AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Personel ozluk dosyasini kimler gorebilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Personel özlük dosyasını kimler görebilir?​

Ayrıca, Resmî Gazete’de yayınlanan 27906 Sayılı Kamu Personeli Genel Tebliği’nde yer alan“Özlük dosyalarının tutulması ve muhafazasında özel hayatın gizliliği ilkesine riayet edilir. Özlük dosyası içeriği hakkında soruşturma ve kovuşturmaya yetkili merciler dışındakilere açıklama yapılamaz, bilgi verilemez.

Özlük dosyası olmazsa ne olur?​

Gerektiğinde yetkili kişilerce incelenmesi durumunda, gösterilmesi zorunlu dosyalardandır. İşletmenin personel özlük dosyası bulundurmaması durumunda cezai yaptırımlar uygulanır. İşçi özlük dosyalarını düzenlememenin cezası 2020 itibari ile 2.810.76 TL’dir.
Personel özlük dosyasında ne olur?
Özlük dosyası, çalışanın çalıştığı süre boyunca kullandığı izinlere dair izin formları, raporlar, resmi evraklar, uyarı ya da disiplin cezaları gibi, çalışanın işiyle alakalı her hareketin her değişikliğin belgelendiği bir kayıt dosyasıdır.
Personel özlük dosyasına bakabilir mi?
Özlük dosyası içeriği hakkında soruşturma ve kovuşturmaya yetkili merciler dışındakilere açıklama yapılamaz, bilgi verilemez. Ayrıca kişinin rızası olmaksızın özlük dosyasındaki bilgiler ve kayıtlar esas alınarak kişi hakkında yayında bulunulamaz.

Personel özlük dosyasını kim doldurur?​

Madde 75 – İşveren çalıştırdığı her işçi için bir özlük dosyası düzenler. İşveren bu dosyada, işçinin kimlik bilgilerinin yanında, bu Kanun ve diğer kanunlar uyarınca düzenlemek zorunda olduğu her türlü belge ve kayıtları saklamak ve bunları istendiği zaman yetkili memur ve mercilere göstermek zorundadır.

Memur Özlük dosyası kaybolursa ne olur?​

İdari Para Cezası Yaptırımı Özlük dosyasının düzenlenmemesi durumunda işveren veya vekiline idari para cezası verilir. 4857 İş Kanununun 75. Maddesinde belirtilmiştir. İşveren özlük dosyası düzenlemediği takdirde her işçi için ayrı ayrı ceza uygulanır.
Memur özlük dosyasını kimler görebilir?
Personel özlük işleri ne iş yapar?
Personel özlük işleri uzmanı, personelin işe alım ve işten çıkış işlemlerini yürütmek, özlük dosyaları ile bordrolarını hazırlamak ve departmanın idari işler süreçlerini yürütmekle sorumludur.
Özel sektör çalışanları ile ilgili kişisel verilerin, istisnai durumların varlığı dışında (dava süreçleri gibi hukuki işlemler söz konusu olduğunda) işten ayrılma tarihinden itibaren 10 yıl saklanması söz konusu iken devlet memurlarının 101 yıllık süresi gerçekten dikkat çekici.
Söz konusu madde uyarınca, ilgili mevzuatta belirlenen süreler saklı kalmak kaydıyla işverenin; – İşyerinde yürütülen iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerine ilişkin her türlü kaydı, – İşten ayrılma tarihinden itibaren en az 15 yıl süreyle çalışanların kişisel sağlık dosyalarını, saklaması gerekiyor.
İşçi özlük dosyasını isteyebilir mi?
Yine mahkeme tarafından istenmesi halinde de özlük dosyası kül olarak sunulmamalıdır. Yalnızca yargılama sürecini etkileyecek hususları ispata kabil belgeler (örneğin; fesih bildirimi, bordrolar, iş sözleşmesi gibi) sunulmalıdır.
Memur sicil dosyasını görebilir mi?
teşkilatta görevli bütün memurların sicil dosyalarını inceleyebilirler. 26 ncı maddenin 2 nci fıkra hükmü saklıdır.

Personel özlük dosyası nasıl olmalı?​

Özlük Dosyasında Neler Olmalı?

Memurların özlük dosyasında bulunması gereken bilgiler nelerdir?​

Bu dosyada memurun adı ve soyadı,kütük sıra numarası,doğum yeri ve tarihi,cinsiyeti,medeni hali,nüfus hüviyeti cüzdanı ile öğrenim belgesinin dairece tasdik edilmiş suretleri,bakmakla yükümlü olduğu kimseler,öğrenim durumu,bildiği yabancı dillerve derecesi,yaptığı lisansüstü eğitimi,staj ve incelemeleri,sınıfı,derece …
 
Geri
Üst