Peroneus Longus ne ise yarar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
255.857
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Peroneus Longus ne işe yarar?​

Superfisyal peroneal sinir bacağın dış kenarından aşağıya doğru iner, peroneus longus ve brevis kaslarını innerve eder, bacağın alt ön yüzünün ve ayak sırtının büyük kısmının duyusunu sağlar.

Peroneus kası nedir?​

Bacağın dış tarafındaki kaslar: Burada m. fibularis (peroneus) longus ve m. fibularis (peroneus) brevis olmak üzere iki adet kas bulunur. Bu kaslar fibula’dan başlar. Kasların tendonu ayağın dış tarafına doğru ilerler.
Peroneal sinir hasarı travma, mekanik veya postu- ral nedenlerle sinirin fibula başında sıkışması sonucu gelişir. Sıklıkla travmaya bağlı olarak gelişir ancak tümör, intranöral gangliyon, hematom veya kist gibi nedenlerle de oluşabilir (1-3).
Peroneal ne demek?
Peroneal sinir, dizin arkasındaki çukurda siyatik sinirden ayrılır ve kaval kemiğinin boynunun çevresinde döner, yüzeyel ve derin olmak üzere iki uç dala ayrılır. Peroneal sinir diz bölgesinde yüzeyel olduğu için özellikle bu bölgede baskı ve direkt travmaya uğruma ihtimali oldukça yüksektir.
Fibularis Longus ne demek?
Baldır kemiğinin altından başlayıp arka ayak tarak kemiği V’de sonlanan ve yalnızca etçillere özgü olan kas.

Tibialis anterior kası hangi hareketi yapar?​

Musculus tibialis anterior (lat.: Ön kaval kemiği kası), ev memelilerinde çoğunlukla Musculus tibialis cranialis şeklinde isimlendirilir, bacağın dış kenarında, kaval kemiğinin yanında seyreder. Ayağın yukarı doğru bükülmesini sağlar.

Peroneal sinir hasarında ne olur?​

Peroneal Sinir Hasarı Belirtileri Sinir hasarında ilk şikayet ayakta güçsüzlüktür. Yürürken ayak yere takılıyormuş gibi olur.Ani veya yavaş bir şekilde başlayan şikayetler giderek artar. Ağır hasarlarda düşük ayak gelişebilir. Ayrıca ayak sırtının ve bacağın ön yan yüzünde uyuşukluk görülebilir.
Tedavi edilmeyen tenosinovit vakalarında tendondaki hasar kalıcı hale gelebilir yahut yırtılabilir. Ayrıca zarar gören eklemler zamanlar sertleşebilir. Tendondaki enfeksiyon şiddetli ise diğer organlara yayılıp istenmeyen durumlara sebep olabilir.
 
Geri
Üst