AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

PET CT cektirenler ne yapmali?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
143.172
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

PET CT çektirenler ne yapmalı?​

1- PET/CT işleminden sonra hastanın radyasyona bağlı olarak yaşayabileceği komplikasyonları en aza indirmek için evinde bir süre dinlenmeye geçmelidir. 2- Hasta, alınan radyasyondan sonra özellikle ilk 6 saat içerisinde hamile kadınlardan ve bebeklerden uzak durmalıdır.

Tomografi çekilen hasta radyasyon yayar mı?​

Sağlıklı bireylerin her beş yılda bir tomografi çektirmesini öneren doktorların bu tavsiyesi üzerine harekete geçen bakanlık, tüm vücudu tarayan tomografinin normal bir röntgenden 400 kat daha fazla radyasyon yaydığını tespit edince yasak kararı aldı.

Tomografi çektirmek zararlı mı?​

Tomografi çektirmek zararlı mı?
Tomografide radyasyon oranı çok düşük değil elbette, yüksektir. Ancak yeni çıkan tomografi cihazlarıyla radyasyon oranları azalıyor. Tomografide alınan radyasyona “Hiroşima’daki radyasyon gibi” benzetmeler yapmak büyük iddialardır. Bu konuda panik yaratılmamalıdır.

CT taraması nedir nasıl yapılır?​

CT taraması (CAT taraması veya bilgisayarlı tomografi taraması olarak da bilinir), doktorlara 2 boyutlu dilimler veya kesitlerde vücudun iç organları hakkında bilgi veren bir X-ışını tekniğidir.

PET CT çekilen kişi radyasyon yayar mı?​

Nükleer tıp bölümü tarafından kullanılan PET/BT, sintigrafi gibi tetkiklerde ve radyoaktif iyot tedavilerinde, vücutta radyasyon birikir ve bunların uygulandığı kişiler ışın yayar. Ancak radyoterapide böyle bir durum söz konusu değil.

PET çekimi ne kadar sürer?​

PET çekimi ne kadar sürer?
Eğer ek bir çekime ihtiyaç duyulmazsa, daha sonra merkezimizden istediğiniz zaman ayrılabilirsiniz. Çekiminiz tamamlandıktan hemen sonra birşeyler yiyip içebilirsiniz. PET/ BT incelemesi hasta hazırlığı ve çekim süresi ile birlikte toplam 2-3 saat kadar sürmektedir.
Radyasyon vücuttan ne kadar sürede atılır?​
Genellikle intravenöz enjeksiyonla verilen teknesyum’un tamamı pratik olarak 24 saatte vücuttan atılır. Eğer iyot-131 kullanılıyorsa vücuttan tamamen temizlenmesi için pratik olarak 1 ay geçmelidir. Galyum-67, Talyum-201 gibi radyoaktif maddeler de pratik olarak 12-13 günde vücuttan atılırlar.
Tomografi çekildikten sonra ne yapmalı?​
‘İlaçlı tomografiden sonra mutlaka çok su için’Tıpta görüntüleme yöntemlerinden biri olan tomografinin, kullanılan ışınların zararlı etkileri nedeniyle, mecbur kalınmadıkça çekilmemesi gerektiği belirtildi.

Beyin tomografi zararlı mı?​

Beyin tomografi zararlı mı?
Beyin tomografisi çektirerek olan hastalar işlem hakkında birtakım şüphelere düşmekte olup zararlı olup olmadığı, ağrılı bir işlem olup olmadığı hakkında merak sahibidirler. Beyin tomografisi kişiler için zararlı bir yöntem değildir aksine kişinin yararına olan, hastalıkların teşhisi için önemli olan bir yöntemdir.

Tomografi kesin kanser yapar mı?​

Tomografide kullanılan X-ışınları, DNA’ya büyük ölçüde zarar veriyor. Tıp alanında 40 yılı aşkın bir süredir kullanılmakta olan bilgisayarlı tomografi (BT) ile birçok hastalığın teşhisi mümkün hale gelse de sık tomografi çektirenlerin vücutlarında oluşan radyasyonun kansere yol açtığı ortaya çıktı.

CT taraması ne demek?​

PET/CT; organlar hakkında metabolik ve anatomik bilgiyi bir arada elde etmeyi sağlayan PET (Pozitron Emisyon Tomografisi) ve CT (Bilgisayarlı Tomografi) cihazlarının bir araya gelmesiyle oluşmuş bir görüntüleme yöntemidir.

PET CT etkisi ne kadar sürer?​

PET CT etkisi ne kadar sürer?
Pet CT işlemi tamamladıktan sonra bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Pet CT incelemesi hasta hazırlığı çekim süresi ile birlikte toplam 2 veya 3 saat kadar sürebilmektedir. Pet CT sonuçları genelde 20 veya 25 dakika arasında çekim işlemi bitirilmektedir.
 
PET/CT işleminden sonra hastaların aldıkları radyasyona bağlı olarak dikkat etmeleri gereken bazı konular bulunmaktadır. İşte bu konularla ilgili bilgiler:

1. PET/CT işleminden sonra hastalar, radyasyona bağlı komplikasyonları en aza indirmek için bir süre dinlenmeye geçmelidirler. Bu, vücutlarının radyasyonla başa çıkması için önemlidir.

2. Özellikle ilk 6 saat içerisinde, radyasyon alımından sonra hamile kadınlardan ve bebeklerden uzak durulması tavsiye edilir. Bu, potansiyel riskleri en aza indirmek için önemlidir.

Hasta, tedavi sürecinde doktorunun verdiği talimatlara uyarak ve önerileri dikkate alarak sağlıklı bir iyileşme süreci geçirebilir. Tedavi süreci boyunca sorularını doktoruna sormaktan çekinmemeli ve endişelerini paylaşmalıdır. Bu şekilde, tedavi süreci daha sağlıklı ve etkili bir şekilde yönetilebilir.
 
Geri
Üst