AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Petrol rafinerisi kurmak ne kadar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Petrol rafinerisi kurmak ne kadar?​

EPDK, rafineri yatırımlarını hızlandıracak önemli bir adım attı. Rafinerici lisansı için gerekli asgari ödenmiş sermaye tutarını 150 milyon TL’den 75 milyon TL’ye çekti. Konuya ilişkin Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğin kısa süre içinde Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor.

Türkiye Petrol Rafinerileri A Ş kimin?​

Türkiye Petrol Rafinerileri A Ş kimin?
Türkiye Petrol Rafinerileri veya kısaca TÜPRAŞ, 1983’te Batman, İzmir, İzmit ve Kırıkkale’deki devlete ait 4 petrol rafinerisinin birleştirilmesiyle çatı şirket olarak kurulan ve 2006’da özelleştirilerek Koç Holding’e devredilen anonim şirket.

Petrol rafinerisi nasıl yapılır?​

Petrol rafinerisi veya kimyasal tesis inşa etmek için saha arayan bir tarafın aşağıdaki konuları dikkate alması gerekir:
- Saha, yerleşim alanlarından makul ölçüde uzakta olmalıdır.
- Hammadde temini ve ürünlerin marketlere sevkiyatı için altyapı mevcut olmalıdır.
- Tesisi çalıştıracak enerji mevcut ve ekonomik olmalıdır.

Iskenderun’da rafineri var mı?​

Iskenderun’da rafineri var mı?
Göker, ertesi gün basın mensupları aracılığıyla Arıklı ve KIB-TEK Yönetim Kurulu’nda yer alan birkaç kişinin kapalı kapılar ardında TPIC, AKSA ve diğer şirketle görüşme gerçekleştirdiklerini öğrendiğini vurguladı. “İSKENDERUN’DA PETROL RAFİNERİSİ YOK!”

Türkiye’de rafineri nerede bulunur?​

Rafinaj. 2015 yılında Türkiye rafinerilerinde 28,8 milyon ton ürün işlenmiştir. İzmit Rafinerisi 11 milyon ton, İzmir rafinerisi 11 milyon ton, Kırıkkale rafinerisinde 5 milyon ton, Batman rafinerisinde 1,1 milyon ton ham petrol işlenmiştir. Mersin’deki Ataş rafinerisi depolama tesisi olarak kullanılmaktadır.

Tüpraş satıldı mı kiralandı mı?​

Tüpraş satıldı mı kiralandı mı?
1990 yılında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na geçen Tüpraş 2001 yılında Petkim Petrokimya Holding’i bünyesine dahil etmiştir. 2004 yılında yapılan ihaleyle Tafneft ve Zorlu Grubu’na satılmıştır.

Ataş Rafinerisi kime ait?​

Şirketin ana hissedarı %68 ile BP olup diğer ortaklar ise Shell & Turcas Petrol (%27) ve Turcas (%5) idi. Rafineri, İsviçreli yüklenici Foster Wheeler AG tarafından inşa edildi ve 30 Nisan 1962 tarihinde faaliyete geçti.

Rafineri ve petrolün damıtılması nasıl olur?​

Rafineri ve petrolün damıtılması nasıl olur?
Ham petrol önce ısıtılır ve daha sonra yakıtla çalışan bir fırında yaklaşık 398°C derecelik sıcaklığa ısıtılır ve farklı ürünlerin kaynatıldığı, farklı sıcaklıklarda geri kazanıldığı, imbik olarak da bilinen bir damıtma kolonuna yönlendirilir.

Petrol rafinerisi hangi illerde var?​

Türkiye’de petrol rafinaj sektörü Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.’ye (TÜPRAŞ) ait 4 adet petrol rafinerisinden (İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman) oluşmaktadır. TÜPRAŞ yıllık 28,1 milyon tonluk toplam rafinaj kapasitesi ile Avrupa’nın 7., dünyanın 28. büyük petrol rafinerisi konumundadır.
 
Petrol rafinerisi kurmak oldukça karmaşık bir süreçtir ve birçok önemli faktörü dikkate almayı gerektirir. Öncelikle, sahanın yerleşim alanlarından uzak olması önemlidir çünkü petrol rafinerileri çevresel etkileri nedeniyle genellikle yerleşim yerlerine uzak konumlandırılır. Ayrıca, tesisin hammadde temini ve ürünlerin pazarlara sevkiyatı için uygun bir altyapıya ihtiyacı vardır. Bunun yanı sıra, tesisin çalıştırılması için yeterli ve ekonomik bir enerji kaynağına erişim sağlanmalıdır.

Petrol rafinerisi inşaat maliyetleri, tesisin büyüklüğüne, kapasitesine, teknolojisine ve kullanılacak ekipmanlara bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu sebeple kesin bir maliyet belirtmek zor olabilir. Ancak, genel olarak petrol rafinerisi kurmanın yüksek maliyetli bir yatırım olduğunu söyleyebiliriz.

Türkiye'deki petro rafinaj sektörü çoğunlukla TÜPRAŞ'a aittir. TÜPRAŞ, Türkiye'nin önde gelen petrol rafinerilerini bünyesinde barındıran ve ülkenin en büyük petrol rafinerisi şirketidir. İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman'daki rafinerileriyle yıllık 28,1 milyon tonluk toplam bir rafinaj kapasitesine sahiptir.

Eğer petrol rafinerisi kurmayı düşünüyorsanız, öncelikle detaylı bir pazar araştırması yapmanız, uygun bir saha belirlemeniz ve gerekli finansmanı sağlamanız gerekecektir. Ayrıca, EPDK'nın rafineri yatırımlarını destekleyecek adımlar attığını da not etmek önemlidir. Kesin maliyetler ve prosedürler için ilgili kurumlardan bilgi almanız faydalı olacaktır.
 
Geri
Üst