Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Petek neden buz gibi olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Petek neden buz gibi olur?​

Önceden ısınan petek şimdi buz gibi, peteklerin bazıları ısınmıyor, petekler buz gibi ise bunun bir sebebi peteklerin kirlenmiş olmasıdır. Peteklerde zamanla biriken atık maddeler, peteklerin alt kısmında oluşan çamurlaşma, kireç tabakası, pas tortuları mutlaka temizlenmelidir.

Peteklerin altı soğuk üstü sıcak Neden?​

Kalorifer peteklerinden sadece bir tanesinin altı ısınmıyorsa, petekte hava olabilir. Bu durumda, peteğin havası alınmalıdır. Havası alındıktan sonra da peteğin yarısı ısınmıyorsa, petek içinde tortulaşma sonucu su döngüsü kısmen gerçekleşmiyordur. Bu durumda peteğin temizlenmesi gerekir.
Kalorifer peteklerinin ısınmamasının birkaç farklı nedeni olabilir. Petekler ısınmıyorsa; kombi pompasının yetersiz gelmesi, tesisat borularının ters bağlanmış olması, peteklerde hava olması, petek içinde tıkanıklık olması veya tesisat borularında tıkanıklık olması gibi sorunlardan kaynaklanır.
Merkezi sistem peteğin altı neden ısınmaz?
Ancak peteklerin altı ısınmıyor ise problem petek veya vana temizliğinden kaynaklanıyor olabilir. Peteğin alt vanası açık olduğu halde aynı problem devam ediyorsa peteğin alt kısmında tortu birikmiş ve tıkanmış olabileceğinden petek ve tesisat temizliği yapılmalıdır.
Petek tıkanıklığı nasıl anlaşılır?
Radyatörlerden birine dokunduğunuzda soğuk olduğunu fark ederseniz; bu durum radyatöre gelen sıcak su borusunda tıkanma olduğu anlamına gelebilir. Kolektör çıkışında tıkanma meydana gelmişse odanın tamamı ısınmayabilir. Tıkanmalarda hem verimli ısı elde edemezsiniz hem de yüksek fatura ödemek zorunda kalırsınız.

Petekler kaç yılda bir temizlenmeli?​

Petek Temizliği Kaç Yılda Bir Yapılır bunun yanıtı kullanıma bağlı olmakla beraber çoğu zaman iki yılda bir yapılması gerektiği şeklindedir. Bu aralıklarla peteklerin temizlenmesi halinde ısınma sorunları yaşanmaz. Kombi daha sıhhatli çalışır ve sizlere daha uzun zaman hizmet eder.

Peteklerin yarıdan aşağısı neden Isınmaz?​

Pislik ve tortular alt kısımlarda biriktiklerinden, kombi cihazı yukarı kısımları ısıtmak için daha fazla enerji harcar. Bu durum yüksek yakıt faturalarının gelmesine neden olur. Peteklerde ve tesisatlarda sirkülasyonun yeterince sağlanamamasının bir sonucu olarak, peteklerin yarıdan aşağısı ısınmaz.
İlk zamanlarda eşit şekilde ısı veren peteklerin alt kısımlarının ısınmamaya başlaması peteklerin altında çamur biriktiği anlamına gelir. Boruların içinde su hızlı bir şekilde dolaşamadığı için petekler de ısınmaz. Reglaj ayarını yaparak peteklerin ısınmasını sağlayabilirsiniz.
Merkezi sistem peteklerin havası nasıl alınır?
Peteklerde oluşan havayı almak için öncelikle bir adet “purjör anahtarı” veya “düz tornavida” bulmanız gerekir. Peteğin üst tarafında bulunan purjör tapasını, purjör anahtarı veya düz tornavida ile saat yönünün tersine çevirip, sıcak su gelene kadar içeride bulunan havayı boşaltın.
Petek borusu tıkanıklığı nasıl açılır?
Yerden ısıtma sistemlerinde tıkalı kalorifer borusunu açmak için, kolektörün olduğu kısma kammak petek temizleme makinası bağlanır. Kolektörün sıcak su kısmına tesisat temizleme makinesi bağlanır. Soğuk su kısmı en yakın gider borusuna aktarılır. Kammak petek yıkama makinası çalıştırılır.

Petek tıkanıklığı nasıl açılır?​

Kolektörün sıcak su kısmına petek yıkama makinesi bağlanır. Soğuk su kısmı en yakın gider borusuna aktarılır. Petek yıkama makinesi çalıştırılır. Petek yıkama makinesinin uyguladığı basınç sayesinde, kalorifer borusu içindeki bütün yabancı cisimler temizlenir.
 
Geri
Üst