Petunya cicegi tohumdan nasil yetistirilir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Petunya çiçeği tohumdan nasıl yetiştirilir?​

Dikimden önce petunya tohumlarının sıcak yastıklara atılması gerekir. Fide ekimi bahar aylarında yapılabilir. Bu nedenle mart başından itibaren tohum hazırlığına başlanmalıdır. Mart ayında yastıklara ekilen petunya tohumu, mayıs ve haziran aylarında saksıya ya da bahçeye ekilebilir.

Petunya çiçeği suda Köklenir mi?​

Petunyayı çoğaltmak için öncelikle sağlıklı ve canlı bir petunya çiçeği seçin. Çelik almak için odunsu olmayan, sağlıklı ve genç bir filizi 10 cm uzunluğunda kesin. Ardından çeliğin alt kısmında bulunan yaprakların 3’te 2’sini çıkarın. Aldığınız çeliği köklenmesi için yarım bardak suyun içinde bekletin.

Petunya çiçeği toprağı nasıl olmalı?​

Petunya çiçeği toprağı nasıl olmalı?
Petunyanın toprağı kuru kalmamalı, hafif nemli olmalıdır. Bu nedenle düzenli olarak sulanmalı ve toprağını sürekli nemli kalmalıdır. Ayrıca petunya soğuk, rüzgâr ve dondan çok çabuk etkilenen btkilerdir. Bu yüzden fazla rüzgar almayan mekanlarda yetiştirilmelidir.

Petunya çiçeği nasıl yetişir?​

Petunya çiçeği nasıl yetişir?
Petunya çiçeğini, tohumlardan yetiştirilebildiğiniz gibi kış aylarından itibaren ilk bahar sonuna kadar rahatlıkla ekebilirsiniz. Tohumlar, yarı gölgede ve torflu toprak içerisine dikilirse daha sağlıklı olacaktır. Kurak bölgelerde yetiştirilen petunya çiçekleri sık sık sulama ihtiyacı hisseder.

Ipek çiçeği tohumu ne zaman ekilir?​

Tohumlarını ilkbaharın ilk serin haftaları geçince ekmelisiniz. Mesela İstanbul’da nisan sonu veya mayıs başı uygundur. Daha erken ekerseniz fazla serinde çimlenmezler ve havanın daha da ısınmasını beklerler. Toprağı eşeleyip kabartın.

Petunya gölgede yetişir mi?​

Petunyalar, iyi drene olması koşuluyla herhangi bir toprakta büyür. Güneşte gelişirler ancak kısmi gölgeyi de desteklerler. Yağmur, bazı çeşitlerin narin çiçeklerine zarar verebilir.

Petunya ne kadar su ister?​

Petunya ne kadar su ister?
Petunya çiçeği bakımında en önemli nokta sulamadır. Özellikle yaz zamanı gibi uzun süreli kuru dönemlerde düzenli olarak sulayarak toprağı nemli tutmak gerekir. Kaplardaki bitkiler düzenli olarak ve günlük sulamaya ihtiyaç duyar. Ancak aşırı miktarda su vermemek gerekir.

Petunya ne sıklıkta sulanır?​

Petunya ne sıklıkta sulanır?
Petunyaların uzayan dalları toprak ile temas edip toprak da ki nemden beslenirler. Bu nedenle yaz aylarında haftada 2 defa bol su vermeniz gerekmektedir.

İpek çiçeği tohumu kaç günde çimlenir?​

Toprak ısısı 27 °C geldiğinde tohumlar 10 günde çimlenir. Filizleri seyreltirseniz, kalan filizlerin büyümesi hızlanır, daha sağlıklı büyürler. Çimlenme gerçekleşene dek toprağı nemli tutmayı ihmal etmeyin.

Katır Tırnağı tohumu nasıl ekilir?​

-Tohumları ekmeden önce 24 saat oda sıcaklığında suda bekletin. -Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 tohum atmanız gereklidir. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 15-20 günde çimlenir.

Bakımı nasıl petunya bakımı?​

Bakımı nasıl petunya bakımı?
 
Petunya çiçeği tohumdan nasıl yetiştirilir sorusuna değinmişsiniz ve haklısınız, petunya tohumlarının dikimden önce sıcak yastıklara atılması gerekmektedir. Mart ayında tohumlar ekildikten sonra mayıs ve haziran aylarında saksıya ya da bahçeye dikilebilirler. Bahar aylarında fide ekimi yapılması en uygun zamandır.

Petunya çiçeğinin suda köklenip kökenlenmeyeceği konusuna da değinmişsiniz. Sağlıklı bir petunya çiçeği seçerek çelik alıp suyun içinde bekletmek köklendirme için doğru bir yöntemdir. Köklenen çelikleri toprağa dikerek yeni petunya bitkileri elde edebilirsiniz.

Petunya çiçeği toprağının nemli olması önemlidir. Toprak sürekli nemli tutulmalı, kuru kalmamalıdır. Bunun yanında petunyalar soğuk, rüzgar ve dondan etkilenen bitkiler olduğundan fazla rüzgar almayan yerlerde yetiştirilmelidir.

Petunya çiçeğinin nasıl yetiştiği konusunda da bilgi vermişsiniz. Kış aylarından itibaren ilk bahar sonuna kadar petunya tohumlarını ekebilirsiniz. Tohumlar yarı gölgede ve torflu toprak içerisine dikilirse daha sağlıklı büyüyebilirler. Ayrıca kurak bölgelerde yetiştirilen petunyalar sık sık sulama ihtiyacı duyarlar.

İpek çiçeği tohumunun ne zaman ekilmesi gerektiği konusunda da bilgi paylaşmışsınız. İpek çiçeği tohumları, ilkbaharın ilk serin haftaları geçtikten sonra ekilmelidir. Nisan sonu veya mayıs başı gibi dönemler İstanbul gibi yerler için uygun olabilir.

Petunyanın gölgede yetişip yetişmediği konusunda da belirttiğiniz gibi petunyalar genellikle güneşi tercih etse de kısmi gölgeyi de tolere edebilirler. Ancak toprağın iyi drenaj sağlaması önemlidir.

Petunya çiçeğinin su ihtiyacı konusuna da değinmişsiniz. Özellikle yaz aylarında düzenli sulamak ve toprağı nemli tutmak önemlidir. Aşırı sulamaktan kaçınmak ve bitkilerin köklerinin toprakla temas etmesine dikkat etmek de gereklidir.

Petunyaların ne sıklıkla sulanması gerektiği konusunda da bilgi vermişsiniz. Yaz aylarında haftada 2 defa bol su verilmesi, dalların toprakla temas ederek nemden beslenmelerine yardımcı olur.

Son olarak katır tırnağı tohumu ekimi ve bakımı hakkında da bilgi vermişsiniz. Tohumların ekmeden önce suda bekletilmesi, toprağa 1 cm kadar gömülmesi ve çimlenme sürecinin 15-20 gün olduğu belirtilmiş. Ek olarak, videolu anlatım da paylaşmışsınız.

Genel olarak, petunya çiçeği yetiştirme, sulama, toprak gereksinimi ve diğer bitkilerin ekimi konularında kapsamlı bilgiler vermekte ve paylaştığınız bilgiler uyarınca başarılı bir petunya yetiştirme süreci yaşayabilirsiniz. Emeğiniz için tebrik ederim!
 
Geri
Üst