teşehhutten sonra
2İlk teşehhutten sonra
3Kunut duasının sonunda
4Cenaze namazında
5Hutbelerde Allaha hamdden sonra
6Ezan ve kametten sonra: Abdullah b Omer (ra) Efendimizden şoyle rivayet etmiştir: Muezzinin sesini duyunca, soylediklerini aynen soyleyin Sonra da bana salavat getirin Muslim rivayet etmiştir
7Dua esnasında: Omer (ra)dan rivayete gore; dua, peygamberine salavat getirinceye kadar askıdadır Tirmizinin rivayeti
8Mescide girerken ve girildiğinde, yolumuz mescide duştunğunde
9Safa ile Mervede
10Toplantılarda: Aişe validemiz şoyle buyurmuştur: Meclislerinizi salavat getirerek susleyin Ve yine, bir meclistentoplantıdan kalkıldığı zaman
11Peygamberimizin (sa)in adı anılınca: Yanında benim adım anılıp da bana salavat getirmeyenin burnu yerde surtulsun bu hadisi ebu Hureyre nakletmiştir (Hakim ve Tirmizi)
12Telbiyeden sonra
13elHacerulEsvedi selamladıktan sonra
14Carşıya cıkıldığı zaman İbn Mesud carşıya cıkarken bazı dualar okur ve salavat getirirdi
15Ziyafet sırasında
16Gece uykusundan kalkınca
17Kuran hatminden sonra
18Cuma gunu
19Sıkıntı ve endişe anlarında
20Resulullahın mubarek ismi yazılırken Bu konuda sağlam rivayetler vardır
20İlim, zikir ve dersle meşgul olurken
21Sabah ve akşam
22Bir hata ve gunah işlendiğinde af ve mağfiret umudu icin
23Fakirlik, ihtiyac ve sıkıntı anında
24Nikah hutbesinde
25Abdest aldıktan sonra
26Eve girildiğinde
27Zikrullah icin toplanıldığında
28Bir şey unutulduğunda: Enes (ra)den rivayete gore, Efendimiz (sas) şoyle buyurmuştur: Bir şey unuttuğunuzda
29İhtiyac arzedilirken
30Kulak cınladığı zaman
31Namazlardan sonra
32Namaz kılarken: Hz Hasan (ra), Nafile namaz kılarken, icinde ResUlullahdan soz edilen bir ayet geldiğinde durur ve salavat getirirdi
33Butun onemli konuşmalarda
34Uykudan once
Musluman olarak en buyuk vazifelerimizden biri de peygamber efendmizi anmak, ona salavat getirmektir Salavat getirmenin de belirli ve ozel vakitleri vardır
İmam Sehavi mustakil bir başlık altında Allah ResUlune salavat getirmenin belirli ve ozel vakitlerini acıklamıştırBenzer şeyi ibn Kayyım da yapmıştır Haşimi de bunları derleyip toparlamıştır:
1Son teşehhutten sonra
2İlk teşehhutten sonra
3Kunut duasının sonunda
4Cenaze namazında
5Hutbelerde Allaha hamdden sonra
6Ezan ve kametten sonra: Abdullah b Omer (ra) Efendimizden şoyle rivayet etmiştir: Muezzinin sesini duyunca, soylediklerini aynen soyleyin Sonra da bana salavat getirin Muslim rivayet etmiştir
7Dua esnasında: Omer (ra)dan rivayete gore; dua, peygamberine salavat getirinceye kadar askıdadır Tirmizinin rivayeti
8Mescide girerken ve girildiğinde, yolumuz mescide duştunğunde
9Safa ile Mervede
10Toplantılarda: Aişe validemiz şoyle buyurmuştur: Meclislerinizi salavat getirerek susleyin Ve yine, bir meclistentoplantıdan kalkıldığı zaman
11Peygamberimizin (sa)in adı anılınca: Yanında benim adım anılıp da bana salavat getirmeyenin burnu yerde surtulsun bu hadisi ebu Hureyre nakletmiştir (Hakim ve Tirmizi)
12Telbiyeden sonra
13elHacerulEsvedi selamladıktan sonra
14Carşıya cıkıldığı zaman İbn Mesud carşıya cıkarken bazı dualar okur ve salavat getirirdi
15Ziyafet sırasında
16Gece uykusundan kalkınca
17Kuran hatminden sonra
18Cuma gunu
19Sıkıntı ve endişe anlarında
20Resulullahın mubarek ismi yazılırken Bu konuda sağlam rivayetler vardır
20İlim, zikir ve dersle meşgul olurken
21Sabah ve akşam
22Bir hata ve gunah işlendiğinde af ve mağfiret umudu icin
23Fakirlik, ihtiyac ve sıkıntı anında
24Nikah hutbesinde
25Abdest aldıktan sonra
26Eve girildiğinde
27Zikrullah icin toplanıldığında
28Bir şey unutulduğunda: Enes (ra)den rivayete gore, Efendimiz (sas) şoyle buyurmuştur: Bir şey unuttuğunuzda
29İhtiyac arzedilirken
30Kulak cınladığı zaman
31Namazlardan sonra
32Namaz kılarken: Hz Hasan (ra), Nafile namaz kılarken, icinde ResUlullahdan soz edilen bir ayet geldiğinde durur ve salavat getirirdi
33Butun onemli konuşmalarda
34Uykudan once