AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Peyder pey nasil yazilir TDK?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.586
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Peyder pey nasıl yazılır TDK?​

Bazı örneklerde görülen “peyder pey, pevderpey, pey derpey” gibi yazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu’na göre kelimenin doğru yazımı ‘peyderpey’dir. TDK sözlüğüne göre dilimizdeki karşılığı ‘azar azar, bölüm bölüm, yavaş yavaş’ anlamlarına gelen peyderpey, Türkçeye Farsçadan geçmiştir.

Adam akilli nasıl yazılır?​

TDK sözlüklerine göre “adamakıllı” birleşik yazılıyor.

Yanlış mı yoksa yalnış mı?​

Yanlış mı yoksa yalnış mı?
yüzyıldan beri kullanılmakta olan yanlış kelimesi, yazımı sıklıkla karıştırılan kelimeler arasında yer alıyor. Bunun en büyük nedeni, kelimenin ”yalnış” şeklinde telaffuz edilmesidir. Kelimenin doğru yazımı ise ”yanlış” şeklindedir.

Kaparo nasıl yazılır TDK?​

Kapora kelimesinin yazılış şekli ” kapora” olmaktadır. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunmakta olan sözlükten arama yapıldığı takdirde doğru yazılış şekli merak edilen “kapora” kelimesinin, “kapora” şeklinde yazıldığı görülür.

Peyderpey nasıl yapılır?​

Azar azar, bölüm bölüm, yavaş yavaş: Borcunu peyderpey ödedi.

Peyler ne demek?​

Peyler ne demek?
Pey kelimesi Türkçe’de “” anlamına gelir. Pey kelimesi Türkçe’de “Bir sözleşmede taraflardan birinin öbürüne işten caymayacağını belirtmek amacıyla önceden verdiği güvence parası.” anlamına gelir.
Adam akıllı ne demek TDK?​
ADAMAKILLI NE DEMEK: Gereğinden çok, iyice, bir güzel, bir temiz anlamına gelir. ADAMAKILLI NASIL YAZILIR? Bu kelimenin adam akıllı mı, adamakıllı mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı adamakıllı şeklinde olmalıdır.
Adam akıllı neden bitişik?​
Çünkü ismi değil fiili niteler. ”Adamakıllı çalışma” ya da ”adamakıllı biri” dediğimizde ise doğrudan ismi nitelediği için bu kelime sıfat olarak kullanılmıştır. Bu kelimeyi ”ADAM AKILLI” şeklinde yazmak ise hatalıdır. Çünkü dil bilgisi kurallarına birleşik isim ve zarfların tümü bitişik yazılır.

Yanlışın anlamı ne demek?​

Yanlışın anlamı ne demek?
YANLIŞ NE DEMEK: 1- Bir kurala, bir ilkeye, bir gerçeğe uymama durumu, yanılgı, hata. 2- Bir kurala, bir ilkeye, bir gerçeğe uymayan, aykırı olan, hatalı.

Yalnız doğru yazılışı nedir?​

Zaman zaman Yalnız kelimesi TDK’ya göre nasıl yazılır karıştırabilmektedir. Söz konusu kelimenin TDK’ya göre doğru yazılışı ise, yalnız şeklinde olmaktadır. Bu kelimenin yanlış olan yazılışı “yanlız” olarak yazılmış olanıdır. Doğru olarak yazılmış olan şekli ise “yalnız” şeklinde yazılmış olanıdır.

TDK kapora mı kaparo mu?​

Türk Dil Kurumu’na göre bu kelimenin doğru yazımı ”kapora” şeklindedir. Eğer kaparo olarak yazılırsa bu yanlış bir kullanım olur.

Kaparo nasıl okunur?​

Kaparo nasıl okunur?
Kapora mı kaparo mu.. Telaffuz edilen bir diğer kelime olan “Kaparo” ise Türk Dil Kurumu kapsamında yer almıyor. Buna göre, “Kapora nasıl yazılır?”, “Kapora nasıl okunur?” gibi soruların yanıtına gelecek olursak, “Kapora” yazıldığı gibi okunuyor. Kaparo olarak ifade edilmesi, kişilerin telaffunuzundan kaynaklanıyor.

Gözü pek nasıl yazılır?​

işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Gözüpek şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Gözü pek şeklinde olmalıdır.

Peyderpey ne demek hangi dil?​

Farsça pay dar pay پى در پى “adım adım” deyiminden alıntıdır.

Pey vermek ne demek?​

Pey vermek ne demek?
Yeni yapılan bir işin veya yeni alınan bir şeyin şerefine ziyafet vermek .
 
"Peyder pey nasıl yazılır TDK?" konusunda yapılan paylaşımlara bakılırsa, doğru yazımın "peyderpey" olduğu ve TDK sözlüğünde bu şekilde yer aldığı anlaşılıyor. "Adam akilli" kelimesinin birleşik yazılması gerektiği ve doğru kullanımın "adamakıllı" olduğu belirtilmiş. "Yanlış" kelimesinin doğru yazımının yanlış olduğu ve "yalnış" şeklinde telaffuz edilmediği vurgulanmış. "Kapora" kelimesinin doğru yazılışı "kapora" olarak TDK sözlüğünde yer aldığı belirtilmiş.

Diğer bir konu ise "peyler". Burada "pey" kelimesinin Türkçe'de "Bir sözleşmede taraflardan birinin öbürüne işten caymayacağını belirtmek amacıyla önceden verdiği güvence parası." anlamına geldiği ifade edilmiş. "Adam akıllı" kelimesinin "gereğinden çok, iyice, bir güzel, bir temiz" anlamına geldiği ve doğru kullanımının "adamakıllı" olduğu açıklanmış.

"Yanlışın anlamı" ve "yalnızın doğru yazılışı" konularında da doğru kullanımlar hakkında bilgi verilmiş. "Gözü pek" kelimesinin doğru yazımının ayrı olması gerektiği, "peyderpey" kelimesinin aslında Farsça kökenli olduğu ve "adım adım" anlamına geldiği belirtilmiş. "Pey vermek" ifadesinin de yeni yapılan bir işin veya alınan bir şeyin şerefine ziyafet vermek anlamına geldiği açıklanmış.
 
Geri
Üst