AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Peygamber efendimiz tirnaklarini hangi sirayla keserdi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Peygamber efendimiz tırnaklarını hangi sırayla keserdi?​

Evvela şehâdet parmağı, sonra yüzük parmağı, sonra orta parmak, sonra küçük parmak ve sonra başparmağın tırnakları kesilir.

Tırnak ne zaman kesilir Diyanet?​

Tırnak kesmenin Cuma günü yapılması ise sünnet olarak görülmektedir. Çünkü İslam dinine göre Cuma günü tırnak kesmek sünnet olarak düşünülür. Ayrıca uzayan tırnakları 40 günden önce kesmek gerekmektedir. 40 günü geçince mekruh olarak dikkat çekmektedir.

Hangi durumlarda tırnak kesilmez?​

Hangi durumlarda tırnak kesilmez?
Yalnızca hac ya da umre ihramı süresince yasaktır; bunun haricinde her zaman kesilebilir. Kadınlardaki özel durumlardan olan hayız ve nifas hallerinde iken tırnak kesmek caiz, cünüp iken tırnak kesmek ise mekruhtur.

Ay hali iken tırnak kesilir mi?​

Ay hali iken tırnak kesilir mi?
Din İşleri Yüksek Kurulu resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, bazı kaynaklarda cünüplük, lohusalık ve hayız hallerinde gusletmeden saç ve tırnakları kesmenin, koltuk ve kasık temizlemenin tenzihen mekruh olduğu değerlendirilmesi yapılmıştır (el-Fetâva’l-Hindiyye, V, 338).

Tırnak kesmeye hangi elden başlanır?​

Tırnakları kesimi için genellikle ilk olarak sağ taraftan başlanır. Yani sağ el ele alınmak suretiyle aşamalı şekilde gerçekleştirilir. – Öncelikle tırnak makası ile sağ elin işaret parmağındaki tırnak kesimi yapılır. – Daha sonra yüzük parmağına geçilir ve tırnak kesilir.

Pazartesi günü tırnak kesilir mi?​

Öte yandan pek çok Müslüman tırnak keseceği günü bilmek için “pazartesi tırnak kesilir mi?” sorusunu çok sık sormuştur. Peygamber Hz. Muhammed’in öğretilerinde tırnak kesmek ile ilgili herhangi gün kavramı yer almamıştır. Bu nedenle pazartesi tırnak kesilebilir.

Gece tırnak kesilmez mi?​

Gece tırnak kesilmez mi?
Gece saatlerinde tırnak kesmenin herhangi bir sakıncası bulunmuyor. Tırnaklarını kesmeyi unutanlar, gece saatleri olsa da tırnaklarını istediği her an kesebiliyor. Bir sakıncası olmadığından, tırnak kesimi istenilen her an yapılabiliyor.

Tırnak çöpe atılır mı?​

Tırnak çöpe atılır mı?
Onun için kesilen tırnakları rastgele eve atmak, yaymak sağlık ve temizlik açısından doğru değildir. Kesilen tırnaklar bir kâğıt parçasına konulup çöpe veya uygun bir yere atılır. Yahut tırnaklar çöp sepetine doğru kesilir. Tırnakları gömmek hurafedir.
Arefe günü tırnak kesilir mi?​
Arefe Günü tırnak kesilir ancak hangi Arefe günü tırnak kesilmez net bilinmiyor. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz Kurban kesmeye niyet edenler için “Zilhicce’nin hilalini gördüğünüzde, kurban kesme niyetinde olanlar artık saçına ve tırnağına dokunmasın. “buyurmuşlardır.
 
Efendimiz’in tırnak kesme sırasıyla ilgili verilen bilgiye göre, tırnak kesimi şu şekilde yapılırdı:
- Evvela şehadet parmağı
- Sonra yüzük parmağı
- Sonra orta parmak
- Sonra küçük parmak
- Son olarak başparmak tırnakları kesilirdi.

Tırnakların ne zaman kesilmesi gerektiğine dair Diyanet'in verdiği bilgiye göre, Cuma günü tırnak kesmenin sünnet olduğu ifade edilmiştir. Ayrıca uzayan tırnakların 40 günden önce kesilmesi gerekmektedir. 40 günü geçince kesme işlemi mekruh hale gelir.

Tırnak kesilmemesi gereken durumlar arasında sadece hac veya umre ihramı süreci bulunmaktadır. Diğer zamanlarda tırnak kesmek her zaman caizdir. Kadınların özel durumlarından olan hayız ve nifas hallerinde tırnak kesmek caiz iken, cünüp iken tırnak kesmek mekruh kabul edilir.

Ay hali (hayız) döneminde tırnak kesmenin tenzihen mekruh olduğu ve cünüp iken tırnak kesmenin de mekruh sayıldığı bilgisine ulaşılabilir.

Tırnak kesimine hangi el ile başlanması gerektiğine dair genelde sağ el ile başlanması önerilir. İlk olarak sağ elin işaret parmağındaki tırnak kesimi yapılır, sonrasında sırasıyla diğer parmaklara geçilir.

Pazartesi günü tırnak kesmenin caiz olduğu belirtilmiştir çünkü Peygamberimizin bu konuda belirlediği özel bir gün bulunmamaktadır.

Gece saatlerinde tırnak kesmenin bir sakıncası olmadığı ifade edilmiş, istenilen her an tırnak kesilebileceği vurgulanmıştır.

Tırnak kesildikten sonra atılması gereken şekil de belirtilmiş; tırnaklar uygun bir yere veya çöpe atılmalıdır. Kesilen tırnakları rastgele eve atmak sağlık ve hijyen açısından doğru değildir.

Arefe günü tırnak kesilmesinin caiz olduğu, ancak kurban kesmeye niyet edenlerin peygamberimizin tavsiyesine uyarak Zilhicce ayının hilalini gördüklerinde saçlarına ve tırnaklarına dokunmamaları gerektiği ifade edilmiştir.
 
Geri
Üst